Annons:
Etikettraser
Läst 17391 ggr
SaraC
2009-08-20, 17:12

Eurasier [Rasstandard]

FCI-nummer 291

Eurasier1.jpg

Standard för

EURASIER

URSPRUNGSLAND/HEMLAND

Tyskland

ANVÄNDNINGSOMRÅDE

Sällskapshund

FCI-KLASSIFIKATION

Grupp 5, sektion 5

BAKGRUND/ÄNDAMÅL

Genom korsningsavel mellan Chow Chow och Wolfsspitz fick man 1960 fram en hundras, som till att börja med kallades Wolf-Chow och som efter inkorsning av samojed döptes om till Eurasier. Den erkändes av FCI 1973.

HELHETSINTRYCK

Eurasier skall vara en harmoniskt byggd, medelstor hund av spetstyp med upprättstående öron och varierande färg; med en pälslängd som fortfarande låter kroppens former synas. Benstommen skall vara medelgrov.

VIKTIGA MÅTTFÖRHÅLLANDEN

Kroppslängden skall vara något större än mankhöjden. Skallen och nospartiet skall vara ungefär lika långa.

UPPFÖRANDE/KARAKTÄR

Eurasier skall vara självmedveten, lugn och balanserad med hög retningströskel, vaksam och uppmärksam utan att vara skällig. Den har stark bindning till sin familj och är reserverad mot främmande personer utan att vara aggressiv. Rasen är i avsaknad av jaktlust. För att helt och fullt kunna utveckla dessa karaktärsdrag behöver eurasier en ständig, nära kontakt med sin familj i hemmet och en förstående men ändå konsekvent uppfostran.

HUVUD

Huvudet skall vara harmoniskt med inte alltför bred skalle. Huvudformen skall, sedd uppifrån och från sidan, vara kilformig. Skallens och nospartiets plan skall vara parallella.

Skallparti

Skallen skall vara flat med tydlig pannfåra och markerad nackknöl.

Stop

Stopet skall vara svagt markerat.

Nostryffel

Nostryffeln skall vara medelstor och svartpigmenterad.

Nosparti

Nospartiet skall varken vara för grovt eller för spetsigt; det skall vara avsmalnande från basen mot nostryffeln med rak nosrygg och underkäke.

Läppar

Läpparna skall ha strama, svart pigmenterade kanter.

Käkar/Tänder

Käkarna skall vara kraftiga, underkäksbågen bred. Tänderna skall vara kraftiga och fulltaliga. Premolarer och molarer skall vara lodrätt placerade och utan tomrum emellan dem. Bettet skall vara antingen saxbett eller tångbett; de övre incisiverna skall antingen sluta tätt över eller möta de undre.

Kinder

Kinderna skall ej vara framträdande.

Ögon

Ögonen skall vara mörka och medelstora och får varken ligga för djupt eller vara framträdande. De skall vara något snedställda. Ögonlockskanterna skall vara väl åtliggande och ha svart pigment.

Öron

Öronen skall vara ansatta med ungefär samma avstånd från varandra som bredden på örats bas. De skall vara medelstora och trekantiga, upprättstående med rundade spetsar. Öronspetsarna och stopets mittpunkt bildar en så gott som liksidig triangel.

HALS

Halsen skall vara medellång, väl musklad och harmoniera med helheten. Halsskinnet skall vara stramt åtliggande. Halsen skall mjukt övergå i kroppen.

KROPP

Eurasier skall ha kraftig, ej för kort kropp.

Manke

Manken skall vara framträdande.

Rygg

Ryggen skall vara stram, plan och mycket välmusklad.

Ländparti

Länden skall ha bra längd och bredd och vara mycket välmusklad.

Kors

Korset skall vara plant, brett och kraftigt.

Bröstkorg

Bröstkorgen skall nå till armbågen och ha ovalt välvda revben. Förbröstet skall vara välutvecklat, dock utan att framträda för mycket. Bröstbenet skall nå långt bak.

Underlinje

Buklinjen skall vara lätt uppdragen.

Svans

Svansen skall vara rak vid ansättningen, rund, stadig och tjock. Den skall vara avsmalnande och ha buskig päls. Svansen skall bäras framåt över ryggen eller något åt sidan, böjd eller rullad. Hängande skall den nå till hasspetsen.

Eurasier3.jpg

EXTREMITETER
FRAMSTÄLL

Sett framifrån skall framstället vara rakt med parallella ben, från sidan skall det vara normalt vinklat. Överarmarna och underarmarna skall vara nästan lika långa.

Skulderblad

Skulderpartiet skall vara välmusklat med något tillbakalagda skuldror.

Överarm

Överarmarna skall vara av medellånga och väl musklade.

Armbåge

Armbågarna skall ligga an mot bröstkorgen.

Underarm

Underarmarna skall vara medellånga och väl musklade.

Handlov

Handlovarna skall vara kraftiga.

Mellanhand

Mellanhänderna skall vara medellånga. Sedda framifrån skall de vara alldeles raka, sedda från sidan skall de vara svagt vinklade.

Tassar

Tassarna skall vara ovala, slutna och måttligt välvda. Klorna skall vara kraftiga och mörkpigmenterade. Trampdynorna skall vara hårda, tjocka och ha svart pigment. Tassarna skall ha tjock päls mellan trampdynorna.

BAKSTÄLL

Sett bakifrån skall bakstället vara rakt med parallella ben; från sidan skall det vara normalt vinklat. Lårbenen och underbenen skall vara nästan lika långa. Bäckenet skall ha en lätt lutning.

Lår

Lårbenen skall vara medellånga och ha stark muskulatur.

Knäled

Knäna skall vara stabila med inte alltför öppna vinklar.

Underben

Underbenen skall vara medellånga och väl musklade.

Has

Hasorna skall ej vara för lågt ansatta. De skall vara stabila och varken inåt- eller utåtvridna.

Mellanfot

Mellanfötterna skall ha god längd och bredd. Sedda från sidan skall de vara lodräta.

Tassar

Baktassar, se framtassar.

RÖRELSER

Rörelserna skall vara vägvinnande, med god steglängd fram och bra påskjut.

HUD

Huden skall vara stram och pigmenterad.

PÄLS
Pälsstruktur

Pälsen skall ha tät underull över hela kroppen och medellångt, löst liggande täckhår. Nosparti, ansikte och öron samt framsidan av benen skall ha kort päls. Svansen, baksidan av frambenen (fanorna) och bakbenen (byxorna) skall ha lång päls. Pälsen på halsen skall vara aningen längre än på kroppen men skall inte bilda någon man.

Färg

Alla färger och färgkombinationer är tillåtna utom helvit, vitfläckig och leverfärg.

STORLEK/VIKT
Mankhöjd

Hanar 52-60 cm. Tikar 48-56 cm. Idealmankhöjd: hanar 56 cm, tikar 52 cm.

Vikt

Hanar 23-32 kg. Tikar 18-26 kg. Idealvikt: hanar 26 kg, tikar 22 kg.

Balansen i proportionerna är av avgörande betydelse men de idealvärden som bör eftersträvas ligger i mitten av storleks- och viktangivelserna.

FEL

Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse.

DISKVALIFICERANDE FEL
  • Aggressivitet, rädsla, skygghet, överdriven misstänksamhet
  • Övertippade öron, hängöron
  • Distichiasis (ögonhår i dubbla rader), ektropion, entropion, för djupt liggande ögon, för små ögon
  • Avsaknad av en framtand eller hörntand, avsaknad av en P3 eller P4 liksom av en M1 eller M2, bettfel
  • Svansknyck
  • Stora pigmentförluster
  • Avsaknad av könsprägel
NOTA BENE

Hund får ej prisbelönas om den är aggressiv eller extremt skygg eller om den har anatomiska defekter som menligt kan påverka dess hälsa och sundhet.

TESTIKLAR

Hos hanhundar måste båda testiklarna vara fullt utvecklade och normalt belägna i pungen.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
LinaK
2009-08-20, 18:25
#1

Tycker att eurasiern verkar vara en perfekt hund för mig, MEN jag blir lite fundersam över det med att dom är reserverade mot främlingar, har även hört andra som berättat om att dom har reserverade eurasier.

Någon som har någon erfarenhet av detta?

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

SaraC
2009-08-20, 18:36
#2

Jag kan svara hur jag ser på det utifrån min hund och de jag träffat.

Det handlar mest om att de är ointresserade av främlingar, alltså oftast inte sugna på att hälsa på folk man träffar ute osv. Men blir inte för den skull rädda om någon kommer fram. Folk som kommer hem och hälsar på och som matte och husse välkomnar är en annan sak, de får oftast en mer tillmötesgående hälsning. Samt att han gärna "håller koll" på folk ute.

Säkerligen finns det undantag åt båda håll och alla raser är väl olika.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

KickanW
2009-08-26, 14:44
#3

Första gången jag träffade en eurasier var det så hemskt tydligt vad som menades med reseverad. Hon som kom gåendes med eurasiern hade en annan spets också - icke-reserverad.

Jag fick fram till ägaren för att fråga ut henne om eurasier och genast började den andra spetsen bjäbba och dra i kopplet för att få hälsa på mig. Eurasiern däremot satt, under hela samtalet, bredvid matte och såg sig omkring - Den brydde sig inte om mig alls!

Nästa gång jag träffade en eurasier var på en kennel och efter några minuter där, när jag hälsat på ägarna och flera andra hundar blev eurasierna intresserade av mig och var jättesociala.

Taci
2009-08-26, 15:45
#4

#1, jag har faktiskt inte träffat en enda eurasier som haft problem med främlingar. Dom allra flesta har glatt hälsat, medan andra inte brytt sig något nämnvärt, men aldrig så att de dragit sig undan eller skällt, utan helt enkelt bara hållt sig passiva o kollat läget :) O då har jag träffat väldigt många, på utställningar o hos uppfödaren, o på stan. Vet att ett par stycken ägare har tyckt att det egentligen borde kanske ändras i standarden då de haft samma uppfattning som jag. Fast då vet vi ju inte hur hundarna i ursprungslandet är ;)

Kan tillägga att jag verkligen älskar rasen! Jättefina bilder i artikeln!

marinelady
2009-09-12, 15:17
#5

Jag har tyvärr haft en kusin vars eurasier var rent av aggressiv mot människor och väldigt skarp i temperamentet…så det finns väll precis som i alla raser de udda exemplaren.

[Borttaget]
[Borttaget]
2009-09-12, 15:17
#6

Inlägget är borttaget

Annons:
KickanW
2009-09-13, 14:17
#7

Jag pratade med en tjej igår som berättade om en jättenervös och folkskygg eurasier. Men då visade det sig handla om en hund som (vid tio månaders ålder!) aldrig fått hälsa på andra människor än familjen.

… Så det säger ju sig självt. Konstigt vore ju om eurasier var så perfekta att det inte kunde gå fel med konstiga ägare.

Taci
2009-09-13, 14:30
#8

#7, oj jisses, det var ju verkligen inte konstigt! Märkligt av familjen att inte socialisera hunden med folk :/ Den hunden mår ju inte bra innerst inne sedan, synd om hunden.

Xondah
2009-09-14, 04:35
#9

Vid mitt föräldrahem bor de en med 5 stycken..dem står dock och gapar hela dagarna. Tror dem lever hela sitt liv innanför häcken..

Dem brukar väl inte vara så gapiga av sig?

Taci
2009-09-14, 13:28
#10

#9, de SKA inte vara skälliga. Jag har träffat ytterst få som är lite skälliga.

KickanW
2009-09-14, 13:40
#11

De jag träffat har heller aldrig skällt. Novaya skäller ytterst sällan. Det är typ det första folk brukar säga som varit med henne ett tag. "Skäller hon aldrig?"

Xondah
2009-09-14, 13:53
#12

Ja så har jag uppfattat de få andra jag träffat också.

Men som sagt jag har en känsla av att dessa hundar inte får någon socialisering what so ever..och har aldrig sett dem ute och jag har endå gått där i hela mitt liv i princip varje dag, så nån gång borde man ju sett dem kan man tycka:).

sara7012
2010-01-29, 19:59
#13

Hmm jag har en eurasier han skäller på främande människor om dom vill hälsa på honom. Han skäller även om de låter ute i trapphuset. Men han vill gärna hälsa på folk men dom får inte hälsa tillbaka om ni förstår vad jag menar :P Men mot folk han känner är han jätte go blir jätte glad över att träffa dom.

Annons:
Jonna75
2010-01-30, 14:51
#14

Eurasier är väldigt vackra hundar! Har då aldrig heller träffat en nervös skällig Eurasier. Vet en kennel som föder upp både Samojed och Eurasier hon har då hundar så är glada mot folk. Men iof så har dom mkt kontakt med folk då dom även har hunddagis/pensionat och far en hel del på utställningar, så blir ju mkt social träning för dom.

Gasoline
2013-09-27, 12:43
#15

Jag och sambon har funderat på denna ras då vi tycker att den verkar uppfylla alla de krav och önskemål vi har. På skk hemsida stod det att det gick att socialträna hunden som valp för att få en mer öppen hund. Hur går sådan träning till? Något annat än ovanstående man bör tänka på med denna ras? Vilket typ av hem passar den i? Jag har så många frågor och funderingar. Kan tillägga att vi har haft hund förut och att skaffa hund inte kommer att bli aktuellt än på ett tag.

Elverpige
2013-09-27, 13:39
#16

#15 Jag har en 9 månaders eurasiergrabb och ställer mer än gärna upp och svarar så gott jag kan på de frågor du har, efter egen erfarenhet och vad uppfödare sagt till mig :) 

Skicka ett privat meddelande till mig om du vill!

JonnaCecilia
2013-11-04, 21:33
#17

Med min mammas Eurasier, som jag har hjälpt till mycket med vår socialträningen att träffa folk helt enkelt. Ta med vovven ut och se till att hen vet hur man ska uppföra sig när man träffar andra människor och hundar. "Våran" är jättesocial och trevlig, han kan dock vara lite reserverad mot barn han inte känner men det är efter att en av mina systersöner skrämde vettet ur honom när han var valp och barnet var ca 3 år. Mamma jobbar på det genom att han får träffa lugna hundvakt barn som han kan hälsa på i sin takt. (Han är nu 22 månader) Eurasier är en ren familjehund, den passar i de flesta hem men gärna där den kan vara med familjen och hänga med så mycket som möjligt. Jättemysiga och goa hundar! Det är vår tredje hund och vi har fallit totalt för rasen. De hänger med på vad du vill göra och kräver inte så mycket mer än regelbundna promenader, lite bus och lekar och vad du tycker är kul. Gillar du lydnad, spår, agility eller vill du bara gå ut i skogen och kanske aktivera med lite lekar och tricks, Eurasiern är nöjd och glad när du är det! :) En sak som vi inte visste var att Eurasier "landar" inte så förrän de är ca 4 år berättade en uppfödare. Ena dagen uppför han sig perfekt och träningen går toppen och nästa dag är han helt uppe bland molnen och har inte lust att uppföra sig alls, men det är bara att fortsätta träna så ger det sig när de mognat lite mer. Bli inte avskräckt nu, han blir ju bättre och bättre, men vi började undra om vi tränade helt fel eller så men så är det alltså inte. De har battre och sämre dagar precis som vi :)

Gasoline
2013-11-04, 21:37
#18

#17 åh, tack för att du delade med dig utav dina erfarenheter. Jag uppskattar verkligen det. #16 tack för att du ställer upp att svara i pm :-D

Upp till toppen
Annons: