Annons:
Etikettövrigt
Läst 8259 ggr
SaraC
2009-09-08, 03:08

Resa i Europa med hund

Det kan vara både besvärligt och tråkigt att behöva lämna bort hunden när det är dax för semester. Men numera behöver det inte vara särskilt krångligt att ta med sig hunden utomlands, åtminstone inte inom Europa.

1

Först och främst

Läs på ordentligt! Kolla upp vilka lagar, regler och rekommendationer som gäller i landet/länderna ni tänker besöka. Se gärna till att skaffa skriftlig information från landets veterinärmyndighet och gå igenom den tillsammans med din veterinär.

ID-märkning och pass

Hunden ska vara ID-märkt innan utlandsresan. Idag är både mikrochip och tatuering godkänt men från och med 2011 kommer endast chipmärkningen att gälla. För att få göra den rabiesvaccination som är obligatorisk krävs att hunden är ID-märkt.

Hunden behöver även ett eget pass. Sedan 2004 finns särskilda pass men de är inte alltid nödvändiga, i Norge och en del EU-länder behövs det inte. Om du ska besöka ett land där pass krävs är det viktigt att veta att det tar ett par månader att få det. Passet skaffar du hos din veterinär. I passet skriver veterinären när avmaskning, blodprov och rabiesvaccination gjorts.

Vaccination och avmaskning

Många smittsamma hundsjukdomar är mycket vanligare i andra länder än i Sverige. För att förhindra att din hund utsätts för smittrisker ska den vaccineras och avmaskas. Rådgör med din veterinär kring vilka åtgärder som bör göras innan resan!

Rabiesvaccination, blodprovskontroll och avmaskning mot rävens dvärgbandmask måste utföras enligt gällande regelverk. Vaccination mot rabies görs när hunden är minst 3 månader, och hunden får resa utomlands först 3 veckor efter vaccinationen. Du bör också skydda hunden med grundvaccinationer mot infektionssjukdomar, även om det inte krävs enligt lag.

För inresan tillbaka till Sverige råder särskilda bestämmelser där villkoren beror på hur gammal hunden är och varifrån ni kommer. Dels ska du i förhand anmäla till tullen att du kommer ta in en hund i Sverige, dels måste du se till att djuret är avmaskat från dvärgbandmask.

Läs mer om utresan här, och mer om resan tillbaka till Sverige här!

3

Själva resan

Regler för att ta med husdjur på resan varierar beroende på hur du har tänkt ta dig fram och var du ska tillbringa din semester. Resebolagens regler varierar och det är respektive lands lagar för införsel som gäller.

Välj det färdmedel som du tror passar dig och din hund bäst. Det vanligaste sättet är att färdas i bil. Viktigt att tänka på här är att hunden färdas säkert, i bur eller säkerhetsbälte! På SJ:s alla dagtåg är det fritt fram att ta med sig upp till två sällskapsdjur kostnadsfritt, men tänk på att det finns särskilda vagnar där husdjur är tillåtna. I sov- och liggvagnar på nattåg är endast ledar- och servicehundar tillåtna. Om du ska åka tåg utomlands måste du kolla upp vilka bestämmelser som gäller där, i till exempel Tyskland och Italien är det inga problem att färdas med hund på tåg. Svenska bussbolag är däremot inte lika toleranta som SJ när det gäller att ha med sällskapsdjur.

På färjor till exempelvis Danmark, Norge, Tyskland, Finland och Polen är det tillåtet att ha med husdjur, men kom ihåg att boka in din hund i förväg annars riskerar du att åka fast för smuggling. Om det handlar om en längre båttur måste du boka en särskild hytt där husdjur är tillåtna. Kom ihåg att ta med en flytväst till hunden! Med undantag för en del bolag och charterresor, brukar det inte vara några problem att ta flyget tillsammans med sin hund. Om hunden ska åka i kabinen måste du ha den i en transportbur som är ungefär 45x25x25 centimeter och bur och hund får tillsammans väga max 10 kg. (Mått och vikt kan variera mellan olika bolag, men det är de vanligaste bestämmelserna) Om du har en större hund måste den åka i lastutrymmet. Du kan köpa en särskilt utformad bur av ditt flygbolag eller använda din egen som då måste uppfylla IATA:s krav.

Tänk på att ordna en mysig, trygg plats åt hunden under resan. Ta med mat, vatten och kanske något att tugga på, samt mat- och vattenskålar. Handdukar och våtservetter kanske kan vara bra om inte färdas i din egen bil, resorna kan bli långa utan många stopp där hunden kan uträtta sina behov. Kolla upp i förväg, så att inte hunden behöver hålla sig länge i onödan!

3

Checklista inför resan

Påbörjas minst ett halvår innan avresa
  • Kontakta ambassad eller liknande i semesterlandet/länderna för information om husdjursinförsel.
  • Boka resan i tid så du får information om regler och platstillgång. Kom ihåg att även ange till ditt tilltänka boende att du kommer att ha hund med dig.
  • Införskaffa nödvändig transportbur, säkerhetsbälte, flytväst etc.
  • Kontakta veterinär i landet/länderna och be om regelverket.
  • ID-märk hunden om den inte redan är det.
  • Införskaffa pass.
  • Se över och genomför vaccinationer, avmaskning, blodprov etc. inför utresan och hemkomsten.
  • Kontakta Tullverket och anmäl er återresa.

Länkar till viktig information och källor:

Jordbruksverket, in- och utförsel av hund och katt

Statens veterinärmedicinska anstalt, resande hund

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
smurfan-13
2009-09-08, 13:32
#1

Lite missvisande information tycker jag, annars bra att uppmärksamma att det är en del som måste fixas iom utlandsresa.

Man brukar kunna säga att kan du få med dig hunden tillbaks till Sverige så kan du åka till de flesta länder (vissa undantag, typ UK, island) inom EU/Europa.

Viktigt är att INNAN hemkomst till Sverige ska hunden ha ett godkänt rabiesprov. Detta görs tidigast 4 månader efter senaste rabiessprutan. Det tar ca 2 veckor innan man får resultatet och har man otur så är det inte godkänt och man måste då göra om både rabiesvaccinationen, vänta minst 4 månader och sen ta ett nytt prov. Alltså skulle jag aldrig åka utomlands m min hund om jag inte redan har ett godkänt rabiesprov. Omvaccinerar man sen efter veterinärens rekommendationer så behöver man inte göra om blodprovet.

Hunden ska även avmaskas mot rävens dvärgbandmask hos en veterinär INNAN den får komma in i Sverige igen.

Fixar man inte dessa saker innan man försöker ta sig in i Sverige så bryter man mot rådande lagar och riskerar att föra med sig smitta in i landet.

SaraC
2009-09-08, 14:03
#2

Ja, det står att hunden ska få rabiessprutan, blodprov avmaskning och övriga ev. vaccinationer innan.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

smurfan-13
2009-09-08, 14:57
#3

Fast i Checklistan EFTER hemkomst står avmaskingen och blodprovet, vilket ju är missledande och fel. :)

Vattnadal
2009-09-08, 15:56
#4

Det är nog så enkelt att det ska stå inför, inte efter.Flört

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

SaraC
2009-09-08, 15:57
#5

Ooops, det har ni helt rätt i Skäms

Ändrade listan helt och hållet.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

smurfan-13
2009-09-08, 16:12
#6

#5 så kan det gå ;) Huvudsaken är ju att det blir rätt i slutänden. :)

Annons:
SaraC
2009-09-08, 16:17
#7

#6 Absolut, bra att ni säger till.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

KitoBonito
2009-10-07, 17:12
#8

Ganska OT här men jag måste fråga; Vad är det för vacker hund på sista bilden?

SaraC
2009-10-07, 17:37
#9

#8 Thai ridgeback dog

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Vattnadal
2009-10-07, 19:21
#10

Vi hade ett par välberesta killar hemma nyligen. Treitiak och kasper som tävlar i landslaget med sin matte. Vi fick med stamtavlor, pass och annat, ifall det skulle bli något. Kul att se, då vi håller oss på hemmaplan med våra.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Upp till toppen
Annons: