Annons:
Etikettövrigt
Läst 9645 ggr
SaraC
2010-01-26, 13:43

Hachikofilmen

Inför biopremiären av Hollywoodfilmen, Hachiko - en vän för livet, oroar sig Akita-sällskapet för att Hachiko ska bli en ny Lassie. DesK och hennes Teddie medverkade nyligen i en tidningsartikel som behandlade saken, här ger hon oss en sammanfattning om detta.

Teddie vaktar tomten. Foto: DesK

Teddie vaktar tomten. Foto: DesK

I fredags hade filmen om Hachiko premiär. Filmen är en Hollywoodproduktion med Richard Gere som Hachikos husse. En kompis till mig såg filmen på premiärkvällen. Hon har berättat för mig att filmen är mycket amerikaniserad, vilket är synd. Det är dock inget att förvånas över eftersom det är en Hollywoodfilm. Filmen är mycket sorglig och enligt min kompis var intet öga torrt när de lämnade biografen. Själv har jag bara läst hela berättelsen och sett den tecknade filmen. Länk till Hachiko - Den trofasta Akitan

Ung Teddie med lillmatte. Foto: DesK

Ung Teddie med lillmatte. Foto: DesK

Inom akitavärlden finns nu en viss oro för att Hachiko ska bli en ny Lassie. Personligen tror jag inte att risken är fullt så stor som med Lassie främst av 2 anledningar:

  1. Hachiko har ingen naturlig fortsättning, därmed är det inte lika enkelt att skapa en lång TV-serie av filmen, som man gjorde med Lassie.
  2. Rasen Akita har en väsentligen mer krävande karaktär än Collien. Man skulle kunna säga att Collien är en allemanshund emedan Akitan kräver sin ägare.

Med anledning av Hachikofilmens premiär blev jag intervjuad av Falukuriren. Pia Persson har skrivit en bra artikel utifrån denna intervju och fotografen Kjell Jansson var hemma hos oss och fotograferade bra bilder. (I artikeln används namnet Bishou om Teddie, hon kallas både och) Länk till artikeln

Så här kan man också se ut när man vaktar! Foto: DesK

Så här kan man också se ut när man vaktar! Foto: DesK

Utöver vad jag har sagt i min rasbeskrivningen (länk artikeln Akita - Medlemmarnas raser) vill jag nu bara säga att Akitan är underbar att leva med och en go' trogen och mysig hund med mycket egen vilja och värdighet. Teddie kallar vi ibland för "vingmuttern" eftersom hon I vissa lägen fäller ut sina något för stora öron åt sidorna.
Nu är det mycket viktigt att alla som har med Akitan att göra beter sig ansvarsfullt och sprider korrekt information om rasen. Akitan är speciell med sitt stolta temperament,värdigheten och sin stora vaktinstinkt. De som tror att Akitan skulle passa som kamphund skall omedelbart slå denna tanke ur hågen. Akitan vaktar och vaktar även tandgripligen om så är nödvändigt, men någon kamphund är den inte.

För den som har intresse av rasen rekommenderar jag att titta på shogunfilmerna och reflektera över folket som avlat fram denna hundras. Jag rekommenderar även att man noga informerar sig om rasen såväl på rasklubbens sajt, akita.nu som på utländska akitasajter. Ju mer du vet om rasen innan du köper en Akita, desto större chans har du att bli lycklig med din Akita!

Teddie med mamma och syskon, hon är valpen överst under mammas haka. Foto: DesK

Teddie med mamma och syskon, hon är valpen överst under mammas haka. Foto: DesK

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
jonte1
2010-01-27, 18:45
#1

Prrrtttsss.. Säger Todd(en Samojed). Den där dumma fotografen med flådig kamera undrade om vi var samma ras. Det var ett väldans fjäsk husse berättade han. Varför blir vi killar alltid akterseglade?

Jadu, - det kanske finns någon anledning till att du sitter fast i en kätting(funkar inte alltid) och damerna får all uppmärksamhet. -Inne på ditt 12-år och än så är du.. "helt ok"  i smidighet och att vara chef som du har varit hela ditt liv :)

Skrivet med glimten i ögat ja ;-)

SaraC
2010-01-29, 19:39
#2

Tack för en intressant artikel DesK Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Akitamatte
2010-02-16, 00:09
#3

I Sverige har vi bara ett fåtal japanska Akita-uppfödare så risken är liten att det blir ett uppsving av Akitor när det föds så få.

smurfan-13
2010-02-16, 10:38
#4

#3 fast många raser som blivit "poppis" importeras ju från tveksamma "uppfödare" från tex polen och andra länder, så tyvärr skall man nog inte vara allt för säker på att det inte kan bli ett problem.

DesK
2010-02-16, 12:59
#5

Risken eller chansen att rasen får ett visst uppsving finns alltid när en ras förekommer i film eller i roman. De fåtalet Svenska av Akitasällskapet och Kennelklubben godkända uppfödare som finns tror jag nog är ansvarsfulla och försiktiga.
Problemet är nog snarare att det finns hundhandlare (jmf hästhandlare) såväl i Sverige som utomlands och dessa är inte särskilt ansvarsfulla och det är dessa som kan ställa till elände för rasen.

Désirée
Afghan lives matter

Ixectrona
2010-03-16, 22:01
#6

Har redan sett flera exempel på oinsatta som vill ha Akita bara för att de gillar utseendet, tyvärr.

Rynkar på näsan

Annons:
SaraC
2010-03-20, 11:18
#7

#6 Får hoppas det tar stopp hos uppfödarna.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Upp till toppen
Annons: