Jakt

Mina tankar för dagen..

2011-10-29 19:50 #0 av: jonte1

-Efter ha hört på radion under förmiddagen att jägare i vissa områden (vi bor i dalarna) kommer vägra att söka efter skadat vilt därför det finns för mkt varg. Dom törs inte släppa jakthundarna.

Jag sticker ut hakan ordentligt och hoppas att åtminstonde nån håller med mig i följande resonemang. Jag välkommnar andra åsikter som jag kan ta åt mig om jag är ute och cyklar.

Ur led är tiden, -det har varit ett stort rabalder sedan forskare vid CERN för ca 2 månader uppmätte att neutriner kunde färdas fortare (306 000km/s) än ljuset. Dom lade ut resultaten utan att verifiera det via vetenskapliga råd/granskning. Detta skulle leda till att vi skulle få allehanda paradoxer (tidsresor etc). Än har inte den där gamle's (som Einstein kallade sig) ekvationer blivit avförda utan bekräftade med allt finare mätmetoder. M a o så lever och frodas ideer från den tiden (1904-1917) än.

Tillbaks till hundar då, dagens framavlade och högt specialiserade jakthundar har egentligen inte i skogen att göra om det finns stora predatorer. Jag menar att så sent som för 40+ år sedan så såg man till att ha hundar som kunde hantera problemen skapligt både vid jakt och vakt. Det finns en anledning till att dom här större raserna vart framavlade/mindre raser med massvis utav temprament.

Jag ska försöka mig på en liknelse, äldsta dottern hade tur och tog moppekörkort innan nya strängare regler tog laga kraft. Hon var inne på hon skulle ta MC-kort och kunna köra min mc när hon fyllde 18 bast. När jag berättade att det var 21-års gräns pga vikt/kraft så.. Samhället har lagstiftat om när det är lämpligt att handha kraftfulla doningar. Har jägarexamen samma stränga krav tro?

När ska man övertyga jägarna/fiskare att det är inte nog att ha det förnämsta geväret/spöet eller hjälpmedlen hunden/masken(?) om det inte fungerar ute i den verklighet som finns här.

Nu lovsjunger han Samojeder igen tänker ni, -nja faktum om jag skulle ut och forska i otillgängliga marker med bl a isbjörnar så skulle jag ta en Samojed (har sett åtminstone 2 filmer/tv-program ang detta). Detta är dock inte dom anemiska hundarna som är framavlade efter rasstandard.

Bifogar en bild på en fisförnäm Japanska som tycker hon sötast i Sverige bland sin ras(typiskt fruntimmer) Foten i munnen

 

 

 

Anmäl
2011-10-31 19:35 #1 av: chapp

Har läst i en bok om svenska hundraser att man avlat bort hårdheten i tex Hälleforshunden, för att få den mer hanterbar för jägaren. Det är väl jobbigt att ha hårda hundar. Orsaken att man avlade in varg i jämthundsrasen var att få den större och hårdare. Allt enligt denna bok. Uttrycket sådan husse sådan hund kanske stämmer här. Hårda män, hårda hundar, softa män med begynnande kulmage och... och softa hundar???

Jag har hört en del rövarhistorier om jakten förr i tiden, tidigt 1900-tal, när män var män och älgarna få och familjerna hungriga.

Faktum är ju att hundarna sprang lösa på byarna förr i tiden, parade sig som de ville, jagade som de ville, slogs som vilddjur... Inga ergonomiska selar, lättuggad hundmat, varma sängar, klickerträning, utställning med rosetter.

Bättre förr?

Anmäl
2011-11-01 19:16 #2 av: jonte1

'Tja, -män var män. Jag är ensam kille på siten och.. Foten i munnen

Jag påstår att det var bättre förr. I a f angånde hundar. Ojdå. Du skulle kanske ha en chans att höra vad jag och gammelfar tycker om kvinnliga beskrivet i artikelform.

 

-Kyss-----Kyss.

 

Bifogar en bild på den där i riset. Trots ålder har han inte backat än. Jag skulle knappast backa själv om det gällde döttrana.

 

Anmäl
2011-11-02 18:00 #3 av: jonte1

-och det händer igen. Väldigt nära. Se länk här.

Om jag som husse vidtar några åtgärder? Nix.

 

Bifogar en bild på gammelfar från en sen vår och han funderar varenda dag och kommer ihåg att:
"vid den här tiden förra året så var det snö minsann"! "Ni behöver se över era klockor, nu har det varit mörkt i si och så många timmar och det är kvällsprommisdags" Glad

Anmäl
2011-11-02 21:31 #4 av: DesK

Teddie och jag hälsar att de där vargarna bekymrar oss inte särskilt! Vi är trygga här tillsammans med gammelfar och husse Glad

Désirée

Anmäl
2011-11-04 17:36 #5 av: SaraC

Det var väl både bättre och sämre för, både då det gäller hundar och annat. Så är det väl, en del blir bättre med tiden och annat blir sämre.

Vad det gäller de stackars vargarna så är jag helt på deras sida Kyss Trots att jag också bor i varghatarlän

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2011-11-07 08:37 #6 av: Vattnadal

Eftersök gör man väl ändå oftast med hunden i en lina. Tror knappast att en varg lyckas döda en hund som är 10-20 m från beväpnad jägare.

De eftersök där hunden släpps lös, är en annan femma, men det behövs sällan. Bara då djuret reser sig ur lega och hinner iväg igen och igen. Då behövs en ställande hund. Vågar de jaga älg med lös hund, torde de våga släppa ställande hund på skadat vilt med...

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2011-11-08 13:53 #7 av: jonte1

-Och det händer nästan  igen, -samtidigt så i aftonbladet rapporteras det..

Ja det är problem. Jag tog upp saken kort med en inbiten jägare i samband när vi pratade om annat:

"Vaf-n, vi har ju utrotat dom en gång och nu kommer eländet tillbaka".

 

Nix! Jag sitter inte inne med någon universiallösning.

Anmäl
2011-11-08 15:35 #8 av: SaraC

Samtidigt vet jag många jägare som inte alls ser något problem i att vi har varg och likaså djurägare som inte har det. Vet jägare som tar avstånd ifrån Jägarförbundets åsikter eller gått ur på grund av dem.

Jägare vill ju gärna påskina att löshundsjakten är ett slags nationalarv, att det är något vi haft i alla tider och nu är den hotad. Men så är det ju inte.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2011-11-10 19:11 #9 av: Sophey

– Det är svårt för folk från staden att förstå. Jakt och fiske är det enda intresse vi har här ute. Finns varg så försvinner det.

Jag har ingen aning hur man ens kan resonera pa det viset eftersom det mer eller mindre handlar om en hobby.

Anmäl
2011-11-11 06:31 #10 av: chapp

I veckan dödades en gråhundstik precis utanför min lilla ort i varghatarlänet Gävleborg. Ägaren propsade enligt lokaltidningen på en ersättning för hunden på 250 000:-! Att bara få 20 000:- var ett hån menade han... Det var ju en avelstik, den bästa som nånsin funnits såklart.

Ja, fick man 250 000:- för varje hund som vargdödades skulle nog vargarna uppskattas även här!

Samma jägare som låter hunden växa fast i hundgården, tar ut den några veckor om året. Nu gråts det krokodiltårar.

Min granne, som också är jägare fast inte har gråhund utan stövare, tar det hela med ro. Han jagar älg utan hund. Men i tidningen hetsar jägarna upp sig.

Anmäl
2011-11-18 18:13 #12 av: jonte1

Eländet(debatten) fortsätter. Se länk här.

Tja, man kan ju fundera vad som är landsbygd egentligen. Jag blir inte så mycket klokare utav att söka på SCB(statistika centralbyrån)'webbplats där jag får 15 träffar på ordet som pendlar mellan 1920-1960(det sista årtalet 1st träff.).

 

Isället har vi tätort, glesort och glesbyggd. Vet ni definitionen på en tätort? Annars tar jag den här(gemensam def i norden 1960):

"Som tätbebyggt område räknas alla hussamlingar med minst 200 invånare, såvida avståndet mellan husen normalt icke överstiger 200 meter. Avståndet kan dock tillåtas överstiga 200 meter, när det gäller hussamlingar inom en större orts influensområde. - - - Vid avgränsningen av tätbebyggda områden medräknas också obebodda hus, inräknat hus som uteslutande användes som arbetsplats. Som hus tillhörande tätorts­bebyggelse betraktas dock ej jordbrukets ekonomibyggnader, såvida dessa är fritt liggande i förhållande till huvudegendomen. - - - Anstalter o d, som är belägna utanför tätbebyggt område, räknas som tätort såvida anstaltens bofasta personal med familjer osv. men utan patienter, utgör minst 200 personer. - - - Uppdelningen i tätbebyggda och glesbebyggda områden företages oberoende av den administrativa indelningen. Hussamlingar som utgör en direkt fortsättning av ett tätbebyggt område i en grannkommun, inräknas sålunda i detta område vid tätortsredovisningen".

Tänk att det skapades partier som var/är starkt emot invandringen i Svea rike, Ny demokrati och SD var/är knappast enfråge partier trots övriga politikers och medias försök att komma därhän. Yttrandefriheten ska vara stark ja.

Hur är det med er, -bor ni i tätort eller inte Skrattande?


 

 

 

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.