Raser

Japansk spets

2017-09-06 13:47 #0 av: Duvethon

Hej.

Vår älskade hund lämnade tragisk nog jordelivet för två veckor sedan. Sorgen är stor och vi har beslutat oss för en valp, då vi älskar hundlivet.

Jag har fastnat för rasen japansk spets och har föreslagit detta för familjen. Idag besökte jag en bekant som har en jappe som skällde väldigt mycket och var skygg - är detta gemensamt för alla jappar? Är det någon som har några andra erfarenheter av rasen? Jag har pratat med uppfödare på telefon som beskrivit rasen som väldigt familjekär och en "lätt" hund. Vår förra hund vad väldigt krävande och väldigt aggressiv mot andra hanhundar.

Anmäl
2017-09-06 14:51 #1 av: parsley

Följer man rasens facebookgrupp så verkar alla supernöjda och tycker att deras jappar är det mest fantastiska som finns. Ler

Generellt sett så kan spetsar vara skälliga och reserverade / skygga (vilket ord man väljer att använda). En reserverad spets är inte speciellt intresserad av människor utanför den egna flocken, men den ska inte vara skygg eller rädd för främlingar. Till viss del så kan man träna och socialisera den, genom att t ex gå på valp- och allmänlydnadskurser och låta kursledarna och kanske några av deltagarna hålla på med dem lite grand, miljöträna genom att vistas i olika miljöer etc.  Spetsar har lätt till skall och att skälla eller inte är till viss del en träningsfråga, även om det är svårt att få dem helt tysta. En hunds självförtroende kan tränas genom att den t ex får spåra eller arbeta med nosen på annat sätt eller hålla på med dog-parkour. 

Jag träffar nästan aldrig några jappar. Av någon anledning så verkar de inte finnas där jag bor. Synd, eftersom det är en ras som jag är förtjust i och nyfiken på och faktiskt skulle kunna tänka mig. 

Har du möjlighet att besöka någon utställning och titta på jappar där eller besöka en eller flera kennlar och bilda dig en uppfattning om hundarna där?

Testa att fråga på hundar iFokus också. Den sajten är aktivare och någon som är aktiv där kan ju ha erfarenheter av japanska spetsar från bekantskapskretsen, utställningar eller hundklubbens verksamhet. 

Anmäl
2017-09-06 15:26 #2 av: Duvethon

#1 Har precis gått med i gruppen på Facebook, tack för tipset! Ja, vi ska besöka några kennlar framöver för att kolla på hundarna och få möjlighet att ställa frågor till uppfödaren. Jag tänker att man kanske kan ta med valpen till några bekanta och miljöträna? Det kanske gör att det blir enklare för valpen att möta människor när de blir äldre. Vad tror du om det?

Anmäl
2017-09-06 15:49 #3 av: Aleya

Det jag har sett av dom verkar dom lugna. Men jag har bara sett få exemplar och aldrig umgåtts med dom tyvärr.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2017-09-06 22:15 #4 av: ifoundnemo

De jappar jag känner skäller tex när det plingar på dörren eller vid lek. Sen bryr dem sig inte så mycket om främlingar, luktar lite men sen ignorerar dem mest x). Fast när man lär känna dem så är dem väldigt tillgivna och det tar inte så lång tid innan dem accepterar en :). Bra med barn, lättlärda och allmänt väldigt trevliga hundar!:)

Anmäl
2017-09-14 19:48 #5 av: SaraC

Mysiga, trevliga och glada hundar. Pigga på att hänga på det mesta, de vill gärna vara med sin familj så mycket som möjligt. Inte skygga men brukar likt många spetsraser inte vara särskilt intresserade av främmande människor de stöter på ute. Skälliga ska det inte vara, men en del exemplar verkar missat att läsa rasstandarden Skämtar Är klokt att besöka uppfödaren man tänkt sig och se hur dennes hundar beter sig. Det är absolut inte fel att de "säger till" om det kommer någon t.ex., då de från början är larmhundar. Men de ska heller inte skälla i tid och otid. Frisk och sund ras med härlig päls!  

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2017-09-14 22:19 #6 av: Duvethon

#5 Tack för svar.

Vi har nu tingat en japansk spetsvalp så snart får vi välkomna en ny familjemedlem. Ska bli fantastiskt roligt, det enda negativa är väntan!

Anmäl
2017-09-15 07:15 #7 av: parsley

# 6 Lycka till med valpen.

Anmäl
2018-03-02 19:29 #8 av: SaraC

#6 Hur har det gått? Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.