Annons:
Etikettavel-uppfödning
Läst 10581 ggr
Vattnadal
2009-11-25, 18:49

Nattfrostens första valpkull - Del 3

Drífa var beräknad till 63 dagar onsdagen den 18:e november. Vi anade att hon skulle gå över tiden en del, men hon höll oss verkligen på sträckbänken!

Det började med att Drífas temperatur masade sig ner vid 15-tiden på söndagen. När den gått ner till ca 37 grader, så är det på gång. När den stiger igen, så händer det!
Vid 15-tiden låg hon på 37,6, 16.30 37,3. Redan tidigt på kvällen insåg jag att hon var så orolig att jag ändå inte skulle få sova. Krister tog med henne till sovrummet, och skulle hämta mig om hon var för odräglig. Runt midnatt gick jag och lade mig efter att ha tempat henne till 36,9. Läste en stund, sen låg jag och blundade, och lyssnade på en huttrande hund, som hela tiden bytte ställning och sovplats. Framåt 2-tiden lämnade Vidar sin plats och lade sig med mig. Då började hon bädda rejält i hans säng. Jag tänkte att det kanske var på gång, så jag gick upp och drog på mig lite kläder. Passade på att rasta både Vittra och Drífa, skickade in Vittra i sovrummet och placerade mig och Drífa i valplådan.

valplåda

Hon var omöjlig och ville bara tillbaka till sovrummet, men lade sig ner mellan varven. Kollade temp igen och nu var den på 37,1. Tänkte glatt att den var på väg upp, och trodde att det skulle börja snart. Vi hade båda varit uppe sedan 8 på morgonen nu, utan sömn men jag piggade på mig igen. Vid 3-tiden kom Krister upp, väckt av Vittra. Hon skällde och ville inte alls vara instängd i sovrummet när hon hörde mig och Drífa utanför. Jag fick en kopp the och en äppelmuffin, sen fick Vidar och Vittra vara med oss på kontoret om de ville, Krister sov vidare med dörren lite öppen mellan sovrum och kontor. När klockan passerat halv fem var jag trött så jag mådde illa, och trodde inte längre att det skulle hända något snart. Hon huttrade fortfarande och var orolig, så det kändes inte heller som att vi skulle kunna sova. Tillsist lade jag mig ner i valplådan, och vi slumrade till lite då och då, fram till 5.45 då Krister gick upp. Jag vinglade in till sängen och somnade, Krister rastade alla hundar och satte ut Freja till Piro.

Vi sov till 8.30, jag rastade hundar och tempade Drífa, fortfarande 37,1. Jag matade innehundar, utehundar och tog hand om djuren i stallet, medan Drífa var hysterisk på att jag måste komma in till henne igen. Tillsist fick jag frukost, och Drífa rastades hela morgonen oftare än en gång i halvtimmen. Sen satte jag mig en stund vid datorn och hon vilade på vår säng.

11.10 gick första vattnet. Jag stängde snabbt ner datorn och tog henne från sängen till valplådan. Hon började inte krysta förrän 11.50, innan bara tvättade hon sig och filtarna.

första på gång.jpg

Första valpen lämnade ju fosterhinnan tidigt, så där kom ett huvud ut, som gapade och såg ut att kvävas. Drífa krystade på och drog lite försiktigt med munnen, för att hjälpa till och kolla om han var ok. När jag såg att hon skulle fixa det galant, passade jag på att ta fram lillkameran och filma, Krister skulle ju missa allt, eftersom han var på jobbet.

huvud1.jpg

11.55 var han född, lille Ubbe (arbetsnamn, som kanske blir det rätta), grå hane, 505 gram. När han torkat började en härlig gul-orange nyans framträda på sidorna. Jag kan inte hjälpa det, blev kär!

12.07 var nästa valp ute, en tik på 490 gram, svart med bläs. Hon ser ut som en liten Cora, så arbetsnamnet blev Lill-Cora.

emblaföds.jpg

Nu hade vi en liten paus, jag hjälpte till att torka de små ordentligt och fick i Drífa lite vatten.
Mammas och pappas goldentik Katja fick 2 valpkullar när jag var barn. Båda gångerna fick hon 9 valpar. Då de här valparna nästan är dubbelt så stora som Katjas valpar tänkte jag att det nog inte fick plats så många till i Drífas mage.
Jag rapporterade hela tiden till Krister, Lisa (Tretiaks matte), Malin (Drífas uppfödare) och mina systrar. Fler fick rapporter mellan varven, men flest gick till Krister och Lisa, samt Malin. Kameran gick även den varm under hela valpningen.

1o2tuttar.jpg

12.50 började hon krysta lite igen.

3anpåväg.jpg

12.54 var pojken med arbetsnamnet Snissur, ute. En ljusgrå hane på hela 545 gram. Nu var det 3 valpar, en åt oss var, och jag var nöjd. Kände på magen och konstaterade att det ändå fanns fler där inne.

3anute.jpg

13.14 började hon krysta igen.

4anpåväg.jpg

Fjärde valpen, en tik på 460 gram, mörk med bläs och krage föddes 13.18.

4anute.jpg

Kände på magen igen, och nog kunde det finnas något kvar där inne. Hoppades på en 5:e valp, men vågade inte riktigt tro på det, önskedrömmen var ju 6 valpar, men det kändes lite mycket ändå. Både för Drífas skull och för att det skulle vara för bra för att vara sant!
Nu blev det en liten paus igen, så jag passade på att äta en äppelmuffin, och Hallelulja, Drífa ville ha, och fick smaka några bitar. Skyndade mig att hämta leverpastej, och hon åt den glatt och sköljde ner den med lite vatten.

mat.jpg

Nu hade Vidar börjat engagera sig mer i valparna. Han försökte kliva in till oss hela tiden, så korgen med filtar och en stol ställdes ivägen. Han fick hälsa på varje valp efter att den torkats och jag hade vägt den. Vidar ansåg nog att det var hans valpar, såg det ut som. En stolt far försökte vara med och kika hela tiden, medan Vittra tyckte det var lite läskigt nästan.

släkten.jpg

13.53 började hon krysta igen. Valp 5, ännu en tik, som vägde 490 gram, grå med bläs, föddes 13.59.

5anpåväg.jpg

Nu kändes magen tom, så jag sträckte på benen, skickade utförligare rapporter till folk, släppte ut Vittra, moppade upp en kisspöl, ropade in henne igen. Började fundera om jag skulle bädda rent i lådan, då det gått en halvtimme, men bestämde mig för att vänta till Kharina eller Krister kom hem. De skulle dyka upp innan 15 i alla fall.
Så helt plötsligt 14.21 grymtar hon till och ännu en fosterblåsa skymtar. Jag skickar ett meddelande att det kommer en till, sen ringer det, och så fort jag ser att det fungerar som det ska igen, svarar jag.
Pratar med Malin Tullare en liten stund, medan valpen tvättas av Drífa, torkas av mig, vägs och får hjälp till en tutt. Även denna valp var en tik, mörkt grå med bläs och några prickar i nacken. Hon vägde 475 gram. Precis när jag lägger på telefonen, grymtar Drífa ytterligare en gång, och en till fosterblåsa är på väg ut. Den 7:e valpen föds 14.30, en till svart tik med bläs och några fläckar i nacken. Hon vägde 490 gram, och var lika pigg som syskonen.

7anute.jpg

Efter den sjunde valpen var jag nästan rädd att hon skulle börja grymta och krysta ur sig fler. 7 st första gången kan vara maffigt nog. Drífa kan ju vara svår att få i tillräckligt med mat, och att lyckas föda en så stor kull kan vara nog så tärande. Dock sansade hon sig och bädddade lugnt ner sig. Alla valparna tuttade smaskande och Drífa lade skyddande huvudet över dem. Hon såg så härligt nöjd ut!

skydda.jpg

Nu kom Kharina och Krister med någon minuts mellanrum. Hundarna rastades, Drífa tvingades ut för att kissa lite, valplådan fick torra tidningar och en ren filt, sen fotades alla valparna till hemsidan, innan hela familjen fick lägga sig till ro igen.

drifamedvalpar.jpg

Vi människor slet oss nu från kontoret, såg till att hundarna fick mat, nattade djuren i stallet och ordnade tillsist med middag åt oss oxå. Efter att vi ätit middag lyckades jag tom baka lite matbröd, och efter att vi fått lite nybakt i magen, gjorde vi en tidig kväll.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Annons:
Jonna75
2009-11-26, 11:49
#1

Du har verkligen skrivit det hela såå bra! Det är nästan så man sitter med och är med hela förlossningen själv Oskyldig.

Guud så jag längtar efter valpar nu *suck*

Vattnadal
2009-11-26, 12:15
#2

Jag ska ändra lite och sen mecka in foton. Hade kameran med hela tiden, och fick en del bra bilder faktiskt.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

SaraC
2009-11-26, 13:48
#3

Håller med! Det var jättespännande att läsa, tack så mycket för den här berättelsen!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Vattnadal
2009-11-26, 17:09
#4

Kanske blev väl många foton, men ni skulle bara veta hur många jag inte tog med i artikeln. Den här tex.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Vattnadal
2009-11-26, 17:13
#5

Eller den här.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Vattnadal
2009-11-26, 17:14
#6

Den här…

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Annons:
Vattnadal
2009-11-26, 17:15
#7

Nej, nu ska jag sluta, ska mysa med valparna och frösöka få i Drífa lite korv. Sen göra middag åt hela hundgänget och kanske människorna oxå.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

SaraC
2009-11-26, 19:05
#8

Nej, nu får du ge dig med dessa bilder! Man blir ju helt sjuk Kyss

Jag ändrade artiklen till "normal" på startsidan, den låg som huvudnyhet och en medlem påpekade att hon såg den men kunde inte läsa den, eftersom den ännu ligger i bakfickan. Visste inte om du var klar med den eller inte, så du får flytta tillbaka sen Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Vattnadal
2009-11-26, 19:27
#9

Ha ha, hade jag misst att lägga upp den, fånigt, men fixat!

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

DesK
2009-11-26, 19:42
#10

Det är jag som är skyldig!  Skäms

Åå vad många fina bilder och underbar berättelse, tackar för att du delar med dig. Väcker många fina hos mig. Du får mata den stolta mamman med mycket godsaker nu  Tungan ute

Lite OT men i alla fal. När jag kom hem från BB med min äldsta dotter så betedde sig både min Dobermann och min Borzoi som om det var deras valp, vilket de fortsatte med livet ut   Glad

Désirée
Afghan lives matter

Vattnadal
2009-11-26, 20:03
#11

Hon har i alla fall ätit 10 dl uppblött eukanuba puppy medium idag. Ska se om jag kan truga i henne 5 dl till, eller lite korv…

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Jonna75
2009-11-26, 21:36
#12

Gud så många å fina bilder! Du hade tur som hann vara med å fota så mkt Skrattande.

Hur många moderkakor hann hon få i sig? Eller du kanske itne brydde dig att ta bort några?

Själv hann jag inte vara med där.

Hon äter då väldigt bra måste jag säga iaf!

Vattnadal
2009-11-26, 21:54
#13

Hon åt alla, drog lixåm ut dem och sög i sig dem på en gång. 7 st, alltså!

Fick nyss i henne nästan en hel portion till, dvs idag hittills nära 15 dl uppblöt valpfoder, sen 2 tjocka grillkorvar oxå, som husse lyckades med.Vi ska jobba stenhårt på att hålla hullet så gott det går, Madam ska ju vara med på polardistans i mars!

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Annons:
scth
2009-11-26, 22:48
#14

va kul att det gått bra =) Jättespännande läsning och kul att ha allt dokumenterat i bilder :)

Lycka till med småttingarna!

smurfan-13
2009-11-27, 00:04
#15

Härlig läsning!

När jag bodde i spanien så var jag med när en tik som hade kommit  in hägdräktig till hundcentret födde sina valpar. Det är himla speciellt att få vara med om något sådant. Kan tänka mig att det blir ännu mer fantastiskt då valparna är så himla efterlängtade som dessa. :)

Vattnadal
2009-11-27, 00:11
#16

Jo, vi är många som väntat på dem.

Det är fantastiskt att få vara med och även duga att pyssla med dem, eller att passa dem när hon gör annat.

Det bästa är att valplådan står på kontoret, så att jag hör dem och känner lukten av dem när jag sitter här vid datorn!

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

DesK
2009-11-27, 09:37
#17

Då blir det valpar med datorvana då  Flört Tyst

Désirée
Afghan lives matter

destroyed
2009-11-27, 10:54
#18

grattis till sötnosarna!!!

Alex
2009-11-27, 13:24
#19

Gud så mysig, och härliga bilder! Skrattande

Det var inte alls för mycket bilder i artikeln, alldeles lagom! Flört Stort grattis till er allihop!

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Jonna75
2009-11-27, 17:12
#20

#13 Ja men dom brukar klara det bra, vissa blir dock väldigt dåliga i magen. Men är ju supernäring iaf!

Det blir ju kanon för er att ta till vara på energin hon får nu efter valparna Skrattande. Har hört att den brukar vara väldigt hög. Själv har jag inte börja hårdträna efteråt, men är för att vi inte hållt på med drag så länge och sen inte planerat några långdistanser heller.

#16 Ja njut av lukten av dom nu, om några veckor blir den inte lika angenäm precis Obestämd

Annons:
Xondah
2009-11-27, 21:32
#21

Spännande att läsa!:)

jonte1
2009-11-27, 22:00
#22

Tackar för artikeln! Bra bilder å text. -Du får hmmm jaga på om det ska vara med i polardistans å jag kan meddela att det är inga problem med mata djuren härhemma med korv i olika tjocklekar.

Det ska ju börjas i tid :) Skickar en 20-år gammal bild på mig längst bak(alltid upplurad) :).

Vattnadal
2009-11-29, 00:33
#23

Alla här hemma kastar sig över korv, men Madam Vit med valpar äter det som passar henne. Vägrar hon torrfoder, kanske korv passar, duger inte det, testar vi köttbullar eller köttfärs, eller rent kött. Jag är rätt nöjd med det där inköpet av stanbdardts vitaminer, så att en nypa av det på det hon äter i alla fall ger allt hon behöver.

Nu går hon glatt med på ett par kartare promenader om dagen, kortare än hon vill, så det ska nog hinna bli nya muskler och ork till polardistans.

Alla valpar har fått namn nu, hemsidan är uppdaterad!

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Alex
2009-11-29, 00:48
#24

Åh underbara namn! Jag älskar de nordiska mytologinamnen! Skrattande

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Jonna75
2009-11-29, 11:13
#25

#22 Hihi Inte lätt att komma igång med ett gäng valpar dragandes i linorna, gud så sött Skrattande

Vattnadal
2009-11-29, 13:19
#26

Vi brukar hålla småttingarna borta från starten, så att de inte ska bli mos! Fast de får börja följa med rätt tidigt. En kort tur i släden, och sen kortare svängar framför redan vid 6-7 mån ålder.

Håller med föregående talare, fantastiskt söt bild!

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Xondah
2009-11-29, 14:03
#27

Jättefina namn på valparna måste jag säga. :)

Annons:
DesK
2009-11-29, 15:22
#28

Nu har jag också kikat in på hemsidan. Kan bara instämma med övriga lovord här. Du har verkligen varit jätteduktig med kameran.  Glad

Tack för att du delar med dig!  Glad

Désirée
Afghan lives matter

Eldsdotter
2009-12-01, 08:54
#29

Alla valpbiler är underbara, men bilden på Vittra och Vidar som tittar in var också helt fantastisk!

Nina

Vattnadal
2009-12-01, 10:09
#30

#29 Tyvärr förfulas bilderna rejält i artikeln, originalen är bättre! Du får gärna kika på foton i datorn när du hälsar på valparna oxå. Vi kan göra ett bildspel med alla valpfoton efter pussandet av dem IRL.Glad

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

SaraC
2009-12-01, 13:47
#31

Vattnadal, har ni några nya hem till valparna ännu? Har ni tre som skulle ha varsin valp lyckats enas om vem som får vem? Tyst

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Vattnadal
2009-12-01, 14:44
#32

Jag ska ha Ubbe, Lisa ska ha Aslak (hon fick tom välja namn själv) sen ska Malin få välja en tik och vi en, och så måste vi hitta 3 köpare som duger oxå!Förvånad

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

SaraC
2009-12-01, 14:47
#33

Hihi blir det två till er alltså? Vilken tur att ni kunde enas! Ska bli spännande att följa valparna och se vart de tar vägen när det flyger ur boet. Är det svårt att hitta rätt köpare?

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Vattnadal
2009-12-01, 14:47
#34

Mer ingående presentation på alla valpar kommer i artikel 4, så fort jag har tid att sätta mig med den!

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Annons:
StrongHearts
2012-01-25, 18:30
#35

jag önskar jag hade hittat denna serie när det var dags för cola!

istället satt jag på youtube och letade efter valpningsfilmer för att förbereda mej MENTALT. var ju min första kull och hennes med, så man ville veta på ett ungefär hur det skulle gå till!

önskar dock jag tagit fler blider under valpningen… men mitt ex ringde och gjorde mej otroligt upprörd! (tror alla vet hur det är med första kullen, alla känslor, d¨lig sömn och allt) så jag gjorde slut och höll mej borta från cola tills jag lugnat ner mej (mamma satt där istället) för att inte göra cola orolig

Upp till toppen
Annons: