Annons:
Etikettmedlemmarnas-raser
Läst 13266 ggr
SaraC
2009-12-18, 20:33

Keeshond [Medlemmarnas raser]

Vi fortsätter med att låta våra medlemmar beskriva "sina" raser. Den här gången får vi lära känna Keeshond genom LinneaChristina's ögon.

Silva1.jpg

Silva. Foto: Linnea Dunér.

Vad har du för ras och vad fick dig att välja rasen?

När jag skulle köpa hund gjorde jag ett sådant där ras-test på canis.se. Hur jag än varierade mina önskemål, kom alltid norsk buhund upp. Jag började läsa mer om rasen och fastnade fullständigt för den. Jag minns inte exakt varför, men bland annat för att den var lagom stor, mångsidig och var relativt oförändrad sedan långt tillbaka i tiden.

Eftersom jag fortfarande gick på gymnasiet, ville jag ha hem valpen i början av sommarlovet, så att jag skulle få mycket tid med den innan det var dags att lämna över ansvaret till mamma om dagarna. Jag letade febrilt efter buhundsvalpar, men hittade inga. Då började jag lite motvilligt titta efter andra raser. Snart fick jag upp ögonen för keeshond. Lika stor, nästan lika mångsidig och väldigt vacker. Fast jag minns att jag i början ogillade den "kalla" färgen…

Och en kees blev det, trots att jag fick åka från Stockholm ända till Helsingborg för att hämta henne. Och jag är inte missnöjd med beslutet. Nästa hund blir nog ändå en annan ras.

Silva2.JPG

Silva. Foto: Linnea Dunér.

Hur skulle du vilja beskriva Keeshond?

Keesen är en glad och lättlärd hund med mycket vilja. De flesta är lite reserverade mot främmande och har ytterst lite jaktintresse. Att många av dem även har ganska litet föremålsintresse hänger nog ihop med det sistnämnda. Fast jag vet ett par keesar som t.ex. är galna i bollar. De är ganska mycket "enmanshundar" och håller sig oftast i närheten. På så sätt går de ofta mycket bra att ha lösa. Flertalet keesar har rätt låg skalltröskel och skäller gärna när någon kommer i dörren.

Pälsen kräver inte så mycket som man kan tro, utan man kan borsta ett par gånger i månaden, så håller den sig fin. Det brukar inte fastna så mycket pinnar och löv. När det är snö däremot, får man plocka massvid med snöbollar från ben och mage.

Silva3.JPG

Silva. Foto: Linnea Dunér.

Hur skulle du vilja beskriva din hund?

Min egen hund stämmer ganska bra in på ovanstående beskrivning. Tyvärr har dock hennes "reservation" gått över i rädsla. Hon har även utvecklat rädsla för en del andra saker. Detta trots att hon mig veterligen aldrig upplevt något särskilt skrämmande och fick träffa många snälla människor som liten… Denna rädsla kan göra att hon upplevs väldigt skällig, då hon skäller på allt som är läskigt… Men hon skäller ytterst sällan för att t.ex. få uppmärksamhet eller när hon leker.

Hon är också väldigt "mammig" och det är verkligen tydligt att det är jag som är hennes matte, även om hon tycker om alla i familjen. Hon har stark flockkänsla och tycker inte om när familjen delar på sig. Men detta går att vända till något positivt; hon älskar t.ex. att leka kurragömma! Enormt kelig är hon och kan ligga hur länge som helst och bli kliad på magen. Att träna är alltid roligt och hon är den sorten som gör vad som helst för lite godis. Däremot inte alltid så glad i att leka med saker. Fast det beror förstås på vad det är för saker. Sopborsten, ulltofflor, badbollar och kaninen är jätteroliga att jaga…

Silva4.jpg

Silva. Foto: Linnea Dunér.

Finns det för- och nackdelar med Keeshond?

För- och nackdelar beror ju på vad man vill ha för hund… Jag gillar i princip att hon håller sig nära, men ibland är hon lite väl osjälvständig. Hela tiden ska hon vara där jag är och följer mig hack i häl genom huset. Fast det är ju lite charmigt också… Dessutom skulle jag vilja ha en hund som gillar att leka lite mer. Men som sagt, så vet jag inte om det beror så mycket på rasen.

Pälsen är ju otroligt mysig, men har man väntat för länge med borstningen är det inte kul med alla tovor som blir bakom öronen och i armvecken.

Silva5.JPG

Silva. Foto: Linnea Dunér.

Hur aktiverar du din hund?

Jag och min hund promenerar för det mesta ca 1-1,5 timme om dagen. Vi tränar ganska ofta. Mest blir det agility, som vi också tävlar i. Vi kör även lite tävlingslydnad och spår och tränar massor av tricks.

Silva & Wilda.jpg

Silva med kompisen Wilda (bouvier des flandres)

Foto: Linnea Dunér.

Vem passar som Keeshond-ägare?

En keeshond passar den som vill ha en lagom aktiv ras, som det går att träna det mesta med, men som inte har skyhöga krav. Keesen tycker om att få tänka och lära sig nya saker och vill även få röra på sig en hel del. (Det gör väl förresten de flesta hundar!) En keesägare bör nog ha ett visst mått envishet också…

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
SaraC
2009-12-21, 00:30
#1

Tack för att vi fick lära känna "din" ras lite bättre LinneaChristina!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Vattnadal
2009-12-21, 13:31
#2

Alltid intressamnt att lära sig mer om raser som är "nya" för en själv!

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

LinaK
2009-12-29, 20:12
#3

Väldigt intressant =) Gillar verklige keesen och har fått väldigt bra uppfattning om den.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Jonna75
2009-12-30, 01:43
#4

Jätteskoj att läsa om rasen! Är en ras jag inte känner till så väl, så var skoj att få en liten "lektion" om denna söta ras Glad

Upp till toppen
Annons: