Annons:
Etikettmedlemmarnas-raser
Läst 10749 ggr
Jonna75
2009-11-14, 14:55

Samojedhund [Medlemmarnas raser]

Här kommer en beskrivning av mina Samojeder och vad jag tycker själv om denna underbara ras.

090707samojeder_Xena-Izza.JPG

Mina hundar Xena och Izza Foto: Jonna75 

Vad har du för ras?

Jag har 2 Samojeder, båda tikar. Min äldsta heter Xena och är 5 ½ år och sen hennes dotter Izza som är 2 ½ år. Båda kommer från min egen uppfödning.

Av vilken anledning valde du rasen? Är du nöjd med valet?

Det var egentligen ett lyckokast om man säger så. Jag hade beställt en Norsk Buhundstik. Sen åkte jag och kollade på Samojedvalpar med några bekanta. Dom var ju så söta och så hade dom en tik kvar som jag fastnade för, så dagen efter åkte jag tillbaka och köpte Xenas mamma. Jag tänkte att det värsta som kunde hända är ju att det blir två valpar. Några veckor senare ringde buhunds uppfödaren och berättade att denna parning tog inte heller. Så blev bara en valp för min del och det var nog tur på sätt och vis. Jag är väldigt nöjd över valet och har inte ångrat en sekund.

IMG_1430.JPG

Xena och lillmatte, Foto: Jonna75

Hur skulle du beskriva din ras?

Familjära, positiva, mångsidiga, lite envisa, vackra och väldigt lekfulla.

Fördelar och nackdelar med rasen?

Fördelarna är just att dom är familjära och älskar människor och väldigt positiva. Dom älskar oftast att lära sig en massa saker men ibland så får man vara envis för att få dom dit man vill. Men när man väl fått dom dit man vill så fungerar samarbetet väldigt bra. Tikarna är oftast envisare än vad hanhundarna är, tikarna är oftast lite envisa livet ut medan hanarna kanske behöver en fast hand från början men sen är dom lugnare. Sen så behöver dom inte så mkt pälsvård som står i beskrivningen för Samojed. Visst, håller man på med utställningar så behövs ju betydligt mer än om man bara har dom som sällskap.

Nackdelarna kan just vara att dom är lite envisa, det gäller att vara envisare än dom, men sen är det ju en spetsras också. Sen då dom fäller så gör dom det ordentligt. Vissa samojeder har en tendens att skälla en del men inte alla. Det är väldigt olika från individ till individ.

Hur skulle du beskriva din hund?

Mina två hundar är varandras totala motsatser! Xena är fruktansvärt envis, inte lika social med nya människor, men däremot barn är hon lugn och tyr sig till dom. Hon älskar att arbeta fysiskt och blir ganska jobbig att ha å göra med om hon inte får det. Det är mkt spring i benen på henne. Hon har även en vilja av stål fast ändå världens kelgris här hon väl lärt känna människor. Izza däremot är en väldigt mjuk men väldigt framåt när det gäller människor, hon har väldigt mkt valp i sig ännu. Väldigt läraktig och vill göra en till lags så gott hon kan. Finns mkt kvar att skriva om dom men orkar inte med en hel uppsats :). Gemensamt är att dom är väldigt flockmedvetna och följer gärna med på alla äventyr.

IMG_1956.JPG

Xena Foto. Jonna75

Vilka aktiviteter sysslar du och hunden med?

Vi drar lite släde och ibland pulka, är meningen att vi ska försöka att få dragprovet på dom eller iaf till Xena. När det gäller pulka så får jag hjälp av en väninna då jag själv har problem att åka skidor. Vi brukar även träna lite blodspår samt vardagslydnad och nu så har jag även börjat träna Izza en del i svampsök, det visade sig att hon var väldigt duktig på det trotts att jag inte ens hade börjat nu i början på svampsäsongen. Hon hittade årets första kantareller åt mig genom att få lukta på dom förra året. Vi är även väldigt mkt ute i skog och mark.

IMG_1372.JPG

Träningsrunda med mina två hundar samt två väninnors hundar.Foto; Jonna75

Vilken ägare passar din ras, tycker du?

Folk som gärna vill arbeta med hunden och inte jobbar allt för mkt. Barnfamiljer. Sen gäller det som sagt att man är medveten att dom kan vara lite envisa så är bara att man är konsekvent. Men själv har jag sålt valpar till olika sorters människor, gäller bara att para ihop rätt valp till rätt familj. Samojeder är ju som sagt en allround ras och passar till de flesta sporter så som draghund, spår, lydnad, Freestyle mm.

Annons:
DesK
2009-11-14, 18:36
#1

Tack, jättetrevligt skrivet Jonna75 Glad Och vilka fina bilder!  Skrattande

Det verkar vara ungefär lika päls på vår Todd och dina tjejer. Finns ju även Samojeder med längre päls. Fällperioderna är inte kul varken med Samojeder eller Akitor.

Désirée
Afghan lives matter

Jonna75
2009-11-14, 19:32
#2

Tack Désirée! Glad. Såg att på något konstigt vis så hamnade samma bild på två ställen i texten Obestämd. Ganska ny på det här å lägga in artiklar.

Jo det ser ut som att Todd har mer den här Nordiska varianten som man brukar kalla den för. De samojeder med längre päls (täckhår) är den Amerikanska och dom större samojederna som ser ut som stora hårbollar är den engelska typen Glad

Nej dom är väl inte det skojigaste direkt Obestämd, men allt man får tillbaka så står man ut med det oxå Skrattande

DesK
2009-11-14, 19:45
#3

Vacker hund kan visas många gånger!  Glad

Ja de är ju för underbara våra kära fyrbeningar så lite besvär får vi allt stå ut med  Skrattande

Désirée
Afghan lives matter

SaraC
2009-11-14, 21:35
#4

Ska kolla om jag kan få bort extrabilden, även om det bara var trevligt att få se det glada leendet igen!

Jättebra artikel och snygga hundar! Tycker också bättre om den kortare pälsen på den här typen av hundar.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Jonna75
2009-11-14, 22:05
#5

Tack Sara! Du verkar ju ha lyckats med det.

Xenas pappa har ju lite längre täckhår men jag tycker ändå inte att det stör så mkt. Man har ju sett hundar som har haft värre enligt min mening. Jag tycker oxå att denna typ är bättre som vi har!

SaraC
2009-11-17, 16:50
#6

Det var för att "visa bild direkt i inlägget" var i kryssat, det behövs inte i artiklar Glad

Fin kille! Det är samma sak med lilla kusinen, japparna, här finns också olika pälstyper. Inget fel på de långhårigare, de är ju jättesöta, men det känns mer praktiskt med den kortare typen. Sedan tycker jag det många gånger är snyggare när man ser "mer" av hunden.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
DesK
2009-11-17, 21:16
#7

#6 Instämmer, redan när de har lite kortare och mindre päls ser de ju ut som pälsbollar både raserna  Flört

Såg just en sak som är lite typiskt för Samojed vad jag förstår. På mina bilder på vår gamle Todd (11 år nu) så är nosen urblekt, medan på Jonna75s bilder på yngre hundar är nosarna ännu helt kolsvarta.

Désirée
Afghan lives matter

Jonna75
2009-11-18, 17:25
#8

#6 Tack Sara då ficj jag lära mig ännu en sak till Skrattande. Jag håller även med dig ang pälslängden.

#7 Nja det är väl inte riktigt typiskt, men att dom fått leverfärgad nos(snönos) har mkt med linjerna att göra. Min yngsta hade svart nos när hon var valp, men nu är hon tv och har nästan samma färg som Todd, se bild.
Hennes pappa har lite ljusare nos än vad hon har.

Min äldre tik (Hon som förekommer på dom flesta bilder har en prickig nos, så den är int eheller helt svart. Tycker det har kommit flera som har sk. snönos på sistone.

jonte1
2009-11-18, 20:59
#9

Jag känner igen å vad jag försökte skriva själv är just vad du kallar "envishet" :) Det kan te sig ganska drygt när hundarna är starka å dragvilliga. Härliga bilder. Vi kanske menade samma sak med lekfull-jaktinstinkt..

Det där med svart/rosa nos kan vara i linjen från början vet jag men kommer åxo med åldern vad jag har sett hos ett antal.

Vattnadal
2009-11-18, 23:06
#10

Får samojeden ha snönos? Huskyn får det, nämligen.

Vet att goldeuppfödare kan ge karotenrik mat för att förstärka pimentering på nosen.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Jonna75
2009-11-20, 13:54
#11

#9 Jo jag tror vi menade samma sak där Glad.
Ang det där med snönos ställer som du säger

#10Jo då Samojeden får ha snönos eln rasstandarden, men ska man ställa ut sin hund så är det inte så många domare som gillar det, ej heller bisquit färgade hundar. Detta är oxå godkänt enl rasstandarden.

Vattnadal
2009-11-20, 14:04
#12

Ungefär som huskyn då, som får ha alla färger, öven olika på ögonen, eller olika på samma öga. Dock döms extremt sällan vita hundar fram…

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

SaraC
2009-11-20, 14:07
#13

#12 Vad beror det på? Är den varggrå färgen den man föredrar eller är det just vit som är impopulär?

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
Vattnadal
2009-11-20, 14:10
#14

Färgen annars spelar ingen roll, bara inte vit, som jag uppfattat det. Vissa färger är vanligare på showisar, ex röd, även om det finns dragisar som är röda. Har sett både fläckiga, vargrå, svarta och andra färger med som BIS, men ingen vit. Vi var extremt förvånade på rasspecialen då Drífa blev bästa tik 4:a som vit och dessutom i löp…

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

SaraC
2009-11-20, 14:14
#15

#14 Trist när vissa färger "döms ut" på det viset. Helst på en sådan ras där färgen borde spela en mindre roll (så länge den är godkänd).

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

remi
2009-12-03, 12:46
#16

Vilka underbart fina bilder och intressant läsning!!

Taci
2009-12-04, 21:25
#17

Åh jag älskar samojeder!

Jag vill egentligen själv gärna ha en då det är dags att skaffa hund nummer 2 här hemma, men sambon säger nej. Varför vet jag inte ^^ Vi har en eurasier så jag kände att de kanske kunde passa ihop.

Jonna75
2009-12-04, 22:12
#18

#16 Tack så mkt! Kul att du gillade det Skrattande

#17 Ja men varför skulle inte det gå ihop? Eurasierna har ju en den Samojed i sig ju. Du får se till att hitta en bra uppfödare och sen locka dit sambon å kolla på dom Flört

Taci
2009-12-04, 22:14
#19

#17, det är sambon som bara fått för sig att han inte gillar dom. Du vet, karlar! Haha^^ Annars tänkte jag också att dom nog skulle passa bra ihop. O tänk vad vackert med en eurasier o en samojed tillsammans!

Men vi har bestämt att vi ha en son efter vår grabb vi har nu, så det känns bra ändå :) Men någon gång pratar jag omkull sambon om en samojed ;)

Jonna75
2009-12-04, 22:44
#20

#19 Men har han umgåtts med dom så han vet hur dom är eller bara sett dom korta stunder kanske?

Synd att ni bor så långt söderver, annars skulle ni kunnan komma hit så skulle nog mina tjejer charma honom hihi. Dom brukar vara bra på sånt Glad

Men vad skoj att få en efter han!

Annons:
DesK
2009-12-16, 14:18
#21

Taci, du får använda lite kvinnlig list, inte prata omkull, det funkar sällan Flört

Désirée
Afghan lives matter

Upp till toppen
Annons: