Annons:
Etikettbeteende
Läst 6695 ggr
Vattnadal
2010-10-08, 18:14

Relationer - Del 3

Vikten av att ha en bra relation mellan människa och hund. Här kommer tredje delen av mina tankar om hur man kan få en bra relation mellan sig själv och sin hund.

Socialt samspel

Hunden är precis som människan ett flockdjur, eller familjedjur för att vara mer korrekt.

I det vilda sover de tillsammans, jagar tillsammans och äter tillsammans. Många hundar lever som ensam hund i en familj. De får sova ensam ute i hallen, inte vara med i köket när människorna äter och inte få mer motion än små promenader. Aktivering och den ännu viktigare berikningen kan vara så gott som obefintlig.

En sådan hund är troligen mycket olycklig då den bor i en familj, men inte får höra till den i det väsentliga.

Låt hunden sova i ett sovrum med sina människor. Om du av någon anledning inte vill ha hunden i sängen, erbjud den en egen mjuk och bekväm hundsäng. Om den är stökig och bråkig eller smyger upp olovandes i sängen när ni sover, dela av lite med kompostgaller, så sover ni tillsammans, men människorna får sova ostört.foto 074.jpg

När människorna äter middag kanske hunden kan få sin egen middag i köket samtidigt. Om detta av någon anledning inte är genomförbart, ge hunden sin mat innan ni äter, så är den inte lika hungrig och tiggig. Kanske kan den få ligga inne i köket och tugga på ett ben eller annat som substitut. Bara hunden får vara med när människorna äter, så utesluts den inte ur gemenskapen. Ge hunden bra vanor från början, så kan de ligga lugnt inne i köket under måltiderna.

Bild 187.jpg

För hunden är promenaderna viktiga. Den får motion, kolla av reviret och jaga, gärna tillsammans med hela familjen. Börja gå på gemensamma promenader hela familjen för att glädja er hund. Gå gärna där hunden kan få sträcka ut och springa, röra sig i oländig terräng, hoppa upp på stenar, balansera på stockar och jobba på sin balans. Detta förstärker samtidigt självförtroendet på en osäker hund.

bild 006.jpg

Hur bra relation vi än har med vår hund, så är vi inte hundar och kan aldrig helt ersätta andra hundar. Låt din hund redan från början ha nära hundvänner. Kanske har din granne, någon släkting eller bekant en trevlig hund, som din hund kan få umgås med ofta. Det sociala samspelet mellan hundar är viktigt och bör berikas. Äldre tikar gillar sällan andras valpar, medan väldigt många hanhundar älskar att få vara låtsaspappa eller storebror. En ung tik kan mycket väl tänka sig att vara storasyster till en valp. Bäst brukar det dock gå med en tik och en hane som kan leva som ett par, förutom att vi förvägrar dem parning och valpar.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

  • Redigerat 2020-09-23, 10:48 av Niklas
Annons:
SaraC
2010-12-11, 20:50
#1

Mycket matnyttigt. Och superhärlig bild med alla huskys i sängen Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Vattnadal
2010-12-13, 12:04
#2

#1 Jag ligger faktiskt där oxå, till vänster om Raksha (jo, en golden är insmygen oxå) och lite under Piro, som fortfarande är valp och relativt liten och söt än.Tungan ute

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

SaraC
2010-12-13, 14:24
#3

#2 Jag ser Raksha, är du upphöjningen man ser under täcket? Tungan ute

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Upp till toppen
Annons: