Annons:
Etiketthundsport
Läst 10494 ggr
SaraC
2010-04-14, 23:41

Hundsporter

Här kommer en kort presentation av några av de vanligaste hundsporterna.

Shiba

Agility

Agility är en hundsport som går ut på att på kortast möjliga tid och utan fel eller vägringar ta sig igenom en hinderbana. Du kan tävla både individuellt och i lag och tävlingarna är öppna för alla hundar över 18 månaders ålder.

Det finns en artikelserie om agility på sajten:

Del 1

Del 2

Del 3

Del 4

Här kan du också läsa mer om agility.

American akita

Bruks

Bruks är det gemensamma namnet för de fyra olika provgrenar som Svenska Brukshundklubben ansvarar över. Bruksproven är indelade i fem olika grupper och i fyra klasser. För alla grenar inom bruks gäller det att proven är uppdelade i specialmoment, som spår, sök eller rapport, och en lydnadsdel.

Alla hundraser får träna bruks, men för att få tävla måste hunden vara registrerad i Svenska Kennelklubben.

Mer information om bruks hittar du på Svenska Brukshundklubbens hemsida.

Siberian husky

Drag

Det finns flera spännande grenar inom draghundsporten. Under vintersäsongen kan man tävla i linkörning eller nordisk stil. Det finns olika grupper där hundarna delas in och olika åldersklasser där förarna delas in. Det finns även flera barmarksgrenar inom draghundsporten, bland andra canicross, bike och roller.

Se Svenska Draghundsportförbundets hemsida för mer information.

Mexikansk nakenhund

Freestyle

Freestyle passar dig som gillar musik, dans och att showa och uppträda. Sporten kan beskrivas som ett slags dans- och lydnadsprogram som förare och hund utför tillsammans med musik. Föraren väljer relativt fritt bland rörelser, moment och musik. Ett program ska innehålla flera olika rörelser som hunden utför tillsammans med sin förare och visa på samarbete mellan förare och hund.

För att få tävla i freestyle måste hunden vara minst 12 månader gammal.

Läs mer om freestyle här.

Isländsk fårhund

Flyball

Flyball är en fartfylld lagsport som utförs i stafettform. Varje lag består av fyra hundar och fyra förare. Hundarna ska springa en sträcka på en bana och hoppa över fyra fasta hinder, vid slutet av hinderbanan finns en låda där hunden ska trampa på en platta som utlöser att en tennisboll kastas upp. Hunden ska fånga bollen och ta sig tillbaka till sin förare igen.

Flyball är ingen officiell sport i Sverige så det finns inga fastställda regler för vilka hundar som får vara med. Hunden bör dock vara färdigväxt och frisk.

Läs mer om flyball här.

Basenji

Lydnad

När man tävlar på lydnadsprov är alla saker som hunden och du gör uppdelade i olika moment och hundens prestation i de olika momenten är det som bedöms. Du som förare ska vara med och tala om för hunden vad den ska göra och domaren bedömer också samarbetet mellan dig och hunden. Alla hundar som är över 10 månader får delta på lydnadsprov, även oregistrerade hundar, men dessa måste lösa en tävlingslicens.

Här kan du läsa mer om lydnad.

Podenco ibienco

Lure Coursing

I lure coursing simuleras en harjakt, genom att hundarna jagar en motordriven "hare" över en bana. Domarna bedömer hundarnas entusiasm, rörlighet, följsamhet, snabbhet och uthållighet. Hunden måste vara frisk och ska helst vara färdigväxt och minst 12 månader innan du börjar träna, detta gäller för alla raser. För att hunden ska få tävla i LC krävs att man är medlem i Vinthundklubben och att hunden har lure coursing licens.

Läs mer om lure coursing här.

Norsk lundehund

Rallylydnad

Den här sporten är inte officiell tävlingsgren i Sverige än, men den har snabbt blivit populär. Rallylydnad går ut på att hund och förare genomför en bana med 10-20 övningar. Vid varje övning finns en skylt som med text och bild beskriver hur övningen ska utföras.

Här kan du läsa mer om rallylydnad.

Pomeranian

Utställning

Utställningsverksamheten är ett av verktygen för att säkerställa rasernas exteriör. På en utställning visar du upp din hund för en domare som bedömer hunden utifrån rasstandarden. Först bedöms hunden i sin egen ras. Även om utställning är en bedömningssport där avelsresultat och exteriör bedöms, så kan det vara en väldigt rolig aktivitet för både matte/husse och hund!

Det finns två artiklar om utställning här på sajten:

Del 1

Del 2

Mer information om utställning finns på SKK:s hemsida.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
Upp till toppen
Annons: