Hundsport

Att börja med drag - Del 1

2017-02-16 17:25 #0 av: Vattnadal

Man kan köra drag med alla hundraser, det gäller bara att anpassa stil, hastighet med mera efter hunden. Man kan börja väldigt enkelt, för att se om det är en hundsport som passar sig och den egna hunden.

Först kort om de olika stilarna:

På snö har vi möjligheten att låta hunden dra oss på skidor. Den kan dra en pulka eller nordisk släde och vi åker bakom på skidor. En eller flera hundar kan dra oss på släde. Tävlar man kör man 2, 4, 6, 8 eller fler, beroende på tävlingsgren. Sedan kan man så klart låta hunden dra en pulka med barnen, matsäcken eller matvarorna, helt utan tävling.

IMG_0112

På barmark kan vi springa med hunden, sk caniross, vi kan cykla, köra sparkcykel/scooter, köra 3-hjulig eller 4-hjulig vagn med 1, 2, 4, 6 eller fler hundar, beroende på gren. Det finns även Weight pull, där hunden under tävling drar en väldigt tung vagn en kort sträcka. Sedan finns drag wheight, där hunden släpar tyngder i form av kätting, trasmattor ed på promenader för att bygga muskler och kondition. Sedan kan hunden dra en skrinda för att det är roligt. Vi med många hundar som måste tänka på att säkert få stopp på hundarna, kör oftast med ATV, med eller utan motor.

Sigrid och Tyra har kul!

Sigrid och Tyra har kul!

Vill du prova drag, kan du göra som vi brukar göra på vår grundkurs drag. Alla hundar får då först prova ut en sele som sitter hyfsat. För att bara prova första gången, behövs ingen avancerad utrustning. Det är bra om delen är en nome- eller kombisele, men en y-sele som sitter bra i bog och hals, kan fungera fint första gångerna. Har du en kombisele, använder du en linpulka, har du en nome- eller kortsele, använd en lång lina, gärna med expander. Det blir lite felbelastning, men eftersom du bara ska testa korta stunder, är det ingen fara.

Prova att låta hunden dra en trasmatta en liten bit, kanske bara 50-100 meter. Beröm massor, var framför och peppa/locka med hunden om det behövs. Testa om du kan gå bredvid hunden, och om du rent av kan få gå bakom, längst ut i kopplet och hunden ändå fortsätter att jobba framåt. Prova gärna att dra kätting eller däck, något som blir tyngre och låter mer, men fortfarande bara väldigt kort, och med massa pepp och belöning. Din hund får då lära sig att det är rätt att lägga tyngd i selen och jobba framåt.

husky
Nästa steg kan vara att prova att springa/cykla med hunden, då fäst i dig med tolklina och tolkbälte, eller cykel/sparkcykel med tolklina. Första gången kan du välja att köra bara 100-250 meter. Se till att ha någon att jaga, antingen en rolig person med leksak/godis, eller en annan förare med hund.
Det viktiga är att hunden ska lägga tyngd i selen, linan ska vara sträckt och hunden ska ha roligt. Sluta medan hunden har kul och är riktigt taggad.

beuceron

Nästa gång har då hunden ett positivt minne av att dra, och du kan anpassa hastighet och sträcka efter vad din hund är van i motionsväg. Den hund som har en god kondition och är van att gå raska promenader på 6-8 km kan gott köras 3-4 km de första passen efter ”testrundan”.

Tänk på att värme och hög luftfuktighet kan ge din hund värmeslag. Polarhundar samt andra hundar med mycket päls är ofta lite mer värmekänsliga än andra hundar. Den hund som bara har en växel, allt jag kan framåt, kan även den behöva en förare som tänker åt den. Vi kör inte våra siberian husky i större spann om det är varmare än 12 grader. Kör vi 1-2 kortare sträckor, kan vi sträcka oss till 14-15 grader. Den vuxna grönlandshunden går att köra en längre vända med cykel ända upp till 18 grader. Hon förstår att man måste ta det lugnt när det är varmt, och anpassar ansträngingen efter temperaturen. Luftfuktighet spelar även den in. Är den hög, känner man själv att det blir tyngre att andas. De fuktigaste dagarna bör det vara riktigt svalt ute för att man ska kunna köra.
Lär dig läsa din hund, så du ser om den blir varm. En hund som blir överhettad måste svalkas ner så fort det går.

177

När du provat på drag bara lite, så där testkört och tagit en lite längre rund, inser du så klart att du och din hund älskar det. Ni vill fortsätta, och börjar då fundera över vad ni behöver. Nu är det dags för en nome/kombisele som sitter rätt, en tolklina och ett tolkbälte om linan ska fästas i dig. Du kan gott köra med din vanliga cykel i början. Dragfäste som håller ut linan från framhjulet är bra, men inget nödvändigt. Har du sådan tur att det är vinter, använd dina längdskidor, men se upp om de har stålkanter. Sådana kan skada hunden illa. Spark funkar fint, men där kan du behöva modifiera den lite fram. De har oftast en smal pinne som kan slå av ett hundben om du kör in i den snabbt. Rörisolering eller en liten buskbåge fram på sparken ordnar detta.

Mer om utrustning kommer i nästa artikel, och tips på hur du kan lägga upp träningen.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2017-02-16 19:03 #1 av: ifoundnemo

Riktigt intressant och trevlig artikel :)

Anmäl
2017-02-21 11:05 #2 av: SaraC

Tack för kul och intressant läsning. Vill börja direkt! Nu behöver jag bara en hund.. Gapskrattar

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2017-02-21 13:31 #3 av: ifoundnemo

Vill börja med min cavalierblandis, med cykel är tanken (har kassa knän annars hade jag hellre joggat!), men han får inte riktigt fokus (har småtestat att jogga väldigt korta sträckor med honom)...han springer framåt men gärna från sida till sida (kanske för låg hastighet för honom så han lätt blir distraherad?), eller kommer på mitt i farten "just det jag behövde ju bajsa" och sätter sig så jag nästan snubblar över honom x)...tips?:).
Övar kommandon i samband med promenad, tex stanna, höger osv.

Anmäl
2017-02-23 14:26 #4 av: Vattnadal

#3 Börja med att gå en sväng på 5-10 min med vanliga kopplet, så att hunden är uppvärmd och rastad. Sen kan du faktiskt testa att köra lite DW, släpa en liten trasmatta ed och du går bakom, fört att träna in att lägga tyngd i selen och att det är jobb som gäller med den utrustningen är på.

När det blir cykel, ha en hare att jaga första gångerna, så får du säkert bättre fokus.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2017-02-23 20:21 #5 av: ifoundnemo

#4 Han är alltid välrastad när jag testat men han kan mycket väl sätta sig för att bajsa ca fem gånger på en timmespromenad för han blir distraherad och inte sitter färdigt x).

Hur menar du med hare? Typ att en person att jaga? Har testat med att maken och andra hunden är en bit framför fast det var inte alls särskilt intressant...Har dock inte testat med leksak eller liknande, ska nog testa favoritleksak! Bör man först "trigga" leklusten genom att leka lite med honom och sen få honom att jaga eller blir det för stressigt?

Men ska absolut testa lite DW! Hur tungt bör man börja med en hund som väger ca 10 kg? Han är i god kondition, men inte van vid att dra/bära.

Tack så mycket för tipsen!:)

Anmäl
2017-02-27 17:02 #6 av: Vattnadal

#5 Jo, hare är någon eller något att jaga. Ibland räcker det med en favioritperson på cykel, en lös hund, en annan hund som drar, eller så får ni busa med en leksak, och den som leker kastar sig på cykel och kör före och visar leksaken, kör kort, stanna och lek, och fortsätt så.

Jag brukar köra med 4-5 Kg på hundar runt 20 Kg, så tungt behöver det inte vara, mer att det räcker att lägga tyngd i selen och visa att det är jobb.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2017-02-28 18:44 #7 av: ifoundnemo

#6. Okej, tack så mycket för hjälpen! Nu ska vi bara få tummarna loss ;)

Ser fram emot nästa del!:)

Anmäl
2017-12-15 15:42 #8 av: Novelia

En vän önskar sig en lina som man använder vid just drag. Hur ser en sådan lina ut?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.