Annons:
Etiketthundsport
Läst 7702 ggr
SaraC
2010-10-09, 16:19

Rallylydnad

Här kommer ett litet smakprov på vad rallylydnad är!

Trots namnet så är det inte så att man ska springa igenom banan. Det går rätt fort ändå. En bana tar cirka två-fem minuter att ta sig igenom beroende på vilken klass man är i. Det går på tid men enda gången tiden har någon betydelse är om fler ekipage hamnar på samma poäng.

Vad är då Rallylydnad? För mig så är det en sport där jag och min hund har lika roligt båda två på planen. Du får prata med din hund och visa den vad den ska göra, det du inte får göra är att ha med godis, leksak eller ta i hunden.

Många tror att Rallylydnaden är lätt men jag tycker att den är svårare än den traditionella lydnaden för det finns så mycket som man kan göra fel på. Precision är minst lika viktig här. Det som är lättare är att få med sig hunden eftersom du får hjälpa hunden hela tiden. Du får både visa hunden och ge kommando.

HariettOKiara7.jpg

Foto: Cerrolyn

Hur går det då till när man tävlar?

Banan är 15x24 m och på den så står det mellan 10-20 skyltar beroende på vilken klass du tävlar i. Det finns en start och en målskylt som alltid är desamma men mellan dem så kan det vara vilka skyltar som helst. Ingen bana är den andra lik då det är domaren som ska döma som också bygger banan. Du kan alltså inte lära in en bana utan du och hunden måste kunna alla skyltarna.

Efter lottning så är det banvandring i cirka 10-15 min tillsammans med domaren då han berättar hur han vill att banan ska genomföras och han finns också tillgänglig för eventuella frågor. När det är dags för start så börjar bedömningen och tiden att gå i samma sekund som ni passerar startskylten. Ni har då 100 poäng och sen får ni avdrag för varje fel ni gör och de graderas i 1, 3 och 10 poäng. Avdragen får man bland annat för sträckt koppel, sneda positioner och nosande.

För att bli godkänd krävs 70 poäng och för att bli uppflyttad till nästa klass krävs det tre godkända resultat. Det finns tre klasser; nybörjare, fortsättning och avancerad.
Sporten är idag inte godkänd av SBK och därmed inte officiell men arbetet med att få den officiell pågår och vi hoppas att år 2012 ska den vara officiell.

-------------------------------------------------------------------------------

Artikeln är skriven av HarrietKiara, värd på Vallhundar iFokus.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
Elega
2010-10-17, 22:55
#1

Vad kan det vara man ska göra vid stationerna? Jag ska gå en kurs i november och vill gärna vara lite förberedd på vad jag ska lära mig :) Anmälde mig mest för att jag har hört att det ska vara väldigt roligt och lärorikt.

Vattnadal
2010-10-18, 01:16
#2

På skyltarna kan det stå sitt, slalom ed. Man brukar ha en redig genomgång av skyltarna först på en kurs, och det är kanske svårt att förbereda sig på dem, om du inte letar reda på en henmsida som räknar upp alla skyltar.

Jag ska försöka få hem en instruktör för helgkurs hos mig i höst/vinter. Det är roligt, och kanske peppar det igång mer träning om jag går en kurs till!

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

scth
2010-10-18, 19:38
#3

Vi var på vår första tävling igår.. gick väll sådär men hade i varje fall kul. Dessa är skyltarna i nybörjarklassen

SaraC
2010-11-01, 14:05
#4

#3 Kul!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Fridaaaa
2011-02-27, 21:39
#5

Bra läsning :D

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

Upp till toppen
Annons: