Annons:
Etikettveterinären-har-ordet
Läst 17699 ggr
SaraC
8/16/11, 12:58 PM

Förkylning hos hund [Veterinären har ordet]

Veterinären har ordet - Del 5: Nu är det dags för en ny del i artikelserien "Veterinären har ordet". Denna gång handlar det om bland annat förkylningar.

Här kommer ännu ett nyhetsbrev att glädjas åt eller åtminstone fundera över! Förra nyhetsbrevet handlade bland annat om vad jag tycker att man ska tänka på när det börjar bli kallt och då gällde det framför allt den gamla hunden. Jag tänkte fortsätta på temat vinter.

Undern vintern drabbas våra hundar, liksom vi människor, av allehanda infektioner. Kennelhostan var extra tidig i år (2007) i Stockholm, redan i augusti satte den igång och härjade. Kennelhostan diskuterades i ett tidigare nyhetsbrev under hösten. Förutom den så kan hundarna drabbas av vanliga hederliga förkylningar.

Symtomen på förkylningar är lite hängigare hund, med röda, lite lätt irriterande ögon, hosta, nedsatt hunger, dålig andedräkt, ibland med en önskan att äta gräs eller strumpor eller slicka på mattor.

Varför vill hunden äta stumpor eller slicka på mattor undrar den observante läsaren? Jo, oftast beror det på en irritation i halsmandlarna, det vill säga tonsillerna. Det kliar i dessa tonsiller och genom att mumsa i sig en strumpa, så kan hunden klia tillbaka.

Ofta går dessa förkylningar helt över av sig själva. De är orsakade av virus och det finns ingen behandling mot virus. Det enda som går att behandla är symtomen, vilket kallas symtomatisk behandling. Det betyder att om hunden till exempel har besvärlig hosta så kan man ge hostdämpande medicin. Detta såvida inte hostan i sig gör nytta. Med det menar jag hosta som finns för att få upp slem och bakterier som finns i luftvägarna. Om man dämpar denna produktiva hosta så har hunden svårare att göra sig av med infektionen och bli frisk.

En hund eller en människa som har en virusinfektion, har ett nedsatt immunsystem och drabbas således lättare av en bakterieinfektion. Om hunden blir dålig av bakterieinfektionen så går den oftast att behandlas med antibiotika. Personligen tycker jag att man ska vara väldigt restriktiv med antibiotika. Dels på grund av att man slår ut bakterier som kan vara bra för kroppen att ha. De bakterierna kallas normalflora och hjälper kroppen att ta hand om foder, skydda mot andra farligare bakterier och så vidare. Dels för att vi ska vara rädda om de antibiotikapreparat som fungerar.

Ju mer vi använder antibiotika desto större risk är det för resistensutveckling mot den antibiotikan. Men självklart finns det tillfällen när man måste ta till antibiotika. Det kan gälla gamla hundar eller hundar som är sjuka eller nedsatta av någon anledning. Eller hundar som blir väldigt sjuka av sin förkylning.

Min rekommendation är att vila hunden och ta lite kortare promenader. Och behandla sådant som ställer till besvär, till exempel om hunden får en ögoninflammation.

För övrigt är det viktigt att ofta gå igenom hunden. Tassar och trampdynor bör kontrolleras efter varje promenad. Det sker ofta naturligt genom att man torkar tassarna när man går in. Bor man i en storstad där det saltas mycket måste hundens tassar sköljas efter promenaden. Saltet är frätande och framför allt orsakar den skada i den tunna huden som finns mellan tårna.

Om man ofta sköljer hundens tassar är det viktigt att torka dem noga efteråt. Om huden mellan tårna alltid är småfuktig utvecklas både svamp- och bakterieinfektioner i tassarna. Hundar som är särskilt känsliga, jag tänker då på hundar med någon form av allergi, bör nästan få sina tassar fönade med hårtork för att inte gå omkring och ha fuktig hud.

Fukteksem är vanligast på sommaren, men faktiskt inte helt ovanliga på vintern. Ibland har de löss som grundorsak, ibland beror det på att hunden aldrig blir riktigt torr. Löss är absolut vanligast på vårvintern.

Öronen är också viktiga att hålla koll på. Otiter, det vill säga öroninflammationer, är inte helt ovanliga under vintern. Om hunden är lite smutsig i öronen och verkar lite besvärad av öronen (skakar på huvudet eller kliar sig mer än vanligt) så kan man först pröva att bara göra rent öronen med någon form av öronrengöring. Öronrengöringspreparat går att hitta hos sin veterinär, men också på vanliga djuraffärer. Pytsa i ordentligt med öronrengöringsmedel i öronen och låt hunden själv skaka ut det överflödiga. Sen kan man ta bomull runt ett finger och torka rent i öronen, men jag tycker man ska vara försiktig med användning av tops vid rengöring. Risken är att man petar ner smutsen längre ner, eller att man skadar hörselgången. Om besvären fortsätter eller blir värre bör man kontakta sin veterinär.

BajslådaFoto: www.fotoakuten.se

Och glöm inte: det som göms i snö kommer upp i tö!

Varje år "glömmer" många hundägare att ta upp efter sin hund. Och konstigt nog, avföringen ligger kvar när snön smälter! År efter år drabbas hundar av mag-tarmåkommor när snön smälter. En del blir så dåliga att de måste läggas in på dropp.

Helt onödigt, enligt mig. Så mitt råd: Plocka upp!

Med vänlig hälsning

Veterinär Ylva Trygger

Canis Academy

-------------------------------------------------------------------------------

Vi tackar sissie, Medarbetare Sheltie iFokus, som tillhändahåller oss med dessa brev.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
Upp till toppen
Annons: