Annons:
Etiketthundsport
Läst 8015 ggr
Yessica
2010-03-20, 16:02

Agilityträning - Slalom

Del 2 av 4 om hinderinlärning. I den här delen tas det upp hur man tränar in slalomet på sin hund.

Jag skulle nog säga att slalom är ett av agilitybanans svåraste hinder. Det ska kunna tas från alla möjliga vinklar och helst vill man att hunden ska göra det så självständigt som möjligt så man kan lämna den en bit så man eventuellt hinner byta sida inför nästa hinder. Såklart vill man ju att det ska gå fort också, för det är även ett hinder man kan tjäna in lite tid på om hunden tar det fort. Därför tycker jag att man ska lägga ner mycket tid på att få till ett bra slalom.

Hur ska hindret utföras?

Hunden ska alltid börja slalomet med att ha första pinnen på sin vänstra sida, sen ska den fortsätta att ta varannan pinne från vänster och varannan pinne från höger. Föraren kan vara var som helst men inte i slalomet (då blir det disk). Slalomet innehåller max 12 pinnar. Men på tävling får det var 8, 10 eller 12 pinnar. Vanligast är 12 pinnar. Mellan pinnarna är det 60cm för alla hundar.

pudelslalom.jpg
Foto: Yessica Björkvall, okänd pudel tar slalomet helt rätt.

Inlärning

Det finns såklart flera olika metoder och man får ta den som passar sig själv och hunden bäst. Jag tar upp dom två metoder jag känner till och har testat.

Metod 1 - Man lockar hunden genom slalomet mellan pinnarna. Då sker belöning efter varje port med en godisbit innan mat fortsätter locka genom nästa. Jag tycker själv inte den här metoden ger jättebra resultat alltid. Hunden kanske inte riktigt fattar vad den egentligen gör eftersom den kanske bara följer godisen. Jag började med den här metoden till Sting. Det resulterade i att hon inte förstod var hon skulle gå in någonstans vilket gjorde att vi fick problem med ingångarna. Men när hon väl kommit in rätt visste hon hur hon skulle göra.

Metod 2 - Det här är väl den nya varianten skulle man kunna säga, fler och fler tränar in slalom med den här metoden. Här ställer man bara upp 2 pinnar i marken och tränar ingångar. Hunden ska alltså söka upp porten själv och får belöning när den gått genom porten. Man börjar när man står vid porten och väntar ut hunden tills den bjuder på att gå igenom. Det gör att det blir lite mer självständigt redan från början. När det går bra från stillastående ökar man svårigheten med att gå mot porten rakt framifrån. När även det funkar kan man även börja springa mot den. Funkar även det kan man börja med att komma från olika vinklar. När ingången sitter brukar det inte vara svårt för hunden att förstå resten av slalomet då det egentligen bara handlar om ny ingång, ny ingång osv.

När man känner att det funkar med 2 pinnar lägger man till 2 och tränar vidare där. När det funkar lägger man på ytterliggare 2 pinnar och ökar så tills man kommit upp i 12 pinnar. Det gör inget att hunden har dålig fart i början när man lär in då hinner den antagligen med mer i huvudet och vet vad den gör. Med Sting var det så att farten kom när hon kände sig säkrare och säkrare. Pippi har farten redan från början vilket gör det svårare och hon gör fel oftare. Hon hinner liksom inte med.

Man måste ju även träna hunden i att kunna komma från olika vinklar, då föreslår jag att man använder 4 pinnar bara för att slippa traggla genom hela slalomet. Det är ju början man är ute efter. När hunden blivit säkrare med slalomet och hur den ska göra kan man även börja träna att lämna hunden åt sidan, springa saktare eller förbi den och den ska ändå fortsätta i slalomet. Ett tips är även att lära hunden att man ibland gör bakombyte på den i slalomet. Dvs, man skickar in den i slalomet och byter sida bakom hunden. Hunden ska helt enkelt fortsätta tills pinnarna är slut oavsett vad matte håller på med. Tänk även på att alltid träna på bägge sidor så hunden lär sig slalomet oavsett vilken sida matte befinner sig på.

Sting och jag bytte till metod 1 till metod 2 och fick mycket säkrare ingångar och även snabbare slalom eftersom hon då kände sig tryggare med ingångarna. Nu händer det mer sällan att hon gör fel vid slalomet och gör hon det beror det oftast på mig.

Källor

Egna tankar och vad jag lärt mig, jag har även tagit hjälp av regelverket.
Regler

Ha en bra dag!

Medarbetare på tävlingshundar.ifokus
http://www.freewebs.com/sting-pippi

Annons:
SaraC
2010-03-22, 19:22
#1

Jättebra, som vanligt Flört

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Upp till toppen
Annons: