Annons:
Etikettveterinären-har-ordet
Läst 11448 ggr
SaraC
2010-10-04, 14:17

Bantning & Fukteksem [Veterinären har ordet]

Veterinären har ordet - Del 1: Detta är första månadsbrevet från Canis Academy som skickas ut av Ylva Trygger, veterinär och specialist på hund och katt. Första delen handlar om bantningsmedel för hundar och fukteksem.

Bild 1.jpg

Foto: Linnea Dunér

Jag hoppas ni alla njuter av sommaren trots allt regnande! Jag tänkte att nyhetsbrevet idag skulle gå i sommarens tecken. Först tänkte jag att vi skulle ägna en tanke åt det nya bantningsmedlet som vi fått i Sverige, för visst måste våra hundar vara snygga och smärta till tävlingen Beach 2007? Ingen vill ju stå i vassen! Och sen tänkte jag lite kort komma in på ämnet fukteksem.

Det första bantningsmedlet för hund har alltså registrerats för användning i Sverige. Jag tycker det egentligen inte borde behöva finnas. Det är ju vi människor som är ansvariga för våra hundar och då borde vi se till att de bland annat inte blir feta. Nu är det tyvärr många hundar som behöver gå ner i vikt och då tillverkas medel som Yarvitan.

Yarvitan ska minska fettupptaget i tarmen och ha en aptitnedsättande effekt. Behandlingen tar totalt 8 veckor. Först behandlas hunden 21 dagar, sen är det en paus på 14 dagar och därefter behandlas hunden ytterligare 21 dagar. Under den första behandlingsperioden är foderransonen oförändrad och under behandling nummer två ska foderransonen justeras till underhållsbehovet för individen i fråga.

Bild 2.jpg

Behanlingsresultatet är blygsamt. Den genomsnittliga viktminskningen på dessa 8 veckor är 6-7%, vilket på en 50 kilograms hund motsvarar en viktminskning på cirka 3-3.5 kg eller på en 20 kilograms hund en viktminskning på cirka 1-1.5 kg. Hundar som under studien av detta läkemedel fick sockerpiller istället för medicin, den så kallade placebogruppen, hade en viktminskning på 3.3%, vilket för 50 kg hund motsvarar cirka 1.5-2 kg viktminskning och för 20 kg hund motsvarar cirka 0.5-1 kg viktminskning. Nettoeffekten, det vill säga skillnaden mellan behandlade och obehandlade hundar, låg på endast 3.6%. Oberoende studier indikerar att en viktminskning på omkring 10 % kan medföra positiva effekter för överviktiga hundar.

Hundarna som behandlades med Yarvitan drabbades av en del biverkningar. 26-34%, det vill säga mer än var fjärde hund drabbades av kräkningar. 11% drabbades av diarré. Påverkan på bland annat levervärdena sågs också, men levervärderna hade normaliserats 14 dagar efter avslutad behandling.

Självklart måste hunden få en anpassad foderranson och motion i anslutning till behandlingen. Behandlingen ska vara en del i en långsiktig strategi för viktminskning. Efter avslutad behanding märktes ingen skillnad i hundens energi och livskraft när djurägarna i de två grupperna tillfrågades. Frågan är om det inte skulle gå lika bra att banta sin hund på det gamla vanliga hederliga sättet med byte till light-foder och med ökning av motion, både promenader och simträning?

Kärt barn har många namn: fukteksem, hot spot, sommareksem, retrivereksem, pyodermi och så vidare. Det är en sommarplåga för många hundar att få detta eksem. Djurägaren märker det genom att hunden börjar klia sig eller känner något kladdigt i pälsen. Ibland är huden bara lite röd och irriterad och små "finnar" ses. Oftast är det ett område allt från 0.5-6 centimeter i diameter, där huden är röd, pälsen är försvunnen och hela området är fuktande, det vill säga sårvätska blandas med var.

Problemet är orsakat av bakterier. Oftast är det bakterier som hunden normalt har på huden. Av någon anledning, till exempel ett sår, kan bakterierna krypa ner och in i huden och där orsaka infektion.

Behandlingen består i att området rakas och klipps för att det ska kunna torka upp. Beroende på hur stort område som är drabbat, behandlas hunden sen med kräm/gel med antibiotika och ibland behövs även allmän behandling med antibiotika i tablettform.

Vissa hundar drabbas över hela kroppen, vanligaste stället är runt halsen och under öronlappen. En del hundar drabbas flera gånger under sommaren och även vintertid. Förr behandlades dessa hundar med antibiotika mot symtomen. Numer vet vi att det ofta ligger någon bakomliggande orsak till problemen, till exempel allergi. Därför behandlas först hunden mot de akuta problemen och sedan görs en omfattande utredning om vad som kan ligga bakom och göra hunden mottaglig för fukteksem. Utredningen är oerhört spännande med massor av moment. För er som känner er intresserade av medicin, kirurgi och hur hunden fungerar normalt och vad som kan gå fel och varför och hur utredningar görs och så vidare, så kan jag varmt rekommerndera antingen distanskursen Hundsjukvårdskursen, men även någon av de föreläsningar som Canis Academy tillhandahåller.

Jag ville med detta brev väcka en diskussion om ämnet bantning och övervikt hos hund. Jag vill också väcka Er nyfikenhet vad gäller olika sjukdomar hos hund. Nästa brev kommer fortsätta att handla om smått och gott som kan drabba våra kära familjemedlemmar.

Jag hoppas ni får en underbar sommar!

Med vänlig hälsning

Veterinär Ylva Trygger

Canis Academy

-------------------------------------------------------------------------------

Vi tackar sissie, Medarbetare Sheltie iFokus, som tillhändahåller oss med dessa månadsbrev.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
Upp till toppen
Annons: