Annons:
Etiketthälsa
Läst 7549 ggr
SaraC
2009-11-23, 14:00

Julens faror

Fira gärna julen tillsammans med hunden, men se till att det blir en trevlig och säker upplevelse för er alla.

img239.jpg

Julmat

Mycket av julmaten är fet och salt, vilket inte är särskilt lämpligt för en hundmage. Till exempel prinskorvar och köttbullar innehåller dessutom oftast lök, vilket innehåller farliga ämnen för hunden. Revbenspjäll och fisk är andra exempel att se upp med, tillagade ben kan splittras och fastna i hals eller tarm.

Vill man bjuda sin hund på lite av julmaten så går det oftast bra så länge man har koll på hur pass känslig mage hunden har. En del hundar kan få en liten portion utan problem, medan andra blir dåliga i magen på en gång. Om man vill bjuda hunden bör man även se över vad man ger den, tänk på att undvika det som innehåller farliga ämnen för hundar och undvik det som är väldigt fett och salt. Varför inte göra ordning ett gäng egna köttbullar till hunden, utan lök och kryddor, och bjuda på under dagen. Eller ännu bättre, ge hunden ett stort smaskigt ben den kan sysselsätta sig med.

Lussekatter

Saffran är giftigt för hundar och så även för oss människor i stora mängder. Russin är också giftigt för hundar och kan även ge njurskador.

Ojästa degar är inte heller lämpligt för hundar att sätta i sig, det kan göra dem berusade.

Julgodis

Vindruvor och russin kan vara direkt dödligt vid snabb förgiftning efter intagande av större mängder. Kan även ge njurskador.

Nötter innehåller ofta väldigt höga halter av mögelsporer och är ofta väldigt salta, samt kan fastna i halsen.

Choklad/kakao (teobromin) kan var mycket giftig i mängder runt 20 mg teobromin/kg kroppsvikt.

IMG_1382.JPG

Se till att hundsäkra ditt julpynt!

Julpynt

Se till att hunden inte kommer åt julpynt som kan vara farligt att tugga på, är strömförande, som kan gå sönder och skada hunden eller som kan ramla på hunden. Julgranen bör exempelvis stå stadigt och julgranskulor och liknande som kan krossas bör undvikas. Om man har en gran som barrar bör man vara noga med dammsugningen, barr kan sticka i tassarna och det är inte lämpligt för hunden att äta dem. Se även till att inte ha några presentsnören framme, att säkra alla sladdar till ljusstakar och liknande och att inte lämna levande ljus obevakade.

Den populära julblomman julstjärna är giftig för hunden.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
DesK
2009-11-23, 15:35
#1

Detta är ju jättebra att få veta, särskilt om man är ny hundägare   Glad

Trots att jag är gammal hundägare visste jag inte detta om lök. I och för sig så beror det ju också på vilken storlek hunden har. Ju större hund desto mer tål den nog av sådant som inte är jättebra för dem. Jag har ju bara haft rätt stora hundar och alla har fått en egen liten jultallrik med skinka, köttbullar (hemgjorda med lök i), inlagd sill och bröd. Choklad har jag dock alltid undvikit men pepparkakor i små mängder har mina hundar fått.

Désirée
Afghan lives matter

SaraC
2009-11-23, 15:54
#2

#1 Mängd lök och vikt på hunden spelar roll, samt hur ofta man ger det. Bara för att det kan vara farligt betyder det ju inte att det alltid är det Glad

Tycker också att hunden kan få lite julgott om det är möjligt. Pepparkakor brukar min också få smaka på, vad jag vet är det inte farligt mer än att det sätter fart på magen - som man kanske erfarit själv Skäms

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Vattnadal
2009-11-27, 14:49
#3

Presentsnören som nämndes kan döda en hund. De trasslar in sig i tarmarna och det går illa om man inte upptäcker det i tid. Fast det kanske är vanligare att katterna leker med dem ändå. Har aldrig snören på hundarnas julklappar, så att de kan få öppna dem själv utan hälsorisker!

Har en kursare som fått operera sin amstaff akut nyligen pga att han ätit snören.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

jonte1
2009-11-27, 22:58
#4

Tja ibland är min voffe klen i magen men spelar ingen roll vad man ger han. Bifogar nån bild på 2 barnbarnbarns ätandes julbord överblivet från kommun(rkktigt julbord). Snygg bild på vattnadals voffe äta på fyrverkeripjäs :)

SaraC
2009-11-28, 12:31
#5

#3 Ja, det är väl kanske främst till katterna man tänker på det. Men busiga, nyfikna hundar kan ju också sätta i sig dem. Inga snören på paketen under granen!

#4 Oh, så söta! De får gärna komma och äta julbord med mig!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Stephanie
2009-12-01, 11:49
#6

Våran hunds mamma dog efter att ha fått tag på en påse lussekatter Rynkar på näsan

PokalStjärnor Mvh Stephanie StjärnorPokal

Annons:
SaraC
2009-12-01, 13:48
#7

#6 Nej, usch vad hemskt Rynkar på näsan

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

parsley
2009-12-01, 14:26
#8

Saffran är giftigt i större mängder, så håll reda på lussekatterna. Mörk choklad är också farligt.

Upp till toppen
Annons: