Bokklubben

Bokklubben - Del 2

2009-11-11 13:52 #0 av: Vattnadal

Spetsar och urhundars bokklubb presenterar andra boken: Förstå Din Hund - Om Att Fostra Hundar Utifrån Deras Naturliga Beteende av Jan Fennell.

I november fortsätter vi forumets egna bokklubb. Här läser vi tillsammans, fast var för sig förstås, ännu en bok. Sedan diskuterar vi bokens innehåll i den här tråden, såväl upplägg, språk och läsvänlighet som träningsmetoder och hundvett. Viktigt är att tråden inte ska gå över i att diskutera vilka metoder som är bäst, utan att recensera boken. Håller man sig till att hålla med boken, eller att argumentera mot den, så slipper vi otrevligheter. Det kan ju dyka upp heta ämnen!

Några frågor att svara på i din recension:

Hur läsvänlig är boken?

Vad anser/tror du är författarens budskap?

Hur stämmer författarens argument/teorier/dylikt överens med med modern forskning? Har författaren stöd för vad hon/han lägger fram?

Vad tar du med dig och vad kastar du i papperskorgen?

Vad ger du boken för betyg (1-5)?

Den andra boken i vår bokklubb är:

Förstå Din Hund
- Om Att Fostra Hundar Utifrån Deras Naturliga Beteende
av Jan Fennell

616681.jpg


Boken borde gå att låna på bibliotek, annars kan man köpa den för under 200 kr här. Om boken inte finns på ditt bibliotek kan du be dem ta in den åt dig från ett annat bibliotek, ett så kallat fjärrlån. Det går även att låna e-böcker, de hittar du på Elib.

Hur lång tid det tar att läsa den är ju olika för alla, därför kommer inte tråden att låsas, utan hållas öppen så att diskussionerna kan fortgå.

Nästa bok i bokklubben presenteras i december.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2009-11-12 22:15 #1 av: Vattnadal

Boken är läsvärd, men kanske inget man måste köpa, om man inte tror på teorin att hunden är som vargen och att vargen är ett flockdjur som baserar sitt liv på dominans. Flört

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2009-11-20 14:49 #2 av: SaraC

Jag har läst den här och en annan av henne. Jag kommer inte att köpa den, eftersom det inte är något jag vill behålla, men får se om jag lyckas få tag på att låna den och uppdatera mig lite på den!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-11-20 17:16 #3 av: Jonna75

Tyvärr kan jag inte vara med på månadens bok. Har lagt ner så mkt pengar på böcker nu då jag går hundskötarutb. så har inte råd och plats för flera Rynkar på näsan

Jag har dock läst Hundens språk och flockliv av Lars Fält och den basseras ju mkt på just vargen

Anmäl
2009-11-21 23:20 #4 av: Vattnadal

Men den kanske finns på bibblan?

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2009-11-22 15:21 #5 av: Jonna75

Ja just d, det tänkte jag inte på Oskyldig

Anmäl
2009-12-03 14:00 #6 av: SaraC

Jag läste den här boken första gången då jag nyss skaffat min första, egna hund. Då var jag uppvuxen med hundar omkring mig, men hade inte alls någon koll på träningsmetoder, uppfostran och dylikt. Jag tyckte att det lät logiskt att Fernell utgick från vargen och svalde en hel del av bokens innehåll. Ganska snart därefter började jag dock få en annan uppfattning.

Som nybliven hundägare slukade jag det mesta om hundar - böcker, artiklar, erfarenheter från andra. Boken jag läste efter Fernells var Hallgrens Alfasyndromet och här ändrade jag helt uppfattning. Fernell, bland annat, kändes helt fel. Jag kände att "så här är det ju".

Jag tycker att Fernells idé i grunden är bra, att studera vår hunds närmsta släktingar för att få veta mer om våra hundar. Men det är vargar i hägn hon studerat och idag vet jag att det är en enorm skillnad mellan vilda vargar och vargar i hägn. Samt att det är ännu bättre att studera semivilda hundar eller liknande istället för varg.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.