Annons:
Etikettmedlemmarnas-raser
Läst 16002 ggr
SaraC
2010-04-01, 17:54

Lapsk vallhund [Medlemmarnas raser]

Ett utmärkt sätt att lära känna olika raser bättre tycker vi är att låta våra medlemmar beskriva "sina" raser. Den här gången är det Xondah som berättar om Lapsk Vallhund.

Kirous. Foto: Xondah

Kirous. Foto: Xondah

Vad har du för ras och vad fick dig att välja rasen?

Jag har 2 raser men här kommer jag att berätta om min senaste ras, en Lapsk Vallhunds kille på 8 månader.
Det som fick mig att välja Lapsk Vallhund var nog först och främst dess mångsidiga egenskaper eftersom jag själv vill syssla lite med allt möjligt.
Jag var intresserad av Australien Kelpie samtidigt men den Lapska Vallhunden kändes mer rätt och för mig mer rejäl. Den imponerade med sitt ursprung, en hund som är uthållig nog att jobba i tiomils pass i tuffa terränger på nordkalotten, de mentala egenskaperna, robust, tåliga trampdynor. Det sa verkligen klick och jag kunde inte släppa denna ras ur tankarna.

Hur skulle du vilja beskriva din ras?

Det är en långdistansare som mår bäst av att få leva ett aktivt liv hos en människa som vill arbeta med sin hund. Jag ser den lapska som en mycket modig, smart, självständig och uthållig ras som älskar att arbeta med nosen. Den är mycket mån om alla som hör till familjen men extra mån om "sin" människa.

Kirous. Foto: Xondah

Kirous. Foto: Xondah

Hur skulle du vilja beskriva din hund?

Min Lapska Vallhund är en sprallig ung pojke som gärna hittar på bus. Samtidigt som han är väldigt sprallig så visar han ofta upp ett självsäkert lugn till exempel på födelsedagskalas med mycket folk, många har blivit förundrade över att en så ung hund är så harmonisk bland små skrikiga barn och mycket folk. Han är väldigt nyfiken och modig, höga jobbiga ljud av alla dess slag bekymrar honom inte och han är väldigt duktig på att läsa av andra hundar.
Han visade väldigt tidigt att han har ett stort intresse för att leta efter saker och att spåra. Redan som pytteliten började han gräva fram och hittade på saker som folk tappat i skogen. Han är väldigt kyltålig och är mer än gärna ute i 20- utan att lyfta på tassarna.

Kirous. Foto: Xondah

Kirous. Foto: Xondah

Finns det för- och nackdelar med rasen?

Fördelar; Uthållig, många användningsområden, självständig, lagom storlek, smart, frisk och sunt byggd, inte så mycket pälsvård.

Nackdelar; De har lätt till skall och de kan bli en nackdel om man inte är konsekvent från början att de inte får skällas i tid och otid. För den ägare som är otålig kan de vara negativt att den mognar ganska sent. Självständigheten kan bli en nackdel om man inte har så bra kontakt med den.

Kirous. Foto: Xondah

Kirous. Foto: Xondah

Hur aktiverar du din hund?

Kirous är så ung ännu så han tränar saker som socialträning, inkallning, vardagslydnad, sökövningar, mycket kontaktövningar och så har vi börjat med viltspår och personspår. De aktiviteter som vi kommer satsa mest på är spårning i både viltspår, personspår och sök. Sen kommer vi träna lydnad och eventuellt pröva på rapport. Har också fått upp ögonen för lindrag. Vi kommer testa på renvallning hos en väns bekant i Piteå och funkar det bra så kommer vi åka till Finland och göra det Finska Renvallarprovet.

Kirous. Foto: Xondah

Kirous. Foto: Xondah

Vem passar som ägare till din ras?

En ägare till Lapsk Vallhund ska vara aktiv, påhittig och variera uppgifter. Man ska använda sig av positiv träning, och tänka på att inte tjata på hunden. Då kommer den troligtvis tycka att du är tråkig och se sig om efter roligare alternativ. Är man som ägare lugn i sättet och jobbar positivt med den kommer man ha mycket roligt med sin lapska Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
SaraC
2010-04-02, 19:02
#1

Måste först och främst säga, jädrans vad stor och SNYGG han har blivit! Tyckte nyss han var en liten fjutt Glad 

För övrig, trevlig och intressant beskrivning av rasen! Vad kul att ni ska testa vallning. Hoppas det blir vallprov sedan!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Xondah
2010-04-02, 19:35
#2

Tack Sara! Ja tiden känns ha flygit iväg. :)

Jag längtar så att jag nästan går åt tills vi ska åka upp och få oss lite lektioner i renvallning. =)

SaraC
2010-04-02, 19:51
#3

#2 Ja, det kan jag tänka mig. Har du sett om han verkar ha vallinstinkter än?

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Xondah
2010-04-05, 18:49
#4

#3 Jo de har jag märkt att han har. :) Pratade med han som har renarna igår och i slutet av Juli/början av Augusti ska vi få komma. :)

Han tyckte vi skulle pröva lite på får först, så man ser hur hunden är då. Renvallning är ju lite speciellt då renarna är ganska vilda, de går ju på fribete och hanteras ytterst lite. Så de är ju väldigt viktigt att hunden kan hålla rätt avstånd.

Tokryck
2010-04-08, 22:06
#5

Den första bilden gör honom verkligen rättvisa, va fin han är.

DU slog för övrigt huvudet på spiken, det är just de sakerna som fått mig att falla för lapsk! Om jag skaffar mig en lapsk igen måste jag bara prova på renvallning jag med.

SaraC
2010-04-09, 00:25
#6

#4 Vad spännande. Riktigt häftigt Glad Du måste berätta hur det går sen.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
Xondah
2010-04-09, 20:26
#7

#5 Tack. :) Det tycker jag du ska, känns väldigt spännande att man ska få prova på de. :) Nästan overkligt faktiskt haha.

#6 Javisst klart de, bjuder kanske på lite kort också. =)

SaraC
2010-04-12, 20:48
#8

#7 Det tycker jag absolut att du ska göra!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Upp till toppen
Annons: