Annons:
Etiketthälsa
Läst 60158 ggr
SaraC
2009-08-19, 15:46

Vad är giftigt för hunden?

Här finner du en liten guide i vad som är giftigt för hundar och vad som är mindre lämpligt för våra fyrfotade vänner.

Meningen med artikeln är att uppmärksamma livsmedel, ämnen, växter och liknande, som vi är bekanta med och som vi kanske inte tidigare reflekterat över som potentiellt farliga. Mycket av det som nämns är mer olämpligt än direkt farligt.

När det gäller både det som är mindre allvarligt och det som faktiskt kan vara rent av livshotande, så ska hunden generellt få i sig det i större mängd eller under längre perioder för att det ska innebära någon fara. Men det finns givetvis undantag, som till exempel råttgift för att nämna ett.

Om din hund får i sig en tillräcklig mängd av det som kan vara direkt farligt eller till och med dödligt, så finns det för det mesta stora chanser att rädda hundens liv om den får veterinärvård. Att hunden sätter i sig en hel klase vindruvor är förmodligen inget man lägger någon större vikt vid om man inte känner till att det kan vara farligt och om hunden blivit förgiftad kanske man även missar symptomen på grund av att man inte vet att hunden faktiskt ätit något olämpligt. Meningen med artikeln är alltså inte att skrämmas, utan att uppmärksamma.

Akita3.jpg

_Alger - Hundar som dricker vatten ur sjöar och vattendrag med höga halter av algtoxiner från blågröna alger (cyanobakterier) riskerar att bli sjuka. Dödsfall förekommer. Symtom kan vara att levern sätts ur funktion, påverkan på andning och rörelsemönster, dregel, kramper, irritation av slemhinnor och hud, kräkningar, diarré, bleka slemhinnor, rest ragg, slöhet, svaghet, dålig koordination och smärta. Symtomen varierar beroende på vilken algart den fått i sig, vilken mängd och hur upplöst algen är.
_

Avokado - Innehåller det för hundar giftiga ämnet persin.

Bariumsalt (finns bland annat i fyrverkeripjäser) - Mycket giftigt för hundar.

Batterisyra - Mycket giftigt för hundar.

Ben - Bör inte ges kokta till hund då de kan splittra sig och fastna i halsen. Råa ben går bra.

Bugchaparal kaktus - Giftig.

Choklad/kakao (teobromin) - Kan var mycket giftig i mängder runt 20 mg teobromin/kg kroppsvikt. Symtomen visar sig oftast inom 4-24 timmar och består av kräkningar, buksmärtor, törst, inkontinens, skakningar, rastlöshet, dregel och hjärtklappning.

Citrusfrukter - Bör inte överdoseras över längre perioder.

Fästingmedel - En del hundar är överkänsliga och en del sorters medel kan möjligen vara direkt livshotande.

Glykol - Mycket giftigt.

Grönmögelost - Innehåller roquefortin en svamp som hundar är känsliga för.

Insjöfisk - Ska aldrig ges rå, kokt går bra men se då upp för ben.

Julstjärna - Giftig.

Korinter - Kan ge allvarliga symtom och dödsfall har inträffat. Symtom som uppstår inom cirka sex timmar är kräkningar, diarré, buksmärtor och slöhet. Efter 1-3 dygn kan hunden även få njurskador vilket kan visa sig genom att hunden kissar dåligt eller inte alls.

Krukväxter med vitaktig saft - Giftiga.

Lök - Lök av alla varianter innehåller farliga ämnen för hund.

Nikotin - Giftigt.

Nötter - Innehåller ofta väldigt höga halter av mögelsporer och är ofta väldigt salta, samt kan fastna i halsen.

Ojäst deg - När den jäser i magen på hunden kan den bli berusad.

Potatisplantor och rå potatis - Innehåller solanin och chaconin och är giftigt.

Rabarber - Bör ej ges för ofta då det hämnar bildandet av röda blodkroppar.

Rabarberblad - Innehåller oxalsyra som är ett svagare gift, men i större mängd kan det vara potentiellt dödligt.

Russin - Kan ge allvarliga symtom och dödsfall har inträffat. Symtom som uppstår inom cirka sex timmar är kräkningar, diarré, buksmärtor och slöhet. Efter 1-3 dygn kan hunden även få njurskador vilket kan visa sig genom att hunden kissar dåligt eller inte alls.

Råttgift - Kan vara dödligt om hunden inte får behandling snabbt.

Rå äggvita -  Innehåller avidin som gör att vitaminer förs ut med avföringen istället för att tas upp av kroppen. Kokas äggvitan förstörs avidinets egenskaper.

Salt - För mycket kan ge saltförgiftning.

Saffran - Giftigt.

Spenat - Bör ej ges för ofta då det hämnar bildandet av röda blodkroppar.

Svamp - Många arter är mindre lämpliga för hundar och en del giftiga.

Vindruvor - Kan ge allvarliga symtom och dödsfall har inträffat. Symtom som uppstår inom cirka sex timmar är kräkningar, diarré, buksmärtor och slöhet. Efter 1-3 dygn kan hunden även få njurskador vilket kan visa sig genom att hunden kissar dåligt eller inte alls.

Xylitol - Finns ofta i tuggummi, sugtabletter och tandkräm. Kan leda till ökad insulinfrisättning i blodet vilket i sin tur kan ge livshotande blodsockerfall. Levern kan också påverkas. Symtomen är kräkningar, skakningar, slöhet, i allvarliga fall även kramper och medvetslöshet, och kommer oftast inom en timme men kan också dröja betydligt längre.

Källor:

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
fiffiluren
2009-08-27, 19:53
#1

tuggumin innehåller väl också ett visst ämne som är skadligt/dödligt för hundar?

Annars en jättebra lista som är värd att kolla upp :)

SaraC
2009-08-27, 19:54
#2

#1 Ja, det är xylitolet!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

KickanW
2009-08-28, 19:37
#3

Jag funderar med sånt som växer utomhus. Jag har ofta min vovve lös (under uppsikt) i trädgården och där har vi både potatis och rabarber. Bör jag vara orolig eller tror ni att Novaya låter bli de bladen?

SaraC
2009-08-28, 19:55
#4

#3 Så länge hon är under uppsikt och inte är på rabarber/potatis är det väl ingen fara alls tycker jag.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

KickanW
2009-08-28, 19:57
#5

#4: Grejen är ju den att jag inte har stenkoll på henne hela tiden…
Såklart, om hon inte är på rabarbern och potatisen är det ju ingen fara, men det är just det jag undrar vad ni tror om?

SaraC
2009-08-28, 20:10
#6

#5 Nej, om de var jag skulle jag inte oroa mig om hon inte var intresserad av det.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
KickanW
2009-08-28, 20:52
#7

#6: Du missförstår min fråga. Jag vet inte om hon är intresserad av det och frågar vad ni tror, om hundar i allmänhet? Hon tuggar ju på gräs, pinnar osv. så det kan ju vara en slump att hon än så länge inte tuggat på rabarberbladen och potatisblasten ännu.

Vattnadal
2009-08-28, 21:34
#8

rabarber tror jag ingen hund äter på frivilligt, det är ju surt som bara 17! Potatisblast tror jag inte heller de äter av gärna.

Håll koll så att inte hundarna gräver i land och käkar upp lökarna oxå, all lök är giftig, inte bara gul lök!

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

SaraC
2009-08-28, 21:49
#9

#7 Min hund är en sådan som gärna går och betar typ blåbär, smultron och sådant. Men han har aldrig visat något intresse för rabarber eller potatis. Tror inte att det är något de gärna vill äta av, men har man en hund som smakar och tuggar på allt de hittar så vet man ju aldrig.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

KickanW
2009-08-28, 22:45
#10

Bra, då kan jag vara ganska säker i alla fall :)

Alex
2009-08-28, 23:07
#11

Du behöver nog inte vara orolig, KickanW. Det mesta är väl ingen fara i små mängder, och förhoppningsvis så märker du väl om hunden ligger och tuggar på en potatis i en kvart… Det tar tid för en hund att få i sig rå potatis (vet jag pga att jag faktiskt gett bitar av rå potatis till min hund vid flera tillfällen).

Min hund åt alltså både rå potatis, apelsin/klementin/citron samt svamp (mamma tänkte lära honom leta kantareller, vilket han också lärde sig, men åt upp dem när han hittade dem…) och han blev i alla fall inte märkbart dålig av något. Självklart bör man väl undvika det man vet är giftigt, men med lite sunt förnuft så ska det nog gå bra ändå. Flört

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

SaraC
2009-08-28, 23:52
#12

#11 Nä jag har också gett rå potatis någon gång innan jag visste att det var farligt. Det är bra att känna till vad man ska se upp med, men man får inte bli hysterisk.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Alex
2009-08-29, 00:17
#13

#12 Självklart är det bra. Glad Jag visste det själv inte förrän rätt nyligen, och svamp visste jag faktiskt inte om alls förrän jag läste den här tråden.

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Annons:
Vattnadal
2009-08-29, 00:44
#14

Det är massor av saker som är farligt eller skadligt i storamängder. Det som är farligt i små mängder kan man engagera sig mer i.

Vi ger faktiskt lite potatisskal till våra ibland, rått. Freja är helt galen i potatis och morötter, hon kan tom stjäla det, om vi inte passar henne. En hel rå potatis gnager hon i sig snabbt, så det kan gå fort. Potatisblasten är farliagre än själva potatisen, har jag fått lära mig. Det var därför svenskarna hade svårt att ta till sig knölen från början, för man blev ju sjuk av blasten.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

KickanW
2009-08-29, 01:38
#15

"Det som är farligt i små mängder kan man engagera sig mer i."

Såklart. Nog vet jag att det handlar om mängden osv. Det som skrämde mig var att det stod "kan vara direkt dödligt" på rabarberblad.

SaraC
2009-08-29, 15:44
#16

I rabarberblasten är det oxalsyran som är giftig, den är inte särskilt bra för oss människor heller.

Ska förtydliga lite i artikeln känner jag.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Upp till toppen
Annons: