Annons:
Etikettövrigt
Läst 8891 ggr
SaraC
2010-08-26, 16:50

Svampsök

Brukar du ta med dig hunden när du ger dig ut i skogen för att plocka svamp? Varför då inte lära upp hunden att hitta svampen åt dig! Det är inte alls svårt och det spelar ingen roll vilken ras du har.

Kantareller

Svampsök med hund består i princip av två delar - att hitta svamp och att markera svampfyndet. Både att söka efter en speciell svampdoft och att markera doften, är något som hunden måste lära. (Haugenes)

Kort förklarat så börjar du med att lära in en markering du vill att hunden gör när den hittat svamp. Hunden kan markera genom att lägga sig, sitta, skälla eller något annat, det väljer du själv. Men se gärna till att välja något som inte tillhör din hunds vanliga beteende under promenader, då blir det svårare för dig att veta om hunden markerar svamp eller inte. När hunden sedan lärt sig att markera i många situationer och miljöer är det dags att gå vidare med att göra svamp till en signal som betyder "markera". Sedan startar man lite lätt med att söka svamp, i början låter man hunden leta medan man själv placerar ut svamp utom synhåll för hunden. Så följer några pass med mer träning och sedan är ni klara att ge er ut och leta svamp!

Det finns en väldigt bra artikel om svampsök på nätet, "Kantarellsök med hund" av Helle Haugenes, den hittar du här. Om du föredrar en bok så finns "Kantarellsök med hund" av Anders Hallgren och Marie Hansson, den kan du bland annat köpa här. På olika ställen i landet anordnas också kurser i svampsök.

-------------------------------------------------------------------------------

Källförteckning

Haugenes, Helle (Datum okänt) Kantarellsök med hund. Tillgänglig [online]http://www.canis.se/bibliotek/artikler.php?id=36[2010-08-26]

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
SaraC
2010-09-04, 00:18
#1

Någon som testat svampsök? Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

smurfan-13
2010-09-04, 01:50
#2

Haha

Jag försökte lära min ena hund det då han drabbades av diskbråck och fick väldiga problem m sin rygg. Vi kom till att han sätter sig när han ser att matte ser att han ser en svamp :D :P Han kan snubbla över svamparna i skogen utan att inse det, men tittar jag på honom och sen på svampen faller allt på plats & så sätter han sig :P

Bara att inse att jag var kass på att lära min hund att leta svamp :D

Upp till toppen
Annons: