Hälsa

Kan din hund bli blodgivare?

2015-01-08 19:55 #0 av: SaraC

Visste du att även hundar kan bli blodgivare? Det finns en del förutsättningar som måste uppfyllas för att en hund ska få ge blod och det fungerar lite olika beroende på vart i landet hunden bor. Läs mer här!

Grundkraven brukar vara;

  • Att hunden väger minst 27 kg
  • Att hunden är född i Sverige, inte varit utomlands och inte planeras resa utomlands 
  • Att hunden ifråga inte fått blodtransfusion
  • Om det är en tik får hon ej ha fått valpar eller planeras användas i avel

Övriga krav kring hundens hälsa ställs, exakt vilka varierar tills viss del mellan olika ställen men i det stora hela ska hunden vara frisk och inte gå på någon regelbunden medicinering. Hunden får varken vara för ung eller för gammal, här varierar det också lite mellan vilka åldersgränser som är satta, på en del ställen vill de att hunden ska vara i en viss ålder första gången den lämnar blod till exempel. Andra krav kan gälla hur hunden är att hantera och att den klarar att ligga stilla på sidan så lång tid som blodtappningen tar (cirka 10 minuter).

Om hunden uppfyller de kriterier som finns så får hunden lämna prover för kontroll av hälsa och blodtyp. 

På en del ställen kommer sedan en godkänd blodgivarhund in några gånger per år och lämnar blod som sedan lagras, och på andra ställen blir hunden inkallad vid behov. 

Så går blodtappningen till

Hunden rakas och tvättas på ett mindre område av halsen och sedan fästs där en kanyl som via en slang leder till bloduppsamlingspåsen. Hunden tappas på cirka 450 ml blod och det tar cirka 5-10 minuter. Sedan tas kanylen bort och hunden får ligga kvar en stund med en kompress tryckt mot stickstället. 

Foto: santarc

Lön för mödan

Blodgivarhundarna brukar som tack få till exempel fria vaccinationer, fria årliga veterinärundersökningar, fodersäckar och liknande. 

Tror du att din hund skulle passa som blodgivningshund? Vänd dig till din veterinär/djurklinik!

Källförteckning

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2015-01-11 20:02 #1 av: JohannaN

bra och inspirerande artikelGladTummen upp

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2016-05-17 22:36 #2 av: Annika_B

Jag gillar hundar Lipar

javascript:nicTemp();

Anmäl
2016-05-25 22:53 #3 av: Hiro

Tyvärr väger min bara runt 21-22 så där stoppas vi, annars hade vi utan tvekan ställt upp!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.