Annons:
Etikettavel-uppfödning
Läst 5787 ggr
Vattnadal
2009-10-01, 19:01

Nattfrostens första valpkull - Del 1

Första delen i artikelserie om Nattfrostens första valpkull, eller Siberian huskyn Drífas kärleksaffär med Treitiak.

Nattfrostens kennel registrerades för några år sedan. Dock är det nu först som det finns en tik som duger att ta valpar på här hemma. Ylajärvis AA Elizabeth Swann, eller Drífa (uttalas Driva)
Vi har gått och väntat på Drífas tredje löp hela sommaren. Vi räknade med att det skulle ske i juli, kanske till och med före, då hon var så flirtig med hanar hon träffade under senvåren. Hanhunden var bokad och Krister började tidigt bygga en extra hundgård. Vi skulle nämligen få hem hanens halvbror också. Dock lyste löpet med sin frånvaro. Inte ens när hennes hundgårdskompis Gjöa löpte kom hon igång. Vi började tro att det skulle få skjutas på till nästa år. Krister ska nämligen anmäla sig till Polardistans och få låna in hundar för att kunna tävla. Drífa behövs i spannet, och kan inte vara hemma med valpar en hel vinter. Vi bestämde oss för att om hon inte skulle börja löpa före rasspecialen skulle det få vänta ett år.
En vecka innan specialen började hon löpa. Verkligen i sista sekunden! Förflytningar på onsdagen och första blodet på lördagen. Vi kontaktade snabbt Lisa Lindblom som äger Koyanokks Vladislav Treitiak. Vi hade dessutom tur, då grabbarna inte var med henne på fjällstationen 15 km från närmaste bilväg, utan i Åsarna hos hennes föräldrar. Dagen efter satte sig Krister i bilen med Drífa och hämtade hem Treitiak och Kasper. Grabbarna installerades i den nybyggda hundgården, som för övrigt fick de sista detaljerna gjorda den kvällen…

flirt.jpg

Sedan började vi låta det blivande kärleksparet umgås i hägnet några timmar varje dag. Att hundar behöver dansa före märktes tydligt. Här var det ett bra tag kvar till höglöp, och han fick tid på sig att smöra in sig ordentligt.
En viss skillnad i deras romantiska sinnen märktes tidigt. Hon var mer disney-inspirerad, såg framför sig hur de skulle springa fram i gräset skuldra mot skuldra, leende mot varandra. Han var lite mer hardcore och ville inte alls tramsa runt. Springa i onödan, när man ska bli trött av själva kärleksakten, nej tack. Han spenderade stor del av tiden till att nosa och kissa på allt som var högre än 5 cm i hägnet.
Treitiak fick ganska tidigt rida på henne, men inte försöka stoppa in något. Då pep hon till och hoppade undan.

studs.jpg

Som parentes kan nämnas att rasspecialen var extra rolig för oss i år. Drífa lyckades nämligen få en 1:a i öppen klass tikar, placera sig 2:a i konkurrensen och få ett CK. I Bästa tik placerade hon sig 4:a, med 200 huskyn på plats. Vi åkte hem och var nu ännu mer nöjda att vi var på gång att para denna underbara outtröttliga pärla.

För att inte trötta ut Treitiak som inte alls gillade att springa runt lika mycket som vår lilla duracell-kanin, började vi på onsdagen efter en dryg veckas umgänge släppa ihop dem i grabbarnas hundgård istället för hägnet.
nos.jpg
Jag började nästan ge upp efter 1 ½ timmes flirtande. Nu stod Drífa stilla och ställde upp sig, men Treitiak hittade inte rätt. Helt plötsligt så var dock läget det rätta. Kanske var det då först som hon var mogen. De fick till en parning! Drífa tyckte att det var läskigt, och kanske gjorde det lite ont då han svällde upp och fastnade i henne. Hon skrek, så jag kastade mig fram och höll i henne i halsbandet. Det gällde ju att lugna henne, så att hon inte försökte slita sig loss och skada dem båda. Efter någon minut var Treitiak klar och klev av henne. Jag höll då fast även honom i halsbandet.
Ganska snart kom Krister ut och kunde hjälpa till att hålla den ena. Sen satt vi där och försökte få hundarna lugna i 25 minuter, innan de kom isär.
Det var första gången för båda två, och oss med. Tyckte efteråt att vi klarat det med glans!

parning.jpg

Torsdagen bestämde vi oss för att försöka en 2:a gång, efter att ha kört träningsrundan med våra hundar. Tyvärr sprack detta då Kasper flög på Treitiak i uppståndelsen och tumultet då våra hundar selades på. Krister lyckades bli biten i delningen, och körningen ställdes in. Treitiak var lite för stissig efteråt, så de fick umgås 30 min innan jag bestämde åt dem att det inte var någon idé att försöka mer den kvällen.

På fredagen tänkte jag ge dem lika lång tid till förspel som de fått på onsdagen. Jag hade med en bok ut, och en flaska med lite varmt the. Nu fick de istället träffas i Egos och Coras hundgård, då grabbarna var delade efter slagsmålet. Jag släppte ihop dem, satte mig på bordet och tog fram boken. Då sprang de in genom luckan till boxen och började råflirta. Jag insåg snabbt att de menade allvar och att jag inte skulle hinna runt, så jag fick klämma mig genom luckan jag med. Hann inte mer än in, så var det parning med hängning och jag fick hålla fast dem. Krister kom även nu efter ett sms, och kunde hålla Treitiak. Nu tog Treitiak det lugnare, men Drífa gillade det inte riktigt andra gången heller. Även denna gång hade vi en hängning på ca 25 minuter. Efter några pussar gick Drífa hem till sig och Treitiak fick sova själv.

Lördagen gjorde vi ett snabbt sista försök. Jag hade jobbat och vi var bortbjudna på kräftskiva. Jag talade om för dem att de hade en kort stund på sig, för det fanns inte mycket tid, om de ville en sista gång. Efter 7 minuter satt de ihop igen. Den här gången tog även Drífa det lugnare. Jag lyckades tom ta ett dåligt mobilfoto på hängningen.Även den 3:a gången varade hängningen ganska exakt 25 minuter.
hängning.jpg

På söndagen skjutsade Krister Treitiak och Kasper till Ljusdal, där Lisas mamma hämtade upp dem. Nu bor de hemma och är bästa vänner igen.
Än har det gått för kort tid för att vi ska märka något på Drífa. Som tur är har kylan kommit med höstträningen, och hon äter äntligen med lite bättre aptit.

Nu återstår bara väntan innan vi vet säkert om det är smått på gång. Vi hoppas på många valpar, trots att Drífas kull bestod av bara 3 stycken. Lisa ska ha en parningsvalp, Malin, Drífas uppfödare, ska ha en valp som betalning för Ego, och vi vill ha en, helst två.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Annons:
xcess
2009-10-02, 16:00
#1

Tyst Gud va kul! Hoppas på många valpar, lycka till

SaraC
2009-10-02, 16:44
#2

Ska bli spännande att följa lilla fröken! Väldigt intressant läsning och bra bilder, du fick till det bra.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Exxa
2009-10-02, 17:17
#3

Jättekul att läsa! :)

http://www.exxa.se

destroyed
2009-10-02, 20:47
#4

Hoppas att det blir många fina valpar på den där damen:)

Karizma
2009-10-03, 20:30
#5

Vad kul :) hoppas det blir härliga valpar av dom 2 :)

SaraC
2009-10-23, 15:57
#6

Har ni hunnit märka något på Drífa ännu?

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
Jonna75
2009-10-23, 22:41
#7

Har visst glömt bort att läsa denna artikel Skäms.

Jättebra skrivet! Kände igen en hel del, speciellt det där med att släppa allt å springa dit vid hängningen.

Håller tummar å tår att det blir en drös fina bebbar hos er så småningom Skrattande

Upp till toppen
Annons: