Annons:
Etikettbeteende
Läst 32404 ggr
SaraC
2012-09-25, 13:10

10 tips för att få valpen rumsren

Att få sin valp rumsren tar sin lilla tid. Det kräver tålamod och ansträngning, men ju mer krut du lägger ner på träningen ju lättare går det. Här kommer några tips på vägen!

Foto: faw

1. Ut efter sömn, lek, mat

Den gyllene regeln lyder "alltid ut efter sömn, lek och mat". Varje gång valpen sovit, ätit eller lekt ska den få komma ut.

2. Gå till samma ställe

Välj ut ett lugnt ställe så nära hemmet som möjligt, dit du alltid tar valpen när det är meningen att den ska göra sina behov. Besöker du ett välbekant ställe är det mindre intryck för valpen att ta in och den blir inte lika lätt distraherad och kan lättare komma till ro och göra sina behov.

3. Beröm, banna inte!

Skäll aldrig på valpen när att den kissar eller bajsar inne! En liten valp har, precis som en människobäbis, inte möjlighet att hålla sig på utan tränar på den färdigheten, när den gör ifrån sig inne är det en olyckshändelse och inte något den gör med flit. Beröm istället valpen när den kissar och bajsar ute, då förstår den snart att den gör rätt när den gör ifrån sig ute.

4. Tryck inte ner valpens nos i kisset eller bajset!

Tryck absolut inte ner valpens nos i det den gjort! Detta "tips" hör man tack och lov sällan nuförtiden. Valpen lär sig inte alls genom denna teknik utan är bara ren och skär dumhet och en form av djurplågeri.

Foto: Doglovers

5. Lär dig se signalerna

En del valpar visar tydligt när de är nödiga, andra gör det inte. En valp kan visa att den är nödig genom att till exempel gnälla, gå fram till dörren, trampa runt, flämta och verka orolig. Studera din valp och försöka se vilka signaler den ger.

6. Håll uppsikt

Ha valpen i din närhet. Om du är i köket och valpen i vardagsrummet kan det bli väldigt svårt för dig att upptäcka när valpen signalerar att den är nödig, eller hur? Stäng dörrar eller spärra av med kompostgaller inne så att du alltid har valpen under uppsikt.

7. Lyft upp valpen

När valpen till exempel precis vaknat kan du lyfta upp den i famnen och bära den ut, vanligtvis kissar valpen inte när du lyfter upp den. Detta kan du också göra när du misstänker att valpen är påväg att göra ifrån sig inne, så undviker du att den hinner kissa medan du knyter skorna.

Foto: jesspett

8. Var tråkig vid rastning

När du är ute med valpen för att den ska göra ifrån sig, låt den då gå runt i sin egen takt i lugn och ro och håll dig i bakgrunden så att säga. Om du leker och pratar med valpen är du kanske för rolig för att låta bli en stund för att ta sig tid att kissa och bajsa. Så håll dig tråkig medan valpen uträttar sina behov, leka kan ni göra sedan!

9. Ställ klockan nattetid

Under natten kan det vara bra att ställa klockan och gå upp och ta ut valpen några gånger. Det är jobbigt, men värt det! Det brukar inte behövas så länge eftersom valpen så småningom börjar sova hela natten.

10. Ha tålamod

Även fast du är jätteduktig med rumsrenhetsträningen kommer din valp troligen ändå göra ifrån sig inne då och då. Det är helt normalt! Valpen tränar ju på att hålla sig och det är ingenting som den lär sig över en dag utan det tar tid.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
monstermash
2012-10-09, 16:32
#1

Väldigt bra artikel! :)

SaraC
2012-10-09, 20:18
#2

#1 Tack, kul att du gillade den!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Upp till toppen
Annons: