Annons:
Etikettavel-uppfödning
Läst 8755 ggr
SaraC
2014-06-05, 19:40

Avel och ansvar

Vem har inte tänkt tanken att man skulle vilja ha ett gäng fluffiga valpar att mysa med i sängen? Men frågan är om man tänker tanken vidare, hur mycket ansvar innebär det att ta valpar på sin hund, vad måste man tänka på? Vad kommer det att kosta i slutändan? För det är inte så enkelt att bara släppa ihop en gullig tik och hanhund och låta det bli valpar, det kräver planering och man måste ta ansvar för att de kommande valparna ska bli friska och sunda och få förutsättningar för ett långt och lyckligt liv.

Foto: jesspett

Så, vad bör man då tänka på när man börjar fundera på att eventuellt avla på sin hund? Räcker det med att grannens hund är gullig och de verkar gilla varann? Att ens hund är både snäll och söt och man vill så gärna behålla en avkomma? Nej, det anser inte jag i alla fall. 

Utseendet är en del, men mentaliteten är också en enormt viktig del. Samt det jag anser vara det viktigaste av allt, nämligen hälsan. För att undvika onödigt lidande för valparna i framtiden gäller det att endast använda friska sunda hundar när man avlar och det gäller att ha koll många generationer bakåt i tiden, så det inte behöver dyka upp sjukdomar i tredje eller fjärde generation. Hundar som har sjukdomar eller defekter skall inte användas i avel, då risken finns att avkomman drabbas. 

Att kontrollera att hundarna inte är släkt med varandra kan vara ett bra steg 1. Det kan man endast göra med hundar som har dokumenterad stamtavla i flera led. Är det så att en hund inte har stamtavla måste man ta sig en funderare på vad anledningen kan vara till detta? Uppfyllde då inte föräldrarna hälsokraven för att få registreras i Svenska Kennelklubben? Kan man då med säkerhet veta att hunden inte ärver ner hälsoproblematik till sina valpar? Det är dumt att chansa. Är stamtavla en garanti för att hunden är avelsduglig? Nej, absolut inte. Men det ger åtminstone en möjlighet att undersöka lite bakåt i leden för att se vad det finns för hundar och vilka egenskaper de har.

På SKKs sida om avel kan man läsa: 
Ett tips är att du börjar med att ta en titt på den rasspecifika avelsstrategin, RAS, för just din hundras. Den finns på rasklubbens webbplats, och du hittar den också i Hundraguiden på SKKs webbplats. I RAS-dokumentet har klubben arbetat 
fram en nulägesbild av rasen, man har satt upp mål för aveln och man har formulerat en strategi för att nå dit. Fundera på om din tik och den valpkull du drömmer om är i linje med klubben strategi, om den bidrar till att föra rasen ett litet snäpp närmare målet.

Jag ser alltid detta som ett minimum för vad man ska kräva när det gäller avel. Även om man bara "måste" knäledsundersöka sin hund är det väldigt bra att även kontrollera höfter, tänder och låta ögonlysa sin hund för att vara på den säkra sidan. Ju mer kontollerade avelsdjuren är, desto större chans att få friska avkommor.

Att mentaltesta sin hund är givetvis frivilligt, men även det kan ge en indikation på om ens hund är lämpad att användas i avel eller inte. Likaså att få en godkänd bedömning på utställning för att säkerställa att hunden är typisk för rasen och har egenskaper som är önskvärda i avel. Ännu hellre att det är en hund det går bra för i utställningsringen, då vet man att man har en hund som uppfyller kraven för rasen utseendemässigt.

Det jag har skrivit här innebär naturligtvis att jag inte rekommenderar vare sig blandrasavel eller avel på renrasiga hundar utan stamtavla. Och det av den enkla anledningen att man inte har en chans att hålla koll på hälsostatus, lynne eller andra nedärvda egenskaper hos valparna. Jag anser inte att blandrashundar eller hundar utan stamtavla är mindre värda, men jag tycker vi har tillräckligt många raser att välja bland utan att behöva blanda kors och tvärs utan en aning om vilka egenskaper som passar ihop eller inte. Det finns alltför många exempel på hundägare som tvingas lägga ut tusentals och åter tusentals kronor på veterinärkostnader på sin hund eller sådana som till och med tvingas avliva sina hundar pga sådant som man kunnat undvika om man bara hade varit mer noggrann i planeringen av sin avel.

Foto: MelvinMimmiLufsen

Tänk noga efter innan du sätter dina planer i verket. Det kostar mycket pengar att ta en kull valpar med alla kontroller och avgifter både på föräldradjuren och så småningom även valparna. Det finns massor som kan gå fel och som kan kosta inte bara pengar utan faktiskt också kan kosta din älskade hund livet om det vill sig riktigt illa och man inte vet helt vad man håller på med. Så fundera om det är värt riskerna, om du har råd och om din hund verkligen lämpar sig för att gå i avel, ifall du kan ta ansvar för att sälja valpar till människor och erbjuda dem support genom valpens uppväxt och liv. Har du tiden och kunskapen som krävs? Det är mycket att fundera på!

Fråga gärna en gång för mycket och testa hellre mer än nödvändigt för att vara på den säkra sidan!

Författare: Anna-Helga

www.metalheadkennel.n.nu

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

  • Redigerat 2020-09-23, 10:44 av Niklas
Annons:
Upp till toppen
Annons: