Annons:
Etiketthälsa
Läst 15175 ggr
SaraC
2010-06-03, 15:25

Skön och säker hundsommar

Vet du hur varmt det blir i din bil även om den står i skuggan? Vad gör du om din hund blir biten av en orm eller får en fästing?

Ha en skön hundsommar!

Ha en skön hundsommar!

Sol & Värme

Bilen - dödsfällan

I takt med att värmen stiger blir bilen en dödsfälla. När det är +18 grader och skugga ute en sommarförmiddag är temperaturen i bilen redan +38 grader! Det spelar alltså inte någon roll om man ställer bilen i skuggan och att veva ned rutorna gör inte saken mycket bättre. Inte ens med till exempel en kombi där man kan öppna bagageluckan klarar sig hunden någon längre tid när det är varmt ute.

Om du upptäcker en hund i en varm bil kan du SMS:a bilens registreringsnummer till nummer 71456. Då får du uppgifter om bilägaren, som till exempel namn och telefonnummer, direkt till din mobil. Om inte detta alternativ är möjligt kan du ringa Polisen. I akuta situationer är det tillåtet att till exempel krossa en ruta för att få ut hunden.

Biltemp.

Lämna hunden hemma istället för att låta det sitta i en varm bil och vänta!

Om du ska ut och resa i bil är kanske ett alternativ att låta hunden bo hos någon annan eller lämna den på ett pensionat. Om du tar med hunden så res gärna på kvällen, natten eller på morgonen när det är svalare ute. Sätt gärna upp solskydd på bilfönsterrutorna och håll en så behaglig temperatur som möjligt i bilen genom AC, nervevade rutor, fläkt eller öppen taklucka. Stanna ofta och lufta hunden och försök se till att den har ständig tillgång till vatten. Om du har en hund som gillar att bada kan det vara en bra idé att stanna vid till exempel en sjö där det är tillåtet för djur att bada.

Hundsemester.se hittar du information om var man är välkommen med sin fyrfota vän och hur man reser lättast inrikes och utrikes med sin hund.

Ett svalkande dopp är aldrig fel en varm sommardag!

Ett svalkande dopp är aldrig fel en varm sommardag!

Att tänka på

Se till att din hund har ständig tillgång till friskt vatten. Men tänk på att till exempel en hund som motionerat hårt inte ska få kallt vatten direkt efter träningstillfället. Låt hunden leka med isbitar eller gör egna isglassar genom att lägga något gott i till exempel en plastmugg som du fyller med vatten och ställer i frysen ett tag.

Vaktis tar en tupplur i skuggan.

Vaktis tar en tupplur i skuggan.

Inomhus bör du se till att hunden har tillgång till svala platser, det blir lätt väldigt varmt även inne om sommaren. Utomhus ser du till att hunden har tillgång till ordentlig skugga och givetvis vatten. En varm hund kanske uppskattar en barnpool eller något liknande att leka i, en dusch under trädgårdslangen eller varför inte en stunds bus på en hundbadplats.

Nakna hundar kan behöva smörjas in med solskyddsfaktor och eventuellt skyddas med till exempel ett täcke.

En nakenfis kan behöva smörjas med solskyddsfaktor.

En nakenfis kan behöva smörjas med solskyddsfaktor.

Tänk på att inte motionera din hund under den tiden på dygnet det är som varmast, mellan 11-15. Hårdare träning som till exempel cykling bör ske tidigt på morgonen eller senare på kvällen varma sommardagar.

Värmeslag

Det kan räcka med att hunden vistas ute i solen länge eller i kombination med fysisk ansträngning för att den ska drabbas av värmeslag. Därför är det viktigt att tänka på det som jag redan gått igenom i artikeln, till exempel att se till att hunden har tillgång till skugga, svala platser och vatten och att inte lämna hunden i bilen eller motionera den när temperaturen är hög.

Hundar kan inte svettas på samma sätt som oss människor. De få svettkörtlar de har räcker inte till och de "hässjar" istället. Genom att hässja så avdunstar vätska och kroppstemperaturen sänks, men denna metod är inte alls lika effektiv och därför drabbas hundar mycket snabbare av förhöjd kroppstemperatur. När temperaturen stiger till över 41 grader riskerar hunden att få värmeslag med andningsproblem och flämtar till en början våldsamt och sedan övergår det till att den tycks få mycket svårt att få luft, detta följs av svimningsanfall och kramper. Hjärnan fungerar inte normalt i för hög temperatur och hunden kan därför också bli förvirrad och vinglig innan den svimmar av. I värsta fall blir hunden sedan medvetslös och dör.

Hundar ska inte motioneras när det är varmt ute.

Hundar ska inte motioneras när det är varmt ute.

Om du misstänker att din hund drabbats av värmeslag så se först och främst till att ta den till en sval plats i friska luften och håll den stilla. Blöt ned handdukar och lägg över hunden och/eller blöt ned hunden med vatten genom att dränka in pälsen in på bara huden. Svalka särskilt ner tassar, nos, mage, de stora muskelpartierna (bakdelen), ljumskar och armhålor. Försök också få hunden att dricka vatten. Vattnet som hunden blir svalkad med och dricker ska inte vara för kallt, då kan kroppen chockas av den häftiga temperaturskillnaden.

Ta tempen på hunden, normal temperatur ligger mellan 38-39 grader. Även om du själv lyckats få ned temperaturen på hunden så bör du kontakta veterinären, det kan behövas till exempel understödjande behandling med intravenöst dropp.

Bad och båt

Bad

Tänk på att det oftast är förbjudet för hundar att bada på allmänna badplatser, kontrollera vart det är tillåtet.

Här finns en lista över hundbad runtomkring i landet.

Båt

Om du ska ta med hunden på en båtfärd så tänk på att vänja den med att vara ombord först och se till att den inte upplever det obehagligt på något vis innan ni ger er ut på vattnet. Alla ombord bör använda flytväst - även hunden!

Flytväst är bra när hunden simmar på djupare vatten.

Flytväst är bra när hunden simmar på djupare vatten.

Småkryp & ormar

Insektsbett och getingstick

Insektsbett eller getingstick är oftast ofarliga. Vissa hundar är överkänsliga och kan få en allergisk reaktion av sticken, även om det är ovanligt. Inspektera hunden om du misstänker att den blivit biten. Om hunden fått många bett eller har dåligt allmäntillstånd bör du kontakta veterinär och fråga om råd. Ett stick i mun eller tunga kan också vara farligt.

Ormbett

I lindriga fall blir hunden svullen där den blivit biten, i medelsvåra fall uppstår skador på kroppens organ och i allvarligare fall får hunden kraftigare lever- och njurskador. I värsta fall överlever hunden inte. Hur dålig en hund blir efter bettet är individuellt men beror också på var bettet tar. Ett bett i en tass ger ofta allvarligare symtom än ett bett i nosen.Det går inte att i förväg veta vilken hund som riskerar att bli dålig av ett ormbett och man måste därför utgå från att alla hundar som blir bitna riskerar att bli det och handla därefter.

När hunden blir biten brukar den oftast skrika till och gny en stund. Om du vet att det är vanligt med huggorm där du och hunden vistas bör du vara extra uppmärksam på hunden. Det är störst risk för huggormsbett varma och soliga vår- och försommardagar. Hundar blir oftast bitna i nosen eller läpparna, men tassar och ben är också ganska vanliga ställen. En hund som blivit ormbiten brukar till en början inte visa några direkta symptom, men efter en stund brukar den bli trött och vilja ligga. Någon timme efter bettet svullnar kroppsdelen som bettet tagit i upp.

Vid ormbett ska hunden hållas så stilla som det är möjligt eftersom giftet sprids mer effektivt när hunden rör sig, speciellt om den blivit biten i ben eller tass. Om du kan få tag på is eller kalla handdukar så lägg ett kylande omslag. Om du kan så bär hunden eller försök få en transport så nära som möjligt. Kontakta alltid veterinären!

Det finns kortison att få utskrivet av veterinär, men det är inte klarlagt hur bra kortisonet egentligen är. Det kan dock vara ett alternativ om man vistas mycket i områden där det är långt till veterinär. Om du ger kortison ska du ge detta när du lokaliserat bettet.

I  högt gräs brukar fästingarna trivas.

I högt gräs brukar fästingarna trivas.

Fästingar

Om din hund vistas i trakter där det finns mycket fästingar och/eller där det finns hög risk att fästingarna bär på sjukdommar, bör du skydda hunden med något fästingpreparat. Rådgör med din veterinär först. Hunden riskerar både att själv bli sjuk, men även att dra in fästingar som kan sprida smitta bland människorna i hemmet.

När din hund vistats ute bör du gå igenom pälens efter fästingar. Fästingar bör avlägsnas så snart som möjligt.

När du ska plocka bort en fästing bör du använda dig av en pincett eller en fästingplockare. Ta tag om fästingens mundelar, så nära huden som möjligt och dra försiktigt rakt ut. Tvätta sedan rent med tvål och vatten eller desinfektionsvätska.

Det finns en del råd om att man till exempel ska ha på smör på fästingen för att det ska gå lättare att få ut dem, observera att dessa är felaktiga. Du ska inte smörja på någonting och helst undvika att klämma på fästingen, eftersom det underlättar att smittämnen överförs.

Se till att du och hunden får en härlig sommar tillsammans!

Se till att du och hunden får en härlig sommar tillsammans!

Smarta sommarprylar

Fläktar

Att fästa till exempel på buren när du är på utställning eller när ni åker på semester. Här är ett exempel på en burfläkt som man kan kombinera med ett kylsystem

Vattenskålar som är lätta att ta med

Finns en del olika modeller. Till exempel dessa som man enkelt viker ihop och stoppar i fickan eller dessa med vattenflaska och skål i ett. Se även till att ha en vattenskål med i bilen, sitter hunden i bur är det smidigt med skålar man kan hänga på buren som denna

Tält eller tygbur

Ett tält eller en tygbur är enkelt att ta med och kan ge hunden lite extra skugga. Det finns massor av olika modeller, här är ett tält. Eller varför inte införskaffa ett vanligt parasoll i lagom storlek?

Kylartiklar

Det finns en rad olika kylartiklar till hundar, scarfs och bandanas, bäddar, dukar och halsband. Jag skulle gissa på att det går lika bra att ta en vanlig handduk, dränka den i svalt vatten och erbjuda hunden att ligga på.

Ventilationsgaller och ventilationskrokar

Tänk på att bara för att du har dessa så innebär det inte att du kan lämna hunden utan tillsyn i bilen en varm dag. Galler till fönster kan till exempel användas när man åker i bilen om man inte har AC, galler hindrar hunden från att riskera att bli klämd och en liten hund från att riskera att klättra ut. Här är ett exempel på galler till bilfönster

Flytväst

Om hunden ska simma på djupare vatten, simträna eller följa med på en båttur kan det vara lämpligt med flytväst. Här är en modell från Hurtta

Cykeltillbehör

Om hunden ska med på en cykeltur bör du ha en springer En mindre hund kan även sitta i en cykelkorg

Fästingplockare

Den här modellen tycker jag bäst om.

Pool & sandlåda

Införskaffa en billig, liten barnpool som hunden kan plaska i varma dagar. På till exempel Rusta brukar det finnas varianter som inte kostar mer än runt hundralappen. Det finns även modeller som den på bilden nedan som kan användas både som pool och sandlåda till barn, och samma sak gäller till din hund! Hundar brukar tycka det är mysigt att gräva ned sig i sval sand så om du inte har tillgång till ett sådant ställe på din gård så varför inte fixa en sådan här sandlåda och ställa på ett skuggigt ställe. Tänk bara på att täcka över den när den inte används, för att slippa att katter kissar och bajsar i den. Samma sak med pool, häll ur vattnet eller täck över den när du inte har den under uppsikt så inga barn eller smådjur riskerar att drunkna.

En barnpool/sandlåda passar bra även till hunden!

En barnpool/sandlåda passar bra även till hunden!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
KitoBonito
2010-06-20, 19:28
#1

Superbra! Plus för basenjin där ;D

jonte1
2012-07-31, 00:38
#2

Bra artikel! Vi lämnar voffarna hemma vid +18 och sol redan.

Jag ifrågarsätter dock tabellen över tempraturer i bilen.  Den kan inte skala riktigt. Den verkar tvärgalet.

Min mottes? Jag tillbringade nästan 30månader i höga tempraturer (+43--52'C sommartid) och det gick att sätta sig ibilen efter en arbetsdag. Det var inte behagligt med skinnklädsel men det funkade.

Bifogar en bild ifrån tempmätarenSkrattande i Volvon å +50 i skuggan under körning.

Mvh

Upp till toppen
Annons: