Annons:
Etiketthundsport
Läst 5340 ggr
SaraC
2010-10-01, 17:55

Tävla med din hund

Att tävla med sin hund är roligt. Men det finns en del saker att tänka på innan man kommer ut på tävlingsbanan och det är det jag hade tänkt att ta upp här.

Bild 1.jpg

Till att börja med så finns det vissa frågor man bör tänka på:
 1. Vilken tävlingsgren passar mig och min hund bäst?
 2. Klarar hundens hälsa av tävlingsgrenen (höfter, armbågar)?
 3. Är hunden registrerad eller måste jag skaffa tävlingslicens?
 4. Är hunden vaccinerad?
Mina svar på dessa frågor:
 1. Vissa raser har lättare för vissa grenar än andra men låt inte det stoppa dig (förutom skyddet i bruks där endast bruksraser och skyddstränade tjänstehundar får delta). Det föraren tycker är roligast brukar även hunden tycka är roligt då det smittar av sig på hunden. Kolla gärna på statistiken för din ras (eller raser om du har en blandras) så kan man få en liten bild av hur just din/dina ras/raser går i den tänkta grenen. Men bara för att din ras är en minoritet så finns det ingenting som säger att du och din hund inte kommer att klara av det.
 2. I de flesta grenarna så är det bra om hunden är röntgad då det kan vara påfrestande för hundens leder att utföra de moment som ingår.
 3. För att få tävla så krävs det att hunden är registrerad eller att du har en tävlingslicens. Detta är någonting som bara görs en gång och som håller i hela hundens liv. Detta nummer ska fyllas i tävlingsanmälan.
 4. Ett annat krav är att hunden har ett fullgott vaccinationsskydd.

" Deltagande hund skall vara vaccinerad mot valpsjuka enligt följande:

 • Hund (valp) under ett års ålder: vid lägst tio veckors ålder.
 • Hund över ett års ålder: Hund ska vara vaccinerad vid cirka ett års ålder och därefter får den senast utförda vaccinationen inte vara utförd för mer än 4 år sedan.
 • Vid förstagångsvaccination eller för hund som inte vaccinerats vid cirka ett års ålder ska vaccinationen vara gjord minst 14 dagar före tävlingsdagen. Kontroll av att gällande införsel- och vaccinationsbestämmelser följts kan förekomma.Vidare rekommenderar SKK att deltagande hundar dessutom är vaccinerade mot parvovirusinfektion och parainfluensa (kennelhosta)."

- Citerat från reglerna från SBK och SKK.

Bild 2.jpg

När du har bestämt dig

När du nu har bestämt dig för en gren och införskaffat dig kunskaper om grenen genom att till exempel:

 • Läsa reglerna (ett måste).
 • Tittat på en tävling (ett mycket bra tips då du får veta hur slutprodukten av tävlingen bör se ut).
 • Införskaffat dig den rekvisita grenen kräver.

Så är det bara att sätta igång. Om du har turen att hitta en kurs där du kommer att få instruktörshjälp genom träningen i din gren så är det jättebra. Men det går att träna själv eller med hjälp av ett träningsgäng.

Bild 3.jpg

Foto: Tokryck

Träning

Tänk på att börja i liten skala och inte gå för fort fram när du tränar din hund. Se till att hunden kan det första delmomentet innan du går vidare i träningen. När du känner att hunden behärska momenten var för sig är det dags att avancera träningen genom att lägga in olika störningar. Tänk då på att backa i träningen för att hunden lättare ska kunna behålla sin koncentration och fokus.

Parallellt med störningsträningen (inte samtidigt) så tränar du på att se till att hunden klarar av att jobba längre och längre stunder innan hunden får sin belöning. Men det gör ingenting om hunden vet vad som finns utanför planen, det vill säga hunden få se att du lägger ut belöningen innan ni på börjar träningen. När träningen (passet) är slut så går/springer du med din hund till belöningen och belönar i massor. Det är inget fel om hunden får flera belöningar då, den har ju varit så duktig. Men när du är i detta skedet så är det inget fel med att gå tillbaka till noll och finslipa/påminna hunden om detaljerna.

En störning som är jätteviktig att träna är att en eller flera personer tittar på när ni tränar och att några står i en klunga och tre stycken för sig. Dessa tre symboliserar domaren, tävlingsledaren och skrivaren (ibland skriver domaren själv). Det är också bra om ni tränar på att någon kommenderar dig. Oftast är det föraren som har mest nytta av denna typ av störning då det kan vara nervöst när andra tittar på.

Bild 4.jpg

Tävlingstankarna har kommit

Vid detta laget kanske du och din hund är klara för att anmäla er till er första tävling. På Svenska Brukshundklubbens hemsida http://www.sbk.nu finns en tävlingskalender http://www.sbk.nu/templates/CompetitionContainer____770.aspx (direktlänk) där du kan anmäla dig och din hund till olika lydnads-, bruks- och IPO- tävlingar.

Många av landets hundklubbar är anslutna till tävlingskalendern och här kan anmälan göras online. Tänk på att anmälan är inte komplett förrän den arrangerande klubben har fått in anmälan och besked från banken om att betalning har skett 3 veckor innan tävlingsdatum. För agility är det Online anmälan Agility (http://www.agility.se/online/) som gäller och http://www.skk.se eller din rasklubb till utställningar. Tänk även på att du måste vara medlem i den arrangerande klubben för att få tävla.

PM:et kommer

Minst 1 vecka innan tävlingsdagen får du ett PM med all information om tävlingen, till exempel hur du hittar dit, när din klass börjar, vilka som dömer/hjälper till (exempelvis tävlingsledare), vem du kan kontakta och vilka som är dina medtävlanden är (detta är inte alltid med men oftast).

Tävlingsdagen

Jag rekommenderar att du packar din väska dagen innan i lugn och ro så du får med dig allt. Det som måste vara med är:

 • Registreringsbevis/Tävlingslicens
 • Vaccinationsintyg
 • Medlemskort
 • Tävlingsbok med mätintyg om du ska tävla i agility (samt att du måste mäta in hunden innan).

Jag rekommenderar att du även tar med dig:

 • Vatten och vattenskål till hunden.
 • Filt eller något för hunden att ligga på om det är blött/kallt.
 • Något för dig att sitta på.
 • Något för dig att dricka/äta (servering brukar finnas).
 • Kläder efter väder.
 • Bajspåsar.

Se till att du kommer till tävlingsplatsen i god tid. Detta gör att hunden hinner kolla runt och eventuellt stressa ner. När det börjar bli dags bör du rasta av din hund ordentligt så den inte gör ifrån sig på tävlingsplanen.

Bild.jpg

Slutord

Kom ihåg att det ska vara kul att träna och tävla med sin hund och att det är samma hund du tar med dig hem som du kom med.

Lycka till!

-------------------------------------------------------------------------------

Artikeln är skriven av Cerrolyn, värd på Tävlingshundar iFokus och Brukshundraser iFokus.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
Upp till toppen
Annons: