2016-05-20 15:50 #0 av: Vattnadal

Ett utmärkt sätt att lära känna olika raser på tycker vi är att låta ägarna själva göra det! Här berättar Vattnadal om grönlandshund

Vad har du för ras och vad fick dig att välja rasen?

Jag har fler raser, men detta gäller grönlandshund. En av våra första draghundsblandningar var Vidar. Han var en blandning av alaskan husky, en gnutta schäfer och en hel del grönlandshund. Han var en väldigt speciell hund, med korsande beteenden från de olika raserna och utsatt för chock 6 v gammal, så massor av rädslor. Dock var det han som fick mig att vilja lära mig mer. Han ligger bakom att jag gått in hundutbildning kan man säga.
Ju mer jag lärde mig att se grönlandhunden i Vidar, desto mer övertygad blev jag att det nog var grönländare jag skulle ha efter honom. Jag ville ju ha en hund som funkar med siberian husky, då vi har ett helt gäng av dem. En hund som kan bo i hundgård utan att frysa. En hund som tycker om samma sak som de gör, dvs drag främst. Jag tycker att det är jätteroligt att köra släde. Dock är jag lite feg. Jag vill inte köra fler än 4, eller möjligen 5 om jag får ha 3 i led. Jag vill inte ha för långt spann, och huskyna är dessutom lite för snabba för min smak. Kör jag bara 4 huskyn, får jag dessutom hjälpa till och jobba lite för mycket. Starkare och långsammare skulle p
assa fint. Då en grönlandshund motsvarar minst 2 huskyn i styrka, skulle jag ju kunna köra bara 2-3 och få mer muskler och ändå lite mer kontroll och lägre fart. 

När jag sedan var på starten av Polardistans och såg den vckraste hund jag sett, bestämde jag mig nog för att det skulle bli grönis. Jag fotade henne för att kunna ta reda på vem hon var, och så klart löste det sig. Mamaq av Tasermiut heter hon.


Jag kom i kontakt med en uppfödare, tog en valp på foder, som nu är 4 år och har efter 2 försök till valpar blivit min, och ligger nu hemma i valplådan med 6 underbara små tjocka troll på 12 dagar.

Hur skulle du vilja beskriva din ras?
Grönlandshunden är intensiv, det den älskar älskar den verkligen. Drag, människor, mat, lek, massa motion!
En stor, stark, stabil, ärligt hårt arbetande slädhund och bästa vän!

Hur skulle du vilja beskriva din hund?
Ingrid är mitt hjärta! Hon älskar nästan allt och alla, även om vissa djur älskas för att hon vill äta upp dem. Hon är precis vad jag ville ha. Stor, stark, älskar att jobba, tar glatt långa promenader oavsett väder, drar, spårar, kan följa med på jobbet eller vara hemma i hundgården. Hon är en strålande ambassadör för rasen!Finns det för- och nackdelar med rasen?

Väldigt ursprunglig ras, så tydlig urhund på gott och ont. De vill förstå vad man menar för att lyssna och förstår kanske inte riktigt det där med lydnadsträning, det är bättre att samarbeta och umgås. Rasen har inte haft det så lätt i sitt ursprung. Det är bara de tuffaste som klarat sig. Detta gör att de oförtjänt har dåligt rykte som hårda slagskämpar. Många tror att de måste dängas och hållas korta. Tyvärr leder detta bara till hårdare hundar som lär sig att det är så man gör mot folk och fä. De är väldigt språksäkra och signalkänsliga, så hårda korrigeringar behövs inte. Kan man läsa sin hund och visa vad man vill istället kommer man långt.
Fördelarna är att det är en frisk ras. Den är inte delad i arbetande/utställning som många raser blir. De är utmärkta turkamrater. De hänger gärna med på det mesta man gör i sin vardag.
Nackdel kan väl vara att de är stora och vackra och skulle kunna locka fel köpare. Fast av någon anledning verkar alla ”vargromantiker” som vill ha polarhund dras till husky och malamute, så rasen är förskonad detta ändå. De har en del resursförsvar, som inte är något problem om det hanteras rätt, dvs visa dem att de inte behöver vakta. Jaktinstinkten finns där, men de är inte helt omöjliga att ha lös ändå. Den behövs, då draget bygger på jakt.


Hur aktiverar du din hund?
Vi hänger tillsammans, går långa promenader, kör drag och ställer ut, satsar annars mycket på berikning, så en del blodspår och berikning i hundgårdar och rasthägn.
Draget börjar på hösten med barmark, 1-2 hundar framför cykel/sparkcykel eller 8-12 framför ATV. På vintern kör vi släde med 4-12 hundar. Våren trappar vi ner och kör barmark igen. Sommartid blir det lite dragweight, dvs släpa trasmatta, däck eller annat de dagar det inte är för varmt. Under riktigt varma sommardagar simmar vi istället.
Vem passar som ägare till din ras?
Den som älskar att vara ute och röra på sig. Grönlandshunden nöjer sig med långa promenader om den får dra någon dag per vecka. Man kan nog bo i lägenhet, men rasen trivs bäst ute, så en tomt med hundgård uppskattas. Det finns vissa problem med separationsångest, men långt ifrån samma nivå som huskyn är ökänd för. En hundkompis är bra att ha. Räknar med att drabbas av polarhundsjukan, så har du inte plats för minst 3-4, kommer du att flytta så möjligheten finns inom ett par år.