Annons:
Etikettvalpar
Läst 5413 ggr
[4paws]
2011-04-29 15:58

huskyvalp som blivit skygg

hejsan!

jag skriver här åt en av mina valpköpare då jag själv inte kan ge henne ett perfekt svar.

hennes  16 veckors valp har börjat bli skygg mot människor. de kan komma från flera meters avstånd och när hon upptäcker det söker hon skydd hos matte

min valp + deras bror är i spök åldern, men samtidigt finns det hundar i släkten som hellre föredrar flocken än andra människor. dock inte aggresiva hundar

finns det något sätt som man kan träna bort detta på?

hon har planer om att hunden ska bli agilityhund som stor så det är ju bra att hunden klarar av mycket nytt folk

de går på valpkurs varje torsdag

//4paws

Annons:
SaraC
2011-04-29 22:39
#1

Om du med flocken menar familjen hunden bor med, så föredrar väl så gott som alla hundar sin "flock" framför andra människor och det är ju inget konstigt med det.

Hur ofta träffar valpen främmande människor och hur låter de främmande människor komma fram till valpen?

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Vattnadal
2011-04-30 00:30
#2

Jag kommer att svara, men hinner inte seriöst nu.Här några tankar i alla fall:

Mycket kan vara huskyns signalkänslighet, tänk på det, läs henne och läs de folk hon blir rädd för. Tror huskyns blyghet oftast bara är signalkänslighet. Ingen tyngdpunkt framåt, inte stirra. Gör ingen stor sak av det heller, utan låt henne gå fram själv om hon vill, eller slippa om hon inte vill. Agility kräver inte att en hund umgås med främmande, så det borde väl gå bra ändå.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Vattnadal
2011-04-30 08:55
#3

Har några minuter över nu och fortsätter.

Spökåldern brukar extremt sällan komma så tidigt som vid 4 mån. Jag tror att skyggheten kommer av något annat ändå. Spökåldern går ut på att valpen övar sig på att hantera rädsla genom att bli rädd för saker, och den fasen kommer senare.

Är det skygghet för människor på alla valparna som ni tolkar som spökåldern?
Jag tror att dessa valpar, med tanke på deras gener med signalsäkra polarhundar och skygga vargar, kommer att behöva MASSOR av social träning. Präglingsfasen fram till ca 12 v skulle de ha behövs umgåtts med massor av snälla och trygga människor, av alla slag (stora, små, unga, gamla, högljudda, olika kropsspråk, folk med käpp/rullstol, oknstiga kläder osv) samt fortsätta den träningen hela tiden.
Dock är det viktigt att människor aldrig får hälsa på valpen mot dennes vilja. De ska alltid hälsa på föraren först, och sen med bra hundspråk hälsa på valpen, om den självmant kommer fram.

En tanke kan vara att skvallerträna valpar som är skygga på alla man möter. Då kan man med lite tur snabbt få den att tycka att mötande är positivt, då man får godis.

Nu är tiden slut igen, måste till jobbet.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

[4paws]
2011-04-30 10:34
#4

1# de går på valkurs varje torsdag så där träffar dem ju en massa folk :) hur de gör vet jag inte, det har nog blivit stillastående eftersom de itne vet hur de ska göra :P ska se vad hon svarar i mejlet hon fick igår :)

2# tack för det korta svaret :D

3# varför ajg tror dem är i spökåldern?du menar förutom att de reser ragg åt hundar de känner, skäller på dem och flyr åt andra hållet? trots att de vill fram och leka? jag baserar det på faktan nedan :)

Spökålder:

När socialiseringsperioden upphör kommer hunden in i den så kallade "spökåldern". Spökåldern inträffar vid olika tidpunkt för olika valpar. Vissa valpar kommer in i spökåldern redan vid 10 veckors ålder, medan andra kanske inte kommer in i den förns vid 7 månaders ålder. Under spökåldern blir valpen mer försiktig och eftersom den vägrar att göra saker som den tidigare gjort, kan den upplevas som trotsig av sina ägare.
Spökåldern är ett arv från vargen, där misstänksamhet är en viktig egenskap för att överleva. Eftersom vargar lever i

jag låter alltid evoca få den tiden som hon behöver för att hälsa på det som hon blir rädd för :) jag vet att det är viktigt redan sen innan att de lär sig att allt inte är farligt (som ex en matpåse mat som någon bär på hihi)

präglingsfrågan: tyvärr kunde jag ju inte tvinga folk att komma å träffa oss, men både när vi fick besök hemma kom de alltid och hälsade på valparna. de vara alla trygga i sig själva :) när vi började ha dem ute kom ofta grannarna förbi och tittade på valparna :) så enligt mej har de fått en bra och stabil socialerisering under tiden hos mej

(+ all den uppmärksamhet de fått av mej, mamma, pappa, min syster och min systerson)

läste även igår på en sida att huskys kan utvecklas tidigt. vilket kan stämma. deras mamma cola tappade tänderna runt 5-6 månader. 3 av valparna har redan tappat minst 2 st, något jag blev halvt chockad över att upptäcka igår!

valparna är 15 veckor och då tänderna kommit ut en bit bör evoca och moltas tappat dem för ca 1-2 veckor sen.

cola har även varit otroligt självständig. jag har fått svar på varför hon är der nu. läste igår att om uppfödaren inte sköter valparna ordentligt så söker de inte kontakt med sin nya ägare i framtiden och blir mer självständiga.

det stämmer precis på cola. trots x antal träningar på olika sätt, bla kicker, har jag inte lyckats få henne att söka någon som helst kontakt med mej :( vilket är så otroligt jobbigt eftersom det försvårat träningen :/

så jag ser stora skillnader mellan henne och cola. cola hade aldrig fått klorna klippta!!!!! sen när jag för första gången skulle göra det vid 10-15 veckors ålder… jo du kan ju gissa hur det gick!!

evoca strular lite, men hon tycker det är så tråkigt att sitta still. de fick klorna klippa från det dem var en vecka gamla till 8-10 veckor.

blev lite annat med nu :P

fråga gärna om det är något mer du undrar. har du någon information om skvallerträning?

SaraC
2011-04-30 20:08
#5

#4 Det är väl det första jag skulle fråga henne i så fall, om jag var du. Handlar det om folk som bara går rätt på utan en tanke på sitt "språk" är det ju lätt hänt att en valp blir skrämd, liksom även vissa vuxna hundar ur denna grupp och är det nu varg i valparna så än mer.

Jag tror inte heller på spökålder.. Vad jag läst brukar det snarare vara tidigast runt 5-7 månader, med reservation mellan individer såklart. Från vilka källor hämtar du det du skrivit om den?

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Vattnadal
2011-05-01 18:58
#6

Spökåldern handlar om att lära sig hantera läskiga situationer i framtiden. Valpen låtsas helt enkelt att något är ett läskigt monster, och lär sig att hantera det läskiga genom ex flykt, skälla och larma, anfall ed. Spökåldern gör inte att de blir rädd för hundar, folk och allt de utsätts för, utan snarare enstakla saker då och då. Man ger dem lagom vägledning så att de löser situationenj på ett bra vis, som är lämpligt i framtiden. Dock ska man ge så lite hjälper som möjligt, för det stärker en försiktig hund om de klarar av det själv.
Spökåldern brukar normalt inträffa tidigast vid 6 mån, men oftast mellan 7-10 mån ålder. 12-16 v sker det som kallas för första könsmognaden, då valparna går genom en hormonfas. Testosteronet flödar, och detta KAN säkert leda tilol att redan osäkra valpar blir ängsligare.
Det här är det jag tar upp om valpens utveckling på mina kurser:

0-13 dagar. Valparna är smärtkänsliga (men med långsamma reaktioner), mjölktrampar, suger och gnyr. Tiken ger di, utsöndrar feromoner, stimulerar tarm och blåsa och investerar i valparna. Hanen vaktar lyan.
13-20 dagar. Valparna ser och hör, de kryper, går, slåss, diar. Tiken ger di, sköter hygienen, utsöndrar feromoner och investerar i valparna. Hanen vaktar lyan.
2 –12 veckor. Valparna utvecklar renlighetsbeteenden, kommunicerar, härmar, utforskar, utövar flyktbeteenden. De kan nu få bestående minnesbilder, samarbetet med flocken inleds. Tiken påbörjar under denna period avvänjningen. Hanen och ev. äldre syskon leker med valparna och fostrar dem. Det är under denna period viktigt att vi tar på oss hanens roll. Vi måste se till att valparna får träffa signalsäkra och snälla hundar. Under valpens 7:e –10:e vecka är de som mest kontaktvilliga, så då bör grunden till inkallningen läggas.
12-16 veckor. Valparna börjar påverkas av testosteron och börjar stärka sitt självförtroende. Givetvis hjälper vi dem med detta. Det är mycket bra att leka samarbetslekar. I denna ålder kan valpen börja vakta maten av osäkerhet.
4-6 månader. En lugn period. Valpen inordnar sig i flocken. Jobba med nosarbete, tricks och att lägga grunderna inför kommande jobbiga fas.
7-10 månader. Den fysiska könsmognaden och spökåldern inträffar. Valpen börjar nu bli mer självständig och testa gränser. En undergiven valp bör här få hjälp att stärka sitt självförtroende. Spökåldern sker för att valpen ska få träna på att vara rädd, dvs. för att få sätt att lösa farliga situationer, utan att det är farligt.
10-15 månader. Ännu en lugn period. Passa på att gå en vardagslydnadskurs och njut av lugnet.
15-22 månader. Den psykiska könsmognaden inträffar. Nu skulle den vilda hunden göra sig redo att lämna flocken och skaffa en egen partner. Hunden Kn drabbas av humörsvängningar och kan glömma allt den kan från en dag till en annan. Här gäller det att ha fingertoppskänsla när man tränar sin hund för att inte förstöra förhållandet.
Kort sammanfattat av den vilda hundens utveckling:
Första året växer hunden upp, med en relativt odramatisk pubertet.
Andra året tar den del i familjens alla aktiviteter, som jakt, lek och uppfostran av valpar.
Tredje året lämnar den föräldrarna och skaffar egen familj.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Annons:
[4paws]
2011-05-08 17:45
#7

6# tack för infon

en sak undrar jag bara

mellan 7-10 mån börjar könsmognaden. men den har redan börjat komma på båda två här. hanen försöker sätta på sin syster (tar detta dock som dominansbeteende) och evoca har flera gånger (5 totalt) fått hanar som velat rida henne

vad beror det på, är det med bara dominans eller har hennes könsmognad börjat?

sa även fel om åldern. på tisdag är de 18 veckor

Vattnadal
2011-05-09 11:03
#8

12-16 veckor. Valparna börjar påverkas av testosteron och börjar stärka sitt självförtroende. Givetvis hjälper vi dem med detta. Det är mycket bra att leka samarbetslekar. I denna ålder kan valpen börja vakta maten av osäkerhet.

Denna period kan ibland kallas för första könsmognaden, då det är könshormonerna som här börjar tala om för valpen hur den ska utvecklas. Dock börjar inte könsmognaden på riktigt här. Testosteronet som löper amok i dem kan dock ge en hel del olika reaktioner.

Huskyn och vargen är ofta sena i sin utveckling, dvs tikarna löper ofta runt året, medan många mindre raser kan löpa redan vid 7 mån.

När valpar juckar på varandra, på föremål eller på folk, är det aldrig rangrelaterat. (Dock är det kanske möjligt att tolka allt de tar sig för som rangfrågor, om man tror på detta. Läs gärna lite modern etologi, lyssna på Per Jensens föreläsning från ADC här.) Oftast är de övertrötta eller för stressade, så att de tar till en överslagshandling.
När han börjar med detta beteende, putta bara ner honom från henne och gör någon lugnande övning, ex sitta ryggsäck, så att han får hjälp att varva ner.

Om vuxna hanar försöker jucka på din valp, hoppas jag att du snabbt tar bort dem från henne och låter henne träffa trevligare hundar. Hon har långt kvar till att löpa, och en valp ska inte trigga en vuxen hane att vilja jucka. Hanarnas vomeronasale talar om för dem ungefär hur gamla valpar är på lukten, så att de vet att en valp är en valp.
Det är inte så att hennes mamma löper, så att hon luktar av det?

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

[4paws]
2011-05-09 20:23
#9

jag har läst motsatsen, att huskys utvecklas tidigt. dock är det inget jag kan svara på om det stämmer eller ej då jag tycker att min stora var en pina tills hon började löpa haha (var mycket dominant redna från början).. faktiskt så är evoca mycket tidig med allt när jag tänker efter.

dock är jag en av dem som tror på rangordning och dominans. men tycker det är lite tidigt för dem att börja med det ändå.

oftast är det hennes lillebror som håller på men hon får oftast bort honom själv.(han har även börjat lyfta på benet llt mer)

ja när det är andra hanar försöker vi få bort dem. dock är det svårt när de är lösa i en rastgård haha :P

ne, det är misnt 7 mån kvar tills cola ska löpa, om inte längre

hon har inte heller börjat vakta sin mat, men börjat vakta lite hemma. skäller på konstiga ljus och om andra hundar skäller ute så börjar hon med haha. lite svårt att veta var man ska stoppa eftersom jag vill ha lite av den vakten i henne

Vattnadal
2011-05-09 21:06
#10

Om rang, så titta på föreläsningen jag länkade tillmovan, så kanske du ändrar dig. Per Jensen vet vad han pratar om. Fast det kan vara svårt att ta till sig något nytt, då det gamla rangtänket är självbelönande för den som bestraffar.

En husky är inte vuxen förrän den är 2-3 år. De är mer ursprungliga än många av de mer framavlade sällskapshundarna. Innan de är vuxna är de ofta jobbiga, de har svår separationsångest, har extremt mycket energi och får de inte gäöra av med den på ett lämpligt vis, hittar de ett för oss olämpligt vis.

Ha henne inte lös i rastgårdar med främmande hundar om hon är osäker. Att andra hundar försöker rida på henne gör henne ännu osäkrare. Hon lär sig ju då att hon har rätt, andra hundar kan vara läskiga och elaka. LÅt henne bara hälsa på snälla och vettiga hundar. Se dessutom till att du alltid tar kontakt med deras förare, gärna ta i hand, sen hälsar du på hunden, innan de får hälsa.

En husky vaktar inte, men de kan larma om de blir rädda. Våra hundar larmar (dvs skäller, yloar eller gafflar på annat vis) när det kommer en bil, vilda djur ed, om vi inte är ute med dem. Är jag med dem i hägnet säger de inte ett ljud om det kommer folk gående från skogen och börjar prata med mig. Då är ju jag där, så de behöver inte larma.
Vill man att de ska larma, så låt dem göra det. Uppmuntra det genom att gå och titta på det de larmar om och visa att det är Ok, att du fixar det. Då får man ett mer lagom beteende, att de slutar när man kommer och tittar.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

[4paws]
2011-05-10 12:16
#11

du får tänka på att jag har blandrashundar, så de andra raserna kan ju ha gått in mer på evoca. visserligen är det ju skillnad mellan första och andra hund, men cola och evoca är nästan som dag och natt!!

det du har sagt om husky stämmer inte in på cola alls och hon har typ bara husky i sig. hon var även färdigväxt vid ca 9 mån ålder (har växt typ 5 cm sen dess) och efter första löpet så blev hon lugnare. fast alla hundar är ju olika

att cola var jobbig som valp berodde mest på att jag gjorde ett impulsköp. när jag väl tog tag i det tog det ju ett tag och massor av träning innan jag lyckades. inte ens min INSTRUKTÖR trodde att jag skulle få ordning på henne! ^^ men det fick jag :D

innan vi går in till främmande hundar får de alltid hälsa. men eftersom jag har bott när i lite mer än 1 år så har man träffat dem flesta hundarna. den som höll på mest sist blev kopplad för hon tyckte det var pinsamt. och som tur är finns här inte så många elaka hundar, men jag vet vilka jag ska undvika och det gör jag. men oftast beror det på ägaren hahahha

oki jag brukar lyfta upp evoca så hon får se vad det är som kommit eller låtit om hon inte sätter sig på soffans rygg och tittar själv. Cola springer ut på balkongen och sätter sig och tittar i sin stol.

jag har fått den länken av någon annan innan, men det kommer inte ändra min uppfattning. det kan hända att jag har fel, men om du varit med mej under mitt första år med cola hade du förstått varför jag har de åsikter jag har om just rangordning. utan ex alfarullning (ja jag vet att man inte ska göra det osv) så hade jag aldrig fått ordning på henne jag hade provat allt och hade tom en mycket erfarenhundmänniska till hjälp, eller det var faktiskt två, och trots detta fick vi inte ordning på henne.

Vattnadal
2011-05-10 23:04
#12

Nu minns inte jag vad det var för raser mer än husky och varg i Evoca, men jag tror fortfarande inte att en valp på 4 mån är könsmogen och snart löper så att hanhundar vill jucka på henne.

Det är vidare stor skillnad på att ha vuxit färdigt på höjden och att vara vuxen. En normalstor ras (läs normal som efter vad naturen skapat, dvs 15-25 kg) växtspurtar till 7-9  mån, sen kanske det kommer en liten cm eller så mer på höjden. Efter detta musklar de på, hanarna maskuliniseras mer, det blir massa och tynd, inte bara en gänglig kropp. Vissa bygger massa upp till 3-4 år, andra är klara runt 2 år. Det är inte heller vad jag menade. Jag syftade på den psykiska mognaden. Det normala för vilda hunddjur är att de flyttar hemifrån runt 2 år eller lite senare. Då är de vuxna och mogna nog att skaffa en partner och en egen familj. När detta sker brukar de landa och bli lugnare, tryggare och enklare att ha att göra med. Det gäller så gott som alla raser. Tikar brukar landa mer och mer för varje löp innan de är vuxna. Det brukar vara stor skillnad!
Att huskyn kan vara ett monster fram till dess är välkänt. De har massor av energi, då de är avlade till att dra släde åtskilloga mil om dagen. Sen finns det de som inte avlar på dragegenskaper, utan satsar mer på annat. Då kanske de avlar ner energin. Vidare finns det självklart individer som är lugna och trygga ändå, men de är ovanliga.

Har du sett filmen, eller struntar du i den för att du inte vill ta till dig informationen?
Om jag varit med dig under er första tid, hade jag garanterat INTE sett en tik som ville bli ranghög. Jag hade alldeles säkert sett en hund som hade problem och löste dem på ett sätt som passade henne. Jag tror säkert att ni missförstod varandra.

Om vi översätter det här med hund och inlärning till människor, så kanske det blir enklare att se hur jag ser det. Tidigare var det inte bara tillåtet, utan vanligt, med aga av barn. Barnen fick nöta in informationen i skolan, gjorde de fel fick de smisk. På den tiden var det så man gjorde, och dagens undervisning, där man ser till individen, använder kreativiteten istället för att trycka ner den, skulle säkert ha skrattats åt, och kallats för trams.
Nu VET vi att inlärning sker bäst via positiv förstärkning/negativt straff. Varför ska man då använda sig av positivt straff/negativ förstärkning?
Du pratar ju själv om att träna med klicker. Kör du med korrigeringar samtidigt kommer det att bli svårt. Shejping bygger på att hunden ska prova sig fram och få belöning när den gör rätt, och ingen belöning om den gör fel. En hund som bestraffas när den gör fel vågar inte prova sig fram, utan passiviseras.

Vidare om detta med rang:
Eftersom strukturen på en hund/vargflock i det vilda alltid är naturlig, bestående av mamma, pappa och deras barn i olika åldrar, varför skulle då döttrarna försöka klättra över mamman i rang? Det hon lcykas med då, är att få para sig med sin pappa. Samma gäller sönerna, varför skulle de vilja slå ut sin pappa fört att få para sig med mamman? De behöver bara växa upp, lära sig om hur man tar hand om valpar och hur man jagar, sen flytta hemifrån och bilda egen familj.
Vidare är alltid en rangordning, då den finns, uppdelad inom arten (dvs en varg och en hund har ingen inbördes rangordning, lika lite som en hund kan vara ranghög över en häst, eller en människa över en hund) och även inom könen. Vidare finns bara rangordningar vid resursbrister eller då djuren är sjuka. I djurparker där det finns begränsat med utrymma, mat och partners, uppstår en rangordning. En rangordning för alla varghanar och en annan för alla varghonor, en för alla babianhanar och en annan för alla babianhonor osv.

Nej, nu somnar jag snart över datorn. Tungan ute

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

[4paws]
2011-05-11 17:44
#13

om jag omformulerar mej i rangfrågan…. vad säger du om jag anser att en hund måste ha en tydlig flockledare?

men det menar jag … hmm… (hur ska man formulera sig…)  om en hund inte har en tydlig bild av vad den ska göra/får göra så blir den förvirrad eller hur? men om dne har en trygg ledare blir det lättare för den att veta vad som är ok eller inte

hänger du med hur jag menar?

___

evoca är: alaska husky, siberian husky, groenendal, vit herdehund och amr wolfdog … (phu)

jag tog ju den hanen för att få fra men lite lugnare hund… man kan ju alltid hoppas haha!

men kan säga att evoca har utseendet som en sibbe, men sinnet är ännu som en groenendal/herdehund typ

___

jo, jag kom att tänka på den pyskika mognaden efter att jag skrivit inlägget. hon blev lugnare efter första löpet, lite lugnare efter nästa men inte så mycket som första.

idag kör jag med positiv förstäkring utan negativa försätkningar. dvs gör de rätt får de godis (försöker med kel/pinne till lillan) men om de gör fel börjar jag bara om från början

har inte tid att träna jättemycket nu eftersom jag håller på att packa. dock ska jag försöka få tag i mitt liv snart och hinna träna lite mera :) blir mest koppelträning och bus med lillebror :P

__

jag hade två personer som sa att hon var dominat :P eller på väg att bli. nej, jag har inte sett filmen/läst texten. har dock läst andra texter men det ändrar inte min uppfattning.. jag är envis haha ;);)

inget illa mot dej för jag förstår hur du menar :D

det konstiga är att cola fick massor med motion och träning varje dag, så hon var inte understimulerad. hon gjorde helt enkelt bara som hon själv ville :/ fast hon är självständiga damen nr 1 :D

___

vad kan man göra för att minska juckandet? det kommer nog itne vara ett problem senare eftersom moltas kommer att bli kasterad!!! (VARFÖR KÄNNS DET SÅ HEMSKT!!!)

kan det vara för att han vill ta övertaget i leken eller för att han blir liet för uppspelt?

___

lägger till en fråga åt Angela

moltas blir ju rätt lätt uppspelt. hur kan vi lättast få ner honom i varv? just nu lägger vi honom ner (ja jag vet att det inte är bra, men det funkar än så länge och han blir mycket lugnare)

men finns det andra sätt man kan göra det på?

//titta jag är öppen för fler och nya råd *skrattar*//

blev en massa text och jag hoppas jag inte missat något

TÄNK PÅ ATT JAG FÖRSTÅR DIN SYNPUNKT HELT OCH HÅLLET OCH JAG KAN HA FEL ANG RANG/DOMINANS, MEN DET ÄR ÄNDÅ MIN ÅSIKT OCH JAG ÄR ÖPPEN FÖR NYA RÅD OCH TIPS TROTS DETTA

Annons:
Vattnadal
2011-05-11 23:58
#14

Hundar behöver en trygg människa som kan vägleda dem i vårt samhälle. Jag ser mig som en sorts förälder/lärare åt hundarna. Jag ser till att vara lugn, trygg, ge dem de resurser de behöver och VARA en resurs. Jag dominerar inte mina hundar, mina hundar dominerar inte varandra.
Visst behöver hundarna regler, men det är bara för att de ska passa in i vårt samhälle. I naturen finns inte en massa regler, och de regler som finns, får de inte behålla hos oss. En så enkel hundregel som att den som har en sak äger den, och lämnar ägaren saken är det fritt fram, förstör vi snabbt. När valpen blir osäker och talar om att den vill ha maten ifred, hojtar alla förståsigpåare att den är dominant, försöker ta över i familjen, däng den i backen fort.
Det rätta där, är att visa valpen att vi inte tänker ta maten, utan att vi har bättre resurser. En hund som litar på en, har en bra och trygg relation med oss, behöver man inte korrigera. De lyssnar på oss ändå, om vi gjort rätt från början. Gör vi fel först, går det fortfarande att rätta till, men det tar TID att bygga upp en relation, särskilt om man kört med alfarullningar od. Visa hellre hunden vad den får göra än vad den inte får göra, så bygger du relation samtidigt som du får en lydig hund.

Tänk själv på vilkens sorts chef som är bäst att ha.

En som skäller ut dig så fort du gör fel, kickar till dig då och då om du enligt chefen uppför dig illa, utan att du förstår varför, ger rätt dålig lön, alltid samma, oavsett arbetsinsats.

En som berömmer när du gör rätt, uppmuntrar egna initiativ, och struntar i om det blir lite fel ibland. Lön får du, och har du skött dig riktigt bra får du kanske en fin bonus.

Om du nu ändå förtsöker tänka om med träningen, varför inte ta ett steg till och lära dig mer om hundens beteende, hundens språk och familjestruktur. Ska man ha en bra relation med sin hund bör man kunna mer om sådant, och då är det etologerna som gäller. CM kan faktisakt ingenting om detta. Han feltolkar hundarnas signaler så det skvätter om det.
För fler tips om hur du tränar hund med klicker, kika på kikopups filmer på youtube. Här är en länk till en bra film om hur du klickar in lugn på hundarna. Be gärna valpköparna att titta på den oxå, för bra tips. Hennes filmer är toppen, och där ser du hur du kan träna med positiv förstärkning och negativt straff på ett bra sätt.

De som sa att Cola var eller var på väg att bli dominant. Vad menade de att hon skulle göra? Att en hund drar i kopplet är oftast ett energiproblem, det har inget med rang eller dominans att göra. Har de svårt att vara ensamma så säger ex CM att det är för att de inte vill att deras undersåtar ska rymma från dem. Jag och många med mig hävdar att det är en hund som är rädd för at mamma/pappa lämnar dem ensamma. Att lämnas ensam är ett extremt straff för många hundar. Separationsångest har inget som helst med rang eller dominans att göra.
Går man till en bra problemhundsutredare får man bra hjälp. De tittar på bakomliggande orsaker och börjar jobba utifrån detta. Den sämre varianten av utredare botar symtomen, dvs skrämmer oftast hunden till att sluta utföra ett beteende.

Huskyn ÄR självständig, den är avlad att springa framför sin ägare, och ska kunna strunta i kommandon om den vet att den har rätt och föraren fel. De kan dra släde mååånga mil varje dag, så promenader, agility od räcker inte till. Cyklar man en timme i full fart eller kör släde/tolkar på skidor efter den någon mil räcker det som motion, 3-4 gånger i veckan på en vuxen hund, mer på en tonåring.

Om Moltas juckar i lek, så tror jag att han är övertrött eller för stressad så att han slår över i juckande. I det läget ska han kopplas och sluta leka. Sen är det lämpligt att, som jag skrev ovan, hjälpa honom att varva ner ex med en övning som ryggsäcken. Jobba massor med passivitet med valparna, den här blandningen kommer att behöva det.Tungan ute
Kastreringen på honom låter som ett klokt val. Se till att de slutar trycka ner honom bara, då kastreringen ofta gör hanarna rädda och osäkra.

Be dem kika in här på forumet, så kan de få mer tips, men just ryggsäcken är en toppenövning som jag gärna börjar med på alla kurser. Det är jätteviktigt att lära hundarna att slappna av, samtidigt som vi visar dem att vi är lugna och i vår zoon händer inget jobbigt.

Här blev det ännu mer text, ser jag. Jag tycker att det är jättebra att du är öppen för råd och tips. Jag hoppas verkligen att du ångrar dig och tittar på Per Jnesens föreläsning. Jag lovar, den är inte tråkig, utan lätt att ta till sig. Han tar upp skillnader och ĺikheter mellan hund/varg, något som du verkligen borde vara intresserad av. Sen kan du ägna många timmar på youtube och kika på kikopups klickerfilmer, och få världens lydigaste hundar utan alfarullningar, höjd röst eller ryck i kopplet. Allt som behövs är gott godis, en klicker och tålamod.

Nu ska jag se vad grabbarna larmar om ute. Troligen räven, men vem vet, det kan vara gammelbjörnen. Det blir koppel på Vidar och Vittra när vi går ut, och bästa pannlampan på mig.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

[4paws]
2011-05-12 20:29
#15

jo, jag tror att hennes första tid berodde på att hon inte hade en fast ledare+ att min dåvarande kille mådde extremt psykiskt dåligt :/ typ hon blev förvirrad och visste varken in eller ut om jag säger så

ska titta på länken sen å bifoga den till de som har face :)

jag minns inte.. cola blir 3 år iår så det är svårt att minnas vad dem sa

colas föräldrar är avlade för sällskaps syfte. cola är vad jag kallar stimulanshund haha. dvs hon behöver mer stimulans än motion så hon är rätt lat av sig :P dock har vi börjat cyklenträna för att komma i form till utsätllningen :D:D

jag valde riddick för att han var sällskapshund och jag ville ha ner energinivån till en mer aktiv familjehund. så det ska bli kul att se om jag lyckades :D

ja, vi försöker träna moltas rätt mycket med passitivit. men han har börjat bitas lite mera. har du något tips om det?

jag attaktränade cola för att få bort det och det fungerade jättebra :P nej, hon går inte till attak på komando utan jag tränade bort det med. men ger jg komando och rätt signaler så hoppar hon på mej haha

jag ska försöka titta på tuben, men jag har fullt upp med flytten jsut nu :/ jag måste försöka hitta mer tid i min tillbaro aha

ja, efter cola så vill man ju inte göra samma misstag igen. fick beröm av min bff när hon var nere i påskas :D hon har hållit på en del med bruks lilaså hennes farbror så hon kan en del. hon vet även hur … örhm… cola var vid samma ålder. det är såskönt att höra att man lyckades denna gången!

idag fick jag även veta vilken lugn och fin valp jag hade :D:D

mattes fina fishund <3

Vattnadal
2011-05-13 09:38
#16

Tänk på att det smittar om man är hård. En hund som läggs ner av sin ägare, blir tuffare mot andra hundar. Träna mjukt och positivt, var lugn, trygg och alltid en resurs för hunden, så att de vill vara med oss, för att det lönar sig, inte för att de får skit om de gör något annat.

Passivitet kan man träna genom att ta en promenad i skogen, sen bara sätta sig på en stubbe ed, och bara vara tillsammans. Det måste inte hända saker hela tiden. I det läget kanske man får ha hunden kopplad, bara sitta, och vänta till den sätter eller lägger sig själv, då kan man massera mjukt och lugnande.
En hund som inte kan varva ner själv, får man hjälpa. Vidar var sån när han var valp. Ofta fick vi ta honom i famnen och hålla fast, vänta till han varvade ner och slappnade av, sen smeka mjukt, och tillsist lägga ner bredvis en och fortsätta att mysa.
Annars är ryggsäcken som jag nämnt ovan en toppenövning, verkligen!

Mot bitande, ja, varför biter han?
För att han har behov av att bita (tandlossning eller saknas berikning)?
För att det är roligt?
För att få igång människorna?

Om han är i tandömsning eller har stora tuggbehov, se till att han har massor av saker att tugga på, ben, leksaker, trossar, strumpstockar, strumpor med kottar od. Kika på berikning gällande föda och jakt för mer tips.

Är det roligt, gör det mindre roligt att bita folk och roligare att bita i annat.

Gör han det för att få igång folk, kan det vara så att han kommit på att om han biter i händer/byxor ed, så börjar människor hopppa, låta och härja. Vissa hundar tar hellre stryk än att inget händer. Blir han tex nerlagd om han härjar och bits, kan han ta det som en belöning. Det är då bättre att vända ryggen mot honom och ignorera, till han har alla fötterna i backen och inte bits, då vänder man sig mot honom igen och ger uppmärksamhet.
Det gäller dock att vara noga, så att en smart hund inte lär sig att länka ihop kedjan: Jag hoppar, bits och busar, matte vänder sig om, jag sätter mig och SEN leker vi och jag får godis/uppmärksamhet.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

[4paws]
2011-05-13 18:08
#17

jag vet faktist inte var för han biter :P men han har börjat tappa tänder och har massor av vita ben att tugga på :P

men jag ska vidarebifodra dina tips :P

SaraC
2011-05-17 17:20
#18

#11 Vattnadal har ju både rasrena huskeys och blandisar själv.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Mayadevi
2014-01-02 21:52
#19

följde er tråd här med intresse! elin, i ditt senaste svar här så beskrev du hur en kunde göra för att lill-hunden inte ska hoppa o bitas för att få igång sin människa. upplever min valp som av den "smartare sorten" så hur är jag noga här som du menar?

mvh

Vattnadal
2014-01-06 12:43
#20

Ligg steget före om du kan. Belöna korrekt beteende från början. Innan valpen hinner hoppa och tugga i dig, ge den något annat att göra. Hinner du se att det är på gång, och kan bryta med ett kommando, ta fram en leksak, godis ed, bara tanken finns, men inget hoppande/bitande har hunnit börja, är du ett stort steg på väg.

Om hunden hoppar och hänger i kläder på promenad, testa att stå på kopplet så att den inte når lika högt, försök stå så att den inte når dig och vänta ut den.

Skriv gärna en liten dagbok, med det ni gör på en dag. Hur många och långa promenader, hur långa andra träningspass, vad gör ni som gör hunden trött i benen och huvudet. Sen skriver du upp alla tokryck med hoppande och bitande, och hur dy bröt det.

Efter ett tag kanske du kanske något samband. Kanske blir det värre då det är för lite motion, eller för mycket träning. Det kan bero på understimulans, så att valpen har för mycket energi. Det kan även bero på överstimulans, så att den är övertrött och får överslagshandlingar. Eller så är det något annat som triggar igång.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Annons:
Upp till toppen
Annons: