Övrigt

Vägen till valp - Del 1

2017-05-21 22:39 #0 av: SaraC

Jag är nog inte ensam om att planera inför och drömma om kommande valp! Här berättar jag lite om hur jag så smått påbörjat min väg mot att bli med valp. Var gärna med i tråden och berätta om dina planer.

Ända sedan jag för första gången skaffade hund (år 2006) så har jag funderat på vilken ras jag skulle vilja ha om jag skulle skaffa en till hund. Det har funnits ganska många olika raser som jag funderat på genom åren. De flesta jag varit intresserade av har ingått i denna rasgrupp, men inte alla. Nu är jag hundlös sedan några år tillbaka då min hund fick somna in och det har inte heller varit aktuellt med en ny hund på grund av att det inte är rätt läge för det. Men jag har gått från att inte ens tänka tanken till att börja planera lite smått. När skulle det kunna passa? Har kenneln jag är intresserad av valpar då? Och vilken ras ska vi bestämma oss för? 

Jag tänkte att det kunde vara kul att skriva en liten artikelserie om valpköp, hela vägen från planeringstadie till köp. Så jag börjar nu med första delen, som främst kommer handla om tankar och efterforskningar.

Rasen då! Först och främst är det för mig givet att det blir en renrasig hund. Jag vill kontrollera hundarna uppfödaren har redan nu innan det ens är aktuellt att köpa valp, för att till exempel se vad för hälsotester som är gjorde och vad resultaten visar. När det börjar dra ihop sig inför köp vill jag "nörda ner" mig i föräldradjuren och just den kombinationen. 

När jag skaffade min första hund var jag singel och bodde i lägenhet. Nu har jag man, barn och hus på landet. Nu är det inte längre bara mig som hunden ska passa. Eftersom jag känner mig osäker på hur mycket tid jag kommer hinna lägga på aktivering för en hund så vill vi ha en ras som inte kräver för mycket. Det jag främst tänker mig som aktivering är vardagslydnad och spår. Vi kommer ta många härliga skogspromenader då vi bor med skogen runt knuten. Det finns mycket vilda djur här och vi kommer eventuellt skaffa fler djur till gården (exempelvis höns) så vi söker en ras utan någon uttalad jaktinstinkt. 

Hunden får gärna gilla att hålla uppsikt över gården och eventuella andra djur här hemma, men det är inget krav. Vi är mycket ute och vill ha en tålig hund som kan hänga med oss i ur och skur. Andra önskemål vi har är en medelstor ras som inte kräver för mycket pälsvård. En trevlig gårdshund/familjehund kanske man kan sammanfatta det som. 

Det har funnits en del raser som passat in. Vi har till exempel funderat på västgötaspets, finsk lapphund, isländsk fårhund, japansk spets, keeshond, mittelspitz och chow chow. Men valet föll slutligen på eurasier. Det är en ras vi fortsatt komma tillbaka till genom åren och även fått som förslag många gånger. Förutom att den verkar uppfylla de önskemål jag redan nämnt så har jag även hittat en uppfödare av rasen jag fastnat för här i närheten. Dessutom är den otroligt vacker och det är kul att den finns i så många olika färger!

Som jag nämnde har jag hittat en kennel jag fattat tycke för. Jag har kontaktat kenneln med några frågor jag hade och kände att jag fick ett väldigt bra och trevligt bemötande. Jag hörde mig för lite om deras planer för kullar och hur länge jag borde vara beredd på att vänta på en valp. För oss skulle det vara aktuellt med en valp tidigast nästa sommar (2018) men då uppfödaren troligen inte kommer ha någon valpkull då så har vi ställt in siktet på sommaren 2019 nu. Nästa sommar ska vi försöka hälsa på uppfödaren Glad

Så långt (kort?) har vi kommit i våra planer! Fram tills att det blir aktuellt att hälsa på uppfödaren kommer jag att passa på att kolla in uppfödarens hundar på Hunddata och på andra ställen. 

Är vi fler som planerar inför valp? Hur tänker ni kring val av ras och uppfödare? Använd gärna tråden till att diskutera och tipsa varandra! 

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2017-05-21 23:10 #1 av: Jojaton

Vilken intressant artikelserie!
Jag sitter och väntar på att kullen ska födas (de bör titta ut vilken dag som helst) Det blir dock inte en hund från den här rasgruppen just nu, men skulle gärna vilja ha en spets i framtiden 😊

Anmäl
2017-05-22 15:43 #2 av: SaraC

#1 Tack! Vad kul att du tyckte det. Har själv tyckt att det verkat kul med en sån här serie och sökt intresserade länge men inte fått napp så tänkte att jag kör själv Skrattar

Åh, vad roligt! Vad blir det för valp då?

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2017-05-22 16:29 #3 av: Jojaton

#2 Ska bli spännande med följande delar :)

En Shetland Sheepdog, en drömras sen över 11 år så det ska bli jättekul :)

Anmäl
2017-05-22 20:07 #4 av: ifoundnemo

Roligt att få läsa hur någon annan resonerar kirng detta med valp! Kul artikel! :)Tummen upp

Själv hoppas jag på valp sommar 2018 Skämtar

Anmäl
2017-05-24 20:20 #5 av: SaraC

#3 Vad kul, verkar vara en trevlig ras Tummen upp Har fått intryck att det kan vara lite svårt att hitta "rätt" uppfödare vad det gäller sheltie?

#4 Kul att du tycker det Glad Då ligger du ett år före mig i planerna Skämtar Hur ser dina planer ut? Ras bestämd?

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2017-05-25 12:22 #6 av: ifoundnemo

#5 Våra planer är väl inte så avancerade mer än att den tidpunkten passar oss bra i livet och att vi känner att vi vill utöka vår flock Glad Det blir från denna rasgrupp, men vi har inte riktigt bestämt oss för ras änGladDet finns flera raser som lockar på olika sätt så det är svårt!

Anmäl
2017-05-25 19:22 #7 av: SaraC

#6 Ja, det finns många härliga hundar att välja bland :)

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2017-05-25 21:55 #8 av: Jojaton

#5 Ja det kan va lite klurigt eftersom det finns lite rädslor och så. Finns säkert bättre val än det jag gjort om man vill ha en riktig agilitystjärna eller så, men känner mig ändå nöjd med mitt val - så jag hoppas det blir bra! :)

Anmäl
2017-05-29 11:40 #9 av: SaraC

#8 Det blir det säkert! Du får gärna uppdatera här om hur det går Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2017-07-02 21:17 #10 av: Jojaton

Det blev inte riktigt som jag tänkt mig - det blev inga valpar alls från kullen i #1, men idag var jag och hälsade på en annan uppfödare och ärligt talat tror jag inte det hade kunnat bli bättre! Uppfödaren är huuuur trevlig som helst, tiken var helt underbar; trygg, social och inte ett dugg skällig. Så om fyra veckor flyttar den här sömntutan hem till mig :) <3

Anmäl
2017-07-02 23:38 #11 av: ifoundnemo

#10. Vad roligt att det blev så rätt! Grattis till sötnosen!:)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.