Annons:
Etikettbokklubben
Läst 4565 ggr
Vattnadal
2009-11-11, 13:52

Bokklubben - Del 2

Spetsar och urhundars bokklubb presenterar andra boken: Förstå Din Hund - Om Att Fostra Hundar Utifrån Deras Naturliga Beteende av Jan Fennell.

I november fortsätter vi forumets egna bokklubb. Här läser vi tillsammans, fast var för sig förstås, ännu en bok. Sedan diskuterar vi bokens innehåll i den här tråden, såväl upplägg, språk och läsvänlighet som träningsmetoder och hundvett. Viktigt är att tråden inte ska gå över i att diskutera vilka metoder som är bäst, utan att recensera boken. Håller man sig till att hålla med boken, eller att argumentera mot den, så slipper vi otrevligheter. Det kan ju dyka upp heta ämnen!

Några frågor att svara på i din recension:

Hur läsvänlig är boken?

Vad anser/tror du är författarens budskap?

Hur stämmer författarens argument/teorier/dylikt överens med med modern forskning? Har författaren stöd för vad hon/han lägger fram?

Vad tar du med dig och vad kastar du i papperskorgen?

Vad ger du boken för betyg (1-5)?

Den andra boken i vår bokklubb är:

Förstå Din Hund - Om Att Fostra Hundar Utifrån Deras Naturliga Beteende av Jan Fennell

616681.jpg

Boken borde gå att låna på bibliotek, annars kan man köpa den för under 200 kr här. Om boken inte finns på ditt bibliotek kan du be dem ta in den åt dig från ett annat bibliotek, ett så kallat fjärrlån. Det går även att låna e-böcker, de hittar du på Elib.

Hur lång tid det tar att läsa den är ju olika för alla, därför kommer inte tråden att låsas, utan hållas öppen så att diskussionerna kan fortgå.

Nästa bok i bokklubben presenteras i december.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Annons:
Vattnadal
2009-11-12, 22:15
#1

Boken är läsvärd, men kanske inget man måste köpa, om man inte tror på teorin att hunden är som vargen och att vargen är ett flockdjur som baserar sitt liv på dominans. Flört

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

SaraC
2009-11-20, 14:49
#2

Jag har läst den här och en annan av henne. Jag kommer inte att köpa den, eftersom det inte är något jag vill behålla, men får se om jag lyckas få tag på att låna den och uppdatera mig lite på den!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Jonna75
2009-11-20, 17:16
#3

Tyvärr kan jag inte vara med på månadens bok. Har lagt ner så mkt pengar på böcker nu då jag går hundskötarutb. så har inte råd och plats för flera Rynkar på näsan

Jag har dock läst Hundens språk och flockliv av Lars Fält och den basseras ju mkt på just vargen

Vattnadal
2009-11-21, 23:20
#4

Men den kanske finns på bibblan?

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Jonna75
2009-11-22, 15:21
#5

Ja just d, det tänkte jag inte på Oskyldig

SaraC
2009-12-03, 14:00
#6

Jag läste den här boken första gången då jag nyss skaffat min första, egna hund. Då var jag uppvuxen med hundar omkring mig, men hade inte alls någon koll på träningsmetoder, uppfostran och dylikt. Jag tyckte att det lät logiskt att Fernell utgick från vargen och svalde en hel del av bokens innehåll. Ganska snart därefter började jag dock få en annan uppfattning.

Som nybliven hundägare slukade jag det mesta om hundar - böcker, artiklar, erfarenheter från andra. Boken jag läste efter Fernells var Hallgrens Alfasyndromet och här ändrade jag helt uppfattning. Fernell, bland annat, kändes helt fel. Jag kände att "så här är det ju".

Jag tycker att Fernells idé i grunden är bra, att studera vår hunds närmsta släktingar för att få veta mer om våra hundar. Men det är vargar i hägn hon studerat och idag vet jag att det är en enorm skillnad mellan vilda vargar och vargar i hägn. Samt att det är ännu bättre att studera semivilda hundar eller liknande istället för varg.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
Vattnadal
2009-12-07, 14:49
#7

Jag sitter och skriver en recension om boken, men det går inte. Jag hittar så oerhört många fel och saker att påpeka och förklara, att jag ger upp. Bara en sådan sak som att hävda att apportering är onaturligt för en springer spaniel, får mig att skaka på huvudet.

Jan har inga källhänvisningar alls. Hon baserar hela sitt hundtänk på videofilmer hon sett med vargar, dingon och andra vildhundar, enligt boken.

Hon förklarar hur en vargflock är uppbyggd, med ett alfapar som är de starkaste, friskaste, intelligentaste och erfarnaste i flocken. De dominerar och dirigerar allt flocken gör och behåller sin status genom att jämt och ständigt visa sin auktoritet.
Detta är baserat på filmer av vargar, vargar i hägn, där de väljer att visa konflikter, för det blir bättre film.
En riktig vild vargflock består av mamma, pappa och deras barn. Mamman och pappan är de som parar sig och får barn, när valparna vill gör adet samma, flyttar de hemifrån och bildar egen familj. Det finns ingen strikt rangorning, utan en familj.

Vissa av hennes regler och tankar är dock bra. Att man ska vara lugn tex, är jättebra. Det blir inte bättre av att skrika och härja. Konsekvens är oxå toppen, även om det kanske inte behövs 100% konsekvens jämt. De flesta hundar kan ha vett att veta att de får vara i soffan när de får tillstånd, men inte jämt. Däremot kan det vara svårt att låta dem dra i kopplet ibland, men inte jämt.

Jag kan inte ge boken ett högra betyg än 1, då den baseras på fakta som inte stämmer. Visst är den läsvärd, om man klarar av att vara kritisk och tänka själv, men den är inte en bok jag rekommenderar att folk köper och använder sig av i sin hundträning.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Upp till toppen
Annons: