Annons:
Etikettbeteende
Läst 8994 ggr
Vattnadal
2010-10-08, 18:08

Relationer - Del 2

Vikten av att ha en bra relation mellan människa och hund. Här kommer andra delen av mina tankar om hur man kan få en bra relation mellan sig själv och sin hund.

Initiativrik och rolig

Nu vet din hund att du är lugn och trygg och reder ut alla läskiga situationer. Det gäller att vara rolig också. Börja med att lära hunden att när du säger dens namn händer något roligt. Använd detta när hunden ska få mat, när ni ska gå ut, när ni ska leka, mysa i soffan, ge en godbit eller träna. Blir hunden hjärntvättad på att när den hör sitt namn händer något skoj, lär den sig att det verkligen lönar sig att lyssna.

Var kreativ och initiativrik, se till att det ofta händer roliga saker i din närhet. Låt även hunden ta initiativ till lek och roliga upptåg ibland, så får du en hund som lättare lär sig nya saker.

godissök med Malin, Piro, Lilja och Tosca.jpg

När ni är ute kan du släppa en näve godis i vägrenen när hunden inte ser. Låtsas sedan hitta det, ropa "Kolla här!" eller vad du tycker passar (tänk på att det utropet sedan kan användas i framtiden för att påkalla uppmärksamhet vid ett möte ed och du behöver få in hunden till din sida snabbt), sätt dig sedan snabbt ner och börja äta, snabbt, gluffande och ljudligt (att låtsas äta går givetvis bra, men plocka då upp godbitarna och stoppa tillbaka dem i fickan). När hunden kommer fram får den vara med och dela. Det är då bra om den bara hinner få någon enstaka godis första gången. Upprepa sedan detta efter en stund, igen och igen så kommer hunden snabbare för att hinna vara med och dela.

Du lär genom denna "hitta-skatt-övning" din hund att du är bra på att hitta saker och att du är givmild om man är snabb. Det lönar sig helt enkelt att vara uppmärksam och in din närhet.

De gånger du upptäcker annat spännande, spår efter ett vilt djur, ett sorkhål, en kissfläck eller rent av en spännande älgbajs ed. ropa "Kolla här!" och visa hunden.

Lek

Något som är jätteviktigt och som ofta glöms bort i allt prat om lydnad och krav, är leken.

Lek kan ta sig massor av olika uttryck och former. Det som är en rolig lek för en hund, kan vara en läskig bestraffning för en annan. Ett exempel på detta är en goldentik vi hade tidigare, som älskade att bli upplyft och utkastad i en mjuk djup snödriva. Vår nuvarande golden skulle dö av skräck om vi utsatte henne för detta. Man får helt enkelt prova sig fram.

Lek finns i tre olika typer.

Jakt

Emot

Tillsammans

tyra brottas med jenny.jpg

Enklast är att börja med jaktlekar. Knyt en strumpa eller en gammal skinnbit, gärna med päls på, i ett snöre. Dra denna framför hunden, gärna i lite lockande ryckiga rörelser och låt hunden jaga den. Ta upp den och göm den bakom dig eller i din famn och börja sedan om igen. Är hunden ointresserad, håll leksaken i famnen, göm den för hunden och prata med leksaken. Pyssla och greja med den och låt absolut inte hunden titta på den. På detta sätt kan man jobba upp ett föremålsintresse, och sedan kunna leka med den.

När hunden glatt jagar leksaken kan man gå till nästa steg och låta hunden fånga den och leka dragkamp med dig. En signalkänslig hund kanske du måste vända sidan till, inte titta på, och ha ett "lekansikte" så att det är tydligt att ni leker.

Att få till tillsammans, där leken varken är jakt eller emot kan vara svårare. Man måste leka mycket och ofta. För en hund kan tillsammanslek vara att man bär något tillsammans (dragkampen går över i detta), gräver en grop tillsammans, rullar sig och busar tillsammans, kanske att man rullar en boll mellan varandra (där gäller det att det är lek för hunden, inte ett inövat trick) kanske att hoppa och dansa tillsammans.

Bild 3.jpg

Foto: Tokryck

För mycket lek, där hunden jagar bollar, pinnar, andra hundar od. Kan stressa upp en hund. Lek inte såna lekar för ofta eller för långa stunder.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

  • Redigerat 2020-09-23, 10:48 av Niklas
Annons:
DesK
2010-11-29, 13:18
#1

Det där med "hitta-skatt-övning" är ju ett jättebra tips Glad Hela artikeln är bra med många fina tips. På tal om vad en hund tycker är en rolig lek och en annan inte kan jag berätta om min Dobermann som älskade när man skottade snö och kastade snön på henne. Hon sprang runt och försökte få så mycket snö som möjligt på sig. En gång när vi höll på med denna lek blev jag utskälld av en förbipasserande hundägare som menade att jag misshandlar min hund.  Skulle jag göra samma sak med Teddie så skulle hon bli tvärsur. En annan lek vi ofta gjorde var "hitta-matte-i-skogen". Då gjorde vi så att när hon sprang framför mig försökte jag smyga undan och gömma mig. På så sätt vande sig denna mycket självständiga hund att hålla koll på var jag var.

Désirée
Afghan lives matter

Vattnadal
2010-11-29, 13:49
#2

Min förra golden älskade oxå den skotta-snö-leken! Ännu bättre var det när hon var ung, och man kunde lyfta upp henne och kasta ut henne i diket fullt med snö!

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Upp till toppen
Annons: