
Norsk lundehund
FCI-nummer 265
Standard för
NORSK LUNDEHUND
URSPRUNGSLAND/HEMLAND
Norge
ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Användes tidigare vid jakt på lunnefågel ; numera sällskapshund
FCI-KLASSIFIKATION
Grupp 5, sektion 3
BAKGRUND/ÄNDAMÅL
Norsk lundehund kommer från de, utanför Lofoten belägna öarna Vaeroy och Rost, men den har periodvis förekommit även på andra nordnorska öar. Rasen är en zoologisk raritet genom att den, som enda kända hundras, har sex tår på alla tassarna. Den kan därtill sluta till hörselgången helt, genom att vika samman sina öron.
Den är till ytterlighet rörlig, vig och säker på foten. Lundehunden har levt helt isolerad på de nordnorska öarna under flera hundra år och där använts till fångst på lunnefågel.
Efter andra världskriget fanns endast en liten spillra kvar av rasen, men genom ett vetenskapligt upplagt avelsprogram kunde man rädda rasen till eftervärlden.
HELHETSINTRYCK
Norsk lundehund är en rektangulär spetshund som skall vara liten, smidig, förhållandevis lätt och med tydlig könsprägel.
UPPFÖRANDE/KARAKTÄR
Norsk lundehund skall vara vaksam, energisk och livlig.
HUVUD
Huvudet skall vara torrt, medelbrett och kilformat.
Skallparti
Skalltaket skall vara svagt välvt och ögonbrynsbågarna markerade.
Stop
Stopet skall vara tydligt men inte skarpt markerat.
Nosparti
Nospartiet skall vara kilformat och medellångt med svagt konvex nosrygg.
Käkar/Tänder
Saxbett föredras men tångbett och måttligt underbett accepteras. Premolarbortfall på båda sidor i bägge käkarna godtas.
Ögon
Ögonen skall vara svagt snedställda och får inte vara utstående. Iris skall vara gulbrun med en mörkbrun ring kring pupillen.
Öron
Öronen skall vara trekantiga, medelstora och breda vid basen. De skall bäras upprättstående och vara mycket rörliga. Öronen har den speciella egenskapen att brosket i öronöppningarna kan "dras samman" och ytterörat vikas och veckas på ett säreget sätt - antingen bakåt eller i rät vinkel uppåt - så att hörselgången stängs.
HALS
Halsen skall vara medellång, torr och ganska kraftig med förhållandevis fyllig krage.
KROPP
Kroppen skall vara rektangulär.
Rygglinje
Rygglinjen skall vara plan och stark.
Kors
Korset skall vara förhållandevis svagt sluttande.
Bröstkorg
Bröstkorgen skall vara lång och medelbred, förhållandevis djup och rymlig men inte tunnformad.
Underlinje
Buken skall vara lätt uppdragen.
Svans
Svansen skall vara högt ansatt, medelkort, tätt bepälsad men utan fana. Den skall bäras ringlad eller svagt rullad över rygglinjen eller hängande. Svansspetsen skall inte ligga för mycket intill eller ned på sidan.
EXTREMITETER
FRAMSTÄLL
Norsk lundehund skall ha måttligt vinklat framställ.
Underarm
Underarmarna skall vara raka.
Tassar
Tassarna skall vara ovala, lätt utåtvridna och ha minst 6 tår varav 5 bör ingå i stödytan. Varje tass skall ha 8 trampdynor. Det invändiga tåkomplexet som består av en tredelad och en tvådelad tå med tillhörande sen- och muskelkomplex skall ge tassen ett kraftigt utseende.
BAKSTÄLL
Bakbensställningen kan vara något trång.
Lår
Låren skall vara starka och muskulösa.
Knäled
Knäleden skall vara för spetshundstypen normalt vinklad.
Underben
Underbenen skall vara starka och muskulösa.
Baktassar
Baktassarna skall vara ovala, svagt utåtvridna med minst 6 tår på varje tass varav 4 ingår i stödytan. Varje tass skall ha 7 trampdynor då den mittersta, stora trampdynan är sammanväxt med mellersta trampdynan mellan extratån och sporren och således är förlängd bakåt. När hunden står fritt på plant underlag ligger tyngdpunkten på tårnas trampdynor
RÖRELSER
Rörelserna skall vara lätta och elastiska. Karaktäristiskt för rasen är vevande frambensrörelser och något trånga bakbensrörelser.
PÄLS
Pälsen skall bestå av tätt, grovt täckhår och mjuk underull. Pälsen skall vara kort på huvudet och benens framsidor, rikligare i kragen och på baksidorna av låren. Svansen skall vara rikligt bepälsad men utan fana.
Färg
Färgen skall vara rödbrun till gulbrun med mer eller mindre svarta hårspetsar; svart; grå; alla med vita tecken eller vit med mörka tecken.
Den vuxna hunden har vanligtvis mer markerat svart i täckhåren än unghunden.
STORLEK/VIKT
Mankhöjd
Hanhundar: 35-38 centimeter
Tikar: 32-35 centimeter
Vikt
Hanhundar: cirka 7 kilo
Tikar: cirka 6 kilo
En hund som når angivet maximimått bör inte föredras före en mindre men eljest jämngod hund.
FEL
Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse.
NOTA BENE
Hund får ej prisbelönas om den är aggressiv eller har anatomiska defekter som menligt kan påverka dess hälsa och sundhet.
TESTIKLAR
Hos hanhundar måste båda testiklarna vara fullt utvecklade och normalt belägna i pungen.
-------------------------------------------------------------------------------
FCI-nummer 265
Originalstandard 1997-09-18
SKKs Standardkommitté 1999-04-14
Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Intressant! har just fått upp ögonen för denna ras, och är nyfiken på allt:-)
Hur är de i personligheten? Aktivitetsbehov? Ser ut att gilla agility enl. bilden, men förutom lunnefågel-jakt- vad gillar de att jobba med/göra? Hur friska är dom/rasbundna sjukdomar? Hur mycket vakt/jaktinstinkt? Hur klarar de barn, resor, andra husdjur? Pälsvård? har förstått att det är ganska få uppfödare i Sverige, hur är det att köpa från Norge?
Har massor av frågor märker jag, hoppas det finns någon lundehundexpert här nu :-) letar ju info själv på nätet så klart, men mest info finns ju på rasringars och uppfödares sidor och de är ju inte 100% objektiva även om de kan sin ras bättre än andra så klart. Vore kul att höra erfarenheter från andra, oavsett om de är lundehundägare eller bara "känner" en…
Hur är dom? :-)
Själv har man planerat att Skaffa en Lunne sedan Januari, den kommer till mig våren 2011! =)
#1 Mycket av det du undrar finns svaret på www.lundehund.se
Även på uppfödares hemsidor.
Alla Lundehundar gillar inte Agility, dom kräver inte så mycket vad jar har förstått, kan lätt gå till skall, men långt ifrån alla.
Det finns ganska många uppfödare tycker jag. 15 stycken i sverige..
Underbar ras säger jag bara!
Om du har frågor, så skulle jag tipsa att du frågar hon som har Kennel Boromir. har pratat med henne mycket, hon har hjälpt mig väldigt mycket och svarar på frågor snabbt. Hoppas jag får en valp av henne, men eftersom det kommer så få kullar på våren så får man ta det som kommer, men alla kennlar av lundehund som står på lundehundssällskapets sida är bra, och man kan lita på dom.
Hoppas jag inte uppgav någon fel information nu! :)

Någon med egen erfarenhet av hur dom är med andra djur? Har fastnat för lundehund av någon anledning men har illrar och planerar att ha så även i framtiden när en eventuell hund kommer på tal. Självklart är jag medveten om att det inte ska lämnas utan uppsikt men ja, jag har varit lite skeptisk till spetsar och mindre djur då jag fått för mig att dom är rätt jaktsugna?