Valpar

En eller två?

2016-03-30 22:57 #0 av: Wirrie-bell

Planerna var att det i höst skulle flytta in en liten valp hos oss(en lajka) vilket vi väntar på med spänning och vi ser jätte mycket fram emot den här valpen.. Nu har jag blivit erbjuden en till valp fast från en annan uppfödare, den andra valpen(en sibbe) kommer då bli ca två månader yngre än lajkan. Vi vet inte riktigt hur vi ska tänka just nu..
Blir det för mkt med två valpar så nära inpå varandra eller är det bara positivt? Vi har en hund som kommer att ha hunnit fylla 3 när valparna kommer, han är för övrigt jätte bra med valpar. Tanken var att det skulle bli en sibbevalp i början på nästa år och inte så här tätt inpå lajkan men jag har väntat på just dessa föräldrar till valpen..

Hur hade du gjort? Hade du tagit båda valparna och gjort det bästa av situationen eller hade du hoppat över den här stamtavlan och väntat på en annan kull?

Anmäl
2016-03-31 06:57 #1 av: [linda1989]

Jag hade bara köpt den ena och väntat med den andra. Nu har jag två stycken med 3 månader emellan men väntade tills min äldsta var 5 månader innan vi skaffade oss den yngsta. Just för att se hur han var och hur mycket han krävde osv, om det var vettigt med två. Att det ens blev två var för att jag hade ett gyllene tillfälle med uppfödare och går hemma med studier som jag inte kommer göra kommande år. Så var nu eller om många år. Min äldsta är väldigt lugn och har i princip inte haft några problem med honom så två stycken gör inte så stor skillnad hittills mer än att de tröttar ut varandra på dagarna så de blir lugnare. Men som sagt man vet aldrig hur de är i förväg, om de lär varandra olater och sådant. Speciellt inte när man inte riktigt hinner uppfostra den ena innan den andra kommer om det är två månader emellan. Kan vara riktigt jobbigt med en unghund och en valp. 

Anmäl
2016-03-31 07:01 #2 av: [linda1989]

Dina raser är mer krävande än raserna jag har också. 

Anmäl
2016-03-31 15:25 #3 av: Wirrie-bell

Tack för svaret 😄 Enda anledningen till att jag ens vågar tänka två valpar av så krävande raser är för att jag har sambon till hjälp 😊 Har även många kunniga vänner att rådfråga när det blir jobbigt men jag har lite räknat med att det kommer bli jobbigt i alla fall de första åren när hormonerna spökar som värst.
De kommer vara ca 3månader när de kommer till oss då de inte föds i sverige så den äldsta kommer vara 5 månader när den andra kommer 😊 (den ena kommer från Frankrike och den andra kommer från Ryssland)

Anmäl
2016-03-31 15:25 #4 av: Wirrie-bell

#2

Anmäl
2016-03-31 16:49 #5 av: [linda1989]

#3 Vet ni allt om deras bakgrunder och så? De första 12 veckorna är ju väldigt viktiga med miljöträning, socialisering och så vidare. Kommer de vara tränade innan de kommer? Annars tar det ju tid bara det. Hur länge kan ni vara hemma med valpen/valparna? Även om ni har varandra så är det dubbel passning och riktigt mycket jobb. Jag skulle nog inte skaffat två så tätt om det inte var för att jag studerade heltid hemifrån så jag själv kan träna med dem, forma dem och hålla koll på att de inte hittar på hyss och liknande. Skulle inte vilja lämna två valpar till passning på heltid just för att jag vill vara med och uppfostra dem på heltid. Även om det var någon jag litade på.

Anmäl
2016-03-31 21:06 #6 av: Wirrie-bell

#5 Yes, valparna(om det nu blir två) kommer att tränas av uppfödarna under tiden de är där och de är uppfödare som använder sig av mjuka metoder så jag är inte orolig på den punkten :) Vi är hemma på heltid med valpen/valparna i en månad sedan får det vara hos min mormor 50% tills de blir ca 6 månader, där efter blir det hundgård för alla tre när vi är på jobbet :) Vi har bra scheman då vi går lite omlott så det minskar tid vi är ifrån hundarna :)

Anmäl
2016-03-31 22:03 #7 av: [linda1989]

#6 Låter som att ni tänkt igenom allt =) Tänk bara på att efter en månad så kan de nog inte vara ensamma hemma redan de resterande 50% när de inte är hos din mormor. Även om ni går omlott med scheman. Så kanske får ha annan passning också.

Haha låter så negativ i denna tråden men man ska tänka över allt först. Även om man har rätt tänk så blir det inte alltid som man tänker sig. Listan med nackdelar är längre än fördelar med att ha två valpar känns det som. Sen beror det helt på valparnas personlighet. Det kan gå bra men också gå mindre bra. 

Anmäl
2016-04-01 20:01 #8 av: Wirrie-bell

#7 Tycker tråden känna konstruktiv! :)

När de får vara ensamma beror på hur deras "ensamträning" går :) Ska skaffa kameror så jag hela tiden kan sitta och hålla koll på dem när de är ute ;) 

Om det blir en eller två behöver jag inte ha bestämt förrän i maj så jag hinner vrida och vända på allt hundra gånger om ;D

Anmäl
2016-04-01 20:16 #9 av: [linda1989]

#8 Ja det är himla svårt att förutspå hur hundarna fungerar tillsammans och sådant. Viktigt att man kan träna med dem en och en så de blir självständiga individer och inte fullständigt beroende av varandra. Blir också väldigt vilda lekar och mycket högljudda slagsmålslekar vill jag lova. Haha. Sällan det är helt tyst. Och ska inte den ena ut så behöver den andra och ett jäkla spring ut och in. 

Anmäl
2016-04-05 12:19 #10 av: Vattnadal

Husky tycker jag att det mest har fördelar att ha flera unga samtidigt. De ska ju ha lite vardagsträning, men när de är unga mest lek och bus. Bara fördelar att ha flera i samma nivå i hundgården, så att de har någon att härja med, och få utlopp för all energi. När det är dags att börja träna drag tar man ju ändå alla samtidigt.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2016-04-05 12:34 #11 av: [linda1989]

#10 Ja men inte två huskys =) och vet inte om hon ska träna drag med dem.. 

Anmäl
2016-04-06 10:21 #12 av: Vattnadal

#11 I min värld skaffar man husky för att dra med dem. Skämtar

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2016-04-06 10:47 #13 av: [linda1989]

#12 Haha ja :) passade två huskys som bodde i lägenhet. Hade ätit upp en dörr och en vägg hos henne. Sjukt energi också. Den ena skadade nästan katten jag hade då. Katten hade gömt sig i bokhyllan och huskyn såg den som jaktbyte och tog den i munnen. Läskigt värre. Efter det fick katten vara bakom stängd dörr. 

Anmäl
2016-04-07 15:34 #14 av: Vattnadal

Jo, en husky som är avlad till drag har extrem energi. En husky som är avlad för mer sällskap och utställning har fortfarande mycket energi. De brukar även vara dåliga på att lämnas ensamma, och har mycket jakt i sig. 

Vi brukar smyga igång draget runt 6-7 mån, beroende på temperatur, så de får utlopp för energin som rinner över annars. Då bor våra i hundgård, och får springa lösa i ett stort rasthägn tillsammans dagligen. Jag skulle inte vilja ha bott i lägenhet med någon av våra från de var valp. Mellan 6-24 mån är de oftast monster, som behöver springa många mil i veckan. Drag 3-4 dagar per vecka så de blir trötta hjälper, men utan hundgård att härja i, nej tack! Gapskrattar

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2016-04-12 20:02 #15 av: Wirrie-bell

#14 #13 Ja jag ska dra med hundarna ;)

Lajkan är också en dragras(iaf den jag ska ha) så hade varit väldigt osmart att ha två högenergiska raser och inte göra något så att de får utlopp för den energin Skrattar hahaha 

Nu är de inte rena draglinjer i huskyn utan utställningslinjer(även om båda föräldrarna tränas i drag och pappan tävlar lite smått)Glad De kommer bara bo i hundgård på dagarna då jag vill ha dem inne i övrigt så jag kan mysa med dem massor Gapskrattar

Anmäl
2016-04-17 21:03 #16 av: SaraC

Om man vet vad man ger sig in på så behöver det absolut inte vara en dålig ide! Det låter som att du har koll på raserna, vad som krävs och vad som kan bli jobbigt, om så är fallet så tror jag att du själv känner vad du mäktar med. 

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.