Annons:
Etikettraser
Läst 13068 ggr
SaraC
2009-08-19, 23:34

Alaskan malamute [Rasstandard]

FCI-nummer 243

Alaskan malamute8.jpg

Standard för

ALASKAN MALAMUTE

URSPRUNGSLAND/HEMLAND

USA

ANVÄNDNINGSOMRÅDE

Slädhund

FCI-KLASSIFIKATION

Grupp 5, sektion 1. Med arbetsprov (gäller i Norden)

BAKGRUND/ÄNDAMÅL

Redan vid upptäckten av Alaska i mitten av 1700-talet berättade ryska valfångare och pälsjägare om det högtstående inuitfolkets (även kallade malamuter) starka draghundar. Alaska annekterades av Ryssland som sålde det till USA år 1876. Upptäckten av guldfyndigheter i slutet på 1800-talet medförde en betydande invandring. Man upptäckte inuiternas effektiva draghundar men det nydanade kapplöpningsintresset medförde att draghundsförare köpte upp alla hundar de kom över och korsade dem med "allt" för att få fram snabba draghundar. De "äkta" kraftiga malamutehundarna blev allt färre. I USA startade en aktion för att finna den gamla hundstammen och man fann tillräckligt många hundar för att bevara rasen. År 1935 erkände Amerikanska Kennelklubben rasen under namnet alaskan malamute.

HELHETSINTRYCK

Alaskan malamute skall vara en kraftfull och stabilt byggd hund med djup bröstkorg och kraftig, välmusklad kropp. Rasen skall "stå högt" på sina tassar vilket bidrar till intrycket av en mycket aktiv hund. Hållning skall vara stolt med högt buret huvud och vaken, intresserad blick. Karaktäristiskt för rasen är teckningarna på huvudet som har formen av en hätta medan ansiktet antingen är helt vitt eller markerat med en strimma och/eller mask Alaskan malamute har framavlats för att arbeta som slädhund i polartrakter och då inte för snabba löp utan för att dra tung last. Eftersom denna funktion är av största betydelse måste rasen bl.a. ha kraftig benstomme, starka tassar, djup bröstkorg och kraftfulla skuldror. Rörelserna skall vara stabila, balanserade och oförtröttliga. Rasen skall vara byggd för styrka och uthållighet.

VIKTIGA MÅTTFÖRHÅLLANDEN

Bröstdjupet skall vara ungefär hälften av mankhöjden. Kroppslängden skall överstiga mankhöjden.

UPPFÖRANDE/KARAKTÄR

Alaskan malamute skall vara tillgiven och vänlig och är ingen enmanshund. Den skall vara trogen, kamratlig och lekfull när det passar. Som vuxen imponerar den med sin värdighet.

Foto: Hilo

Foto: Hilo

HUVUD

Huvudet skall vara brett och kraftigt utan att vara varken klumpigt eller grovt. Det skall stå i proportion till storleken på hunden.

Skallparti

Skallen skall vara bred mellan öronen och avsmalna mot ögonen. Den skall vara måttligt rundad mellan öronen och plana ut närmare ögonen. Skallen skall vara rundad mot kinderna. Skallens och nosryggens plan skall divergera lätt. Det skall finnas en svagt markerad fåra mellan ögonen.

Nostryffel

Nostryffeln skall vara svart. Urblekt, s.k. vinternos accepteras. Hos hundar med röd pälsfärg är brun nostryffel tillåten.

Nosparti

Nospartiet skall vara brett och kraftigt i proportion till skallen. Det skall endast lätt avsmalna i bredd och djup från basen till nosspetsen. Nospartiet skall inte vara spetsigt eller långt, men ej heller trubbigt.

Läppar

Läpparna skall vara tätt åtliggande. Läppkanterna skall vara svartpigmenterade utom hos hundar med röd pälsfärg som har brunpigmenterade läppkanter.

Käkar/Tänder

Över- och underkäkarna skall vara breda med stora tänder. Korrekt bett är saxbett.

Kinder

Kinderna skall vara måttligt flata.

Ögon

Ögonen skall vara snedställda. De skall vara bruna, mandelformade och medelstora. Ögonkanterna skall vara svartpigmenterade utom hos hundar med röd pälsfärg som har brunpigmenterade ögonkanter. Uttrycket skall vara mjukt och antyda ett tillgivet sätt.

Öron

Öronen skall vara trekantiga med lätt rundade spetsar och upprättstående när hunden är uppmärksam. De skall vara medelstora, men små i förhållande till huvudet. Öronen skall vara brett ansatta på nedre delen av skallens bakre kant och på linje med den yttre ögonvrån. Detta gör att när öronen är resta står de ut från huvudet och lutar lätt framåt. När hunden arbetar bärs öronen ibland tillbakavikta mot skallen.

HALS

Halsen skall vara kraftig och måttligt välvd.

KROPP

Kroppen skall vara kompakt, men inte alltför kort.

Rygglinje

Rygglinjen skall vara plan och slutta lätt från manken mot korset.

Ländparti

Länden skall vara hård och muskulös. Ett långt ländparti, som försvagar ryggen är felaktigt.

Bröstkorg

Bröstkorgen skall vara välutvecklad.

Svans

Svansen skall vara måttligt högt ansatt i rygglinjens förlängning. Den skall bäras över ryggen när hunden inte arbetar. Den får varken vara hårt rullad eller ligga platt mot ryggen. Den får inte heller vara kortpälsad som en rävsvans. Den skall istället vara väl bepälsad och likna en vajande plym.

Foto: Marie Sundberg

Foto: Marie Sundberg

EXTREMITETER
FRAMSTÄLL

Frambenen skall ha kraftig benstomme och muskulatur.

Skulderblad

Skuldrorna skall vara måttligt sluttande.

Underarm

Underarmarna skall sedda framifrån vara raka ned till handloven.

Mellanhand

Mellanhänderna skall vara kraftiga och korta. Sedda från sidan skall de vara svagt sluttande.

Framtassar

Framtassarna skall vara stora och kompakta, s.k. snöskor. Tårna skall vara tätt slutna och väl välvda. Det skall finnas skyddande päls mellan tårna. Trampdynorna skall vara fasta/hårda kompakta, tjocka och härdiga. Klorna skall vara korta och starka.

BAKSTÄLL

Bakbenen skall vara kraftiga och mycket muskulösa. Bakifrån sett skall benen vara parallella och varken för brett eller för trångt ställda.

Lår

Låren skall ha kraftig muskulatur.

Knäled

Knäleden skall vara normalt vinklad för spetshundstypen.

Hasor

Hasorna skall vara måttligt vinklade och korta.

Baktassar

Baktassar, se framtassar. Sporrar på bakbenen är ej önskvärda och skall tas bort.

Alaskan malamute6.jpg

RÖRELSER

Alaskan malamute är mycket rörlig för sin storlek och kroppsbyggnad. Rörelserna skall vara stabila, balanserade och kraftfulla med ett mjukt, vägvinnande steg fram och kraftigt påskjut från bakbenen. Dessa skall föras i spår med frambenen, varken för brett eller för tätt. I snabbt trav förs benen in mot kroppens mittlinje. Rörelserna får inte vara styltiga eller på annat sätt ineffektiva.

PÄLS
Pälsstruktur

Pälsen skall vara tjock med grova täckhår, aldrig lång och mjuk. Underullen skall vara tät, mellan 2,5 - 5 cm lång. Den skall vara oljig och ullig. De grova täckhåren skall stå ut från kroppen och pälsen runt halsen skall vara tät. Täckhåren varierar i längd som underullen. Vanligtvis är pälsen måttligt kort till medellång längs kroppens sidor för att bli längre över skuldrorna och runt halsen, längs ryggen och över bakkroppen. Den skall även vara längre i "byxorna" och svansplymen. Ofta är pälsen kortare och mindre tät under sommartid. Rasen får inte trimmas undantaget runt tassarna.

Färg

Alaskan malamute är mantlad och därför är uppbruten färg på kroppen eller ojämna fläckar ej önskvärt. Enda solida färg som är tillåten är helvit.

De vanligaste färgerna på kroppen är ljust grått, som via mellanliggande nyanser sträcker sig till svart; sobel och från sobel till röd. Färgskiftningar tillåts i underullen, i de vita teckningarna och i övergången mellan mantelfärgen och den vita färgen. Vit färg är alltid dominerande undertill på kroppen, på delar av benen, tassarna och i teckningarna på huvudet. En vit bläs i pannan och/eller halsring eller fläck i nacken är tilltalande och acceptabelt.

STORLEK/VIKT

Det finns en naturlig variation av storlekar inom rasen. Önskvärt är för hanhund: mankhöjd 64 cm; vikt 39 kg, för tik: mankhöjd 59 cm; vikt 34 kg.

Typ, proportioner, rörelser och exteriöra detaljer som påverkar funktionen har större betydelse än storleken. Övervikt får ej förekomma.

FEL

Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse.

 • Högt ansatta öron
ALLVARLIGA FEL

Alla avvikelser från standarden som menligt inverkar på hundens arbetsförmåga som slädhund t.ex.

 • Lösa tassar
 • Kohasighet
 • Veka mellanhänder
 • Otillräckliga vinklar i fram- eller bakställ
 • Styltiga eller på annat sätt dåliga rörelser
 • Högbenthet
 • Grund bröstkorg
 • Otymplighet/klumpighet/alltför tung
 • Otillräcklig benstomme
 • Oproportionerligt helhetsintryck
DISKVALIFICERANDE FEL
 • Blå ögon
NOTA BENE

Hund får ej prisbelönas om den är aggressiv eller har anatomiska defekter som menligt kan påverka dess hälsa och sundhet.

TESTIKLAR

Hos hanhundar måste både testiklarna vara fullt utvecklade och normalt belägna i pungen.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
psyko
2009-08-26, 15:58
#1

En av mina absoluta favoritraser!

Taci
2009-08-26, 20:41
#2

Gud så fruktansvärt snygga de är! Synd bara att jag aldrig kommer ha någon, då jag absolut inte kan erbjuda den vad den behöver. Men då är det ju bra att det går att dregla på tex den här sidan ;)

SaraC
2009-08-26, 20:45
#3

Ja, visst är det vackra hundar!

#2 Precis min åsikt, ibland är det bättre att beundra och klappa på andras!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Vippelicious
2009-08-26, 22:27
#4

Sååå snygg! Har den någon jaktinstinkt? :)

Medarbetare på fantasy.ifokus

 

scth
2009-08-26, 22:51
#5

för mig är det egentliga enda nackdelen att de kan ha en rätt skarp jaktinstinkt.. som tur är har våran inte hittat den och hoppas att den inte blir alltför stor på henne..

Vattnadal
2009-08-26, 23:47
#6

Alla polarhundarna har mycket jaktinstinkt, sen finns det kanske individer som har mindre. Vet en tjej som skaffade malamute till sällskap, och sa att han inte hade särskilt mycket jakt i sig. Det slutade med att han bet ihjäl en älgkalv!

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Annons:
SaraC
2009-08-26, 23:55
#7

#6 Rasen ser onekligen ut som snälla, gosiga nallebjörnar och jag kan förstå om man lockas av utseendet, men det blir aldrig bra om det är enda anledningen till att man skaffar en.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

KickanW
2009-08-27, 01:01
#8

Instämmer med Taci - Otroligt vacker ras, men man får nog nöja sig med att titta på dem :)

Vattnadal
2009-08-27, 01:26
#9

Nej, nallebjörnar är de inte, utan arbetstraktorer!

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Ricko
2009-08-29, 23:08
#10

Åhh älskar dom <3 Själv har jag haft en 50% Malamute :)

// Mvh Emina - www.eminametovski.devote.se

Xondah
2009-08-31, 00:08
#11

En av mina absoluta favoriter sedan små barnsben men jag har inte så mycket att erbjuda en sådan hund som jag lever idag, så jag nöjer mig med att titta på dem:)

SaraC
2010-01-15, 11:03
#12

Uppdaterad med något bättre bilder Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Jonna75
2010-01-15, 13:52
#13

Gud så fina bilder du satt in Sara!

Är en underbar ras och vacker såklart Tungan ute. Har haft en blandis, malamute-husky, men det var innan jag börja träna drag..tror inte jag gör om det då jag anser att jag ej kunde ge hunden det hon behövde. Hon var jättemysig annars, men en arbetstraktor med mkt energi

Annons:
SaraC
2010-01-15, 22:55
#14

#13 Det kan jag tänka mig att hon var Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

skogs-tolva
2012-02-20, 16:14
#15

Puffar för att den har dammat igen i arkivet ;)

Hanna
2012-02-21, 22:18
#16

Gud vilka vackra hundar det här är! Älskar alla typer av polara raser :)

Sajtvärd på reptiler ifokus.
Medarbetare på leopardgecko ifokus

Upp till toppen
Annons: