Annons:
Etikettövrigt
Läst 8254 ggr
SaraC
2010-10-01, 18:01

Aktivera mera

Att aktivera sin hund är viktigt. Här får du några tips på vad du kan göra med din hund. Men det är bara din fantasin som sätter stopp!

Bild 1.jpg

Vikten av att aktivera hunden

Elsa har tröttnat på Fidos svansande efter henne så hon gick ut på en långpromenad på 2 timmar och när hon kommer hem är Fido fortfarande pigg och svansar efter henne. Lisas hund Karo svansade efter henne också så hon tröttnade och la ett 300 meter långt spår till Karo som tog cirka 5 minuter att gå. Karo ligger trött och nöjd i sin bädd.

Varför är Karo tröttare och nöjdare än Fido när Fido har varit i gång längre?

Svaret är enkelt. Karo blev aktiverad på ett kontrollerat sätt där han fick använda nosen och huvudet. Det gör att hunden mår bättre och klarar av hemmets stilla takt på ett bättre sätt.

Men hur ska jag orka aktivera hunden varje dag? Det är något du ska tänka på innan du skaffar hunden. Tänk också på att olika raser kräver olika mycket aktivering. En hund som inte får aktiveras blir understimulerad och därmed svårhanterlig. I och med att du aktiverar din hund så får ni ett bättre samarbete och du stärker din ställning hos hunden.

Olika sätt att aktivera hunden på

Man kan aktivera sin hund på 4 olika sätt (kanske fler, men de kommer jag inte på nu) cirkuskonster, balansövningar, nosarbeten och problemlösningar. Man kan välja en eller flera av dessa kategorier att aktivera sin hund med, allt efter vad man känner för och har tid och ork till.

Bild 3.JPG

Eros vinkar

Cirkuskonster

I denna kategorin hamnar alla moment som du lär hunden. Hunden ser ingen skillnad på om det är "fritt följ" eller att "sitta fint". Inlärningssätten är också den samma.

Exempel på olika cirkuskonster:

 • Eller hur? - Hunden ska nicka när du sagt detta.
 • Blyg/skämmas - Hunden gömmer sin nos/ansikte med tassen.
 • Rulla runt - Hunden ska rulla på kommando.
 • Pekleken - Hunden ska med nosens hjälp hitta i vilken hand du har godisbiten och sedan "peka" med tassen.
 • Vinka - Hunden ska vinka med tassen.
Bild 5.JPG

Eros tränar balansövningar i skogen

Balansövningar

Att kunna balansera på en hög och spetsig sten kräver en hel del av hunden eller att gå balansgång på ett omkullfallande träd.

Exempel på balansövningar:

 • Balansera på nosen - Lägg en godis bit på nosen som hunden inte får ta förrän du har sagt varsågod.
 • Sitta fint - Hunden sitter så den har frambenen i luften.
Bild 4.jpg

Toulpa har hittat en klöv. Foto: Xondah

Nosarbeten

Alla hundar älskar att på något sätt jobba med nosen. De kräver också en stor portion koncentration från deras sida. Det kan vara allt från att man har kastat ut några godbitar i gräsmattan till att leta människor i skogen eller ett spår.

 • Sök - Hunden ska hitta en person som har gömt sig.
 • Uppletande - Hunden ska hitta en eller flera saker som du har lagt ut.
 • Spår - Hunden ska följa ett spå som är utlagd av en människa.
Bild 6.jpg

Vidar med en aktiveringsleksak. Foto: Vattnadal

Problemlösningar

Att knyckla ihop en toarulle med en godis bit i som hunden ska försöka att få ut har säkert många gjort. Men få tänker på att hunden då blir aktiverade. Det finns också många aktiveringssaker på marknaden där hunden ska utföra något för att få ut en godisbit.

Exempel på problemlösningar:

 • Gömd godis - Hunden ska klura ut hur den ska få tag i en godisbit som finns under en burk.

Slutord

Det är bara fantasin som sätter stopp för vad man kan lära sin hund. Själv ska jag försöka att lära Ceasar att städa sina leksaker, det vill säga att han ska leta upp dem och sedan lägga dem i sin lekkorg där hans leksaker ska vara. Det finns många olika "nyttosaker" man kan lära sin hund. Som sagt det är bara fantasin som sätter stopp. I boken Aktivitetsboken av Memea Mohlin finns många tips och på sidan Aktiveringssidan (http://www.hattifnatt.com/aktivering/index.html) kan ni läsa om hur man lär hunden olika trix med mera.

Lycka till med aktiveringen av din hund!

-------------------------------------------------------------------------------

Artikeln är skriven av Cerrolyn, värd på Tävlingshundar iFokus och Brukshundraser iFokus.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
Upp till toppen
Annons: