Annons:
Etiketthundsport
Läst 10523 ggr
SaraC
12/2/13, 3:36 PM

K9 Nose Work - Ny hundsport!

Från USA kommer en helt ny hundsport där det är luktsinnet man jobbar med. Det handlar om doftdiskriminering, hunden ska lära sig att markera tre olika dofter. Visst låter det spännande?

Foto: santarc

I K9 Nose Work tar man till vara hundens naturliga intresse för dofter och fantastiska luktsinne. Det är en sök- och spårsport som är rolig för både hund och förare, hunden får både mental och fysisk stimulans av sporten och den passar de flesta hundar.

Dofterna som hunden ska markera är björk, anis och kryddnejlika. Vidare har varje doft sedan tre olika klasser. I tävlingssammanhang är det fyra olika moment - lådsök, inomhussök, utomhussök och fordonssök.

Två stora fördelar med K9 Nose Work är att den kan utövas vart som helst och att inga förkunskaper av något slag behövs. Men det är också en sport som stärker bandet mellan hund och förare. Föraren lär sig att observera, uppmärksamma förstå och lita på sin hund. Blyga eller rädda hundar kan bygga upp sitt självförtroende med hjälp av denna aktivering och överaktiva hundar kan leva ut sin energi i den. En annan fördel är att hundarna hålls säkert åtskilda under tävling.

Sporten som sådan finns ännu inte i Sverige (men det står nog inte på) men det hålls kurser i den runt om över landet.

Källförteckning

Kurser>K9 Nose Work Dala Hundservice AB Tillgänglig [online]:<http://www.dalahundservice.se/nosework>[2013-12-02]

K9 Nose Work ACT Advanced Canine Technologies Tillgänglig [online]:<http://advancedcaninetechnologies.com/K9-Nosework>[2013-12-02]

What is K9 Nose Work? K9nosework Tillgänglig [online]:<http://www.k9nosework.com/about-us/what-k9-nose-work>[2013-12-02]

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
[Aremea]
1/1/14, 2:42 PM
#1

Spännande med "doftsport" som inte kräver lydnadsprov. Hittar dock inget om svårighetsstegringen?

SaraC
1/1/14, 3:35 PM
#2

#1 Sporten är helt ny för mig med. Men det pratades om den i ett inslag i min lokalradio för en tid sedan, och det var intressant tyckte jag! Ska se om jag kan hitta inslaget i radioarkivet! Där vet jag att det pratades om öka/minska svårighet, men minns inte riktigt vad som sades..

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

[Aremea]
1/1/14, 3:49 PM
#3

Jag hittar den amerikanska regelboken och då verkar de högre klasserna innebära att man söker i fler/större miljöer. Intressant upplägg!

Alex
1/1/14, 9:09 PM
#4

Låter ju helt klart spännande!

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Upp till toppen
Annons: