Annons:
Etikettbeteende
Läst 17431 ggr
Vattnadal
2009-08-24 21:43

Berikning för hund

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Berikning är när en djurart får utlopp för sina medfödda beteenden. Här får du nyttig information, beskrivning av tillvägagångsätt och massor med tips på hur du kan berika din hunds liv!

Under våren 2007 gick jag kursen HUND 3 för HUNDutbildningsgruppen, en fördjupad hundägarutbildning och hundassistentutbildning. Detta är en kurs jag verkligen rekommenderar för den som vill lära sig mer om hundar, oavsett om man har sin första hund eller har haft hund hela livet. Något av det som fastnat mest för mig, är berikningen, då det är något som alla hundar behöver. Nu gäller nya regler angående skötsel och tillsyn av hundar. I L102 finns krav för hundgårdar. Inte bara måtten har ändrats, utan det kommer även att finnas krav på berikning.

Vad är då berikning?

Berikning är när en djurart får utlopp för sina medfödda beteenden. Vissa beteenden är högmotiverade, dvs. ett beteende som är så viktigt att djuret mår dåligt av att inte få utföra det. Sådana beteenden som ej fått utlopp dyker gärna upp i andra situationer, där de skapar problem för oss människor. Exempel på detta kan vara när våra hundar gräver i rabatter, tuggar på stenar, olovlig jakt o.d. Går det riktigt långt kan det tom utvecklas till stereotypa beteenden, som vankande, skuggjakt, flanksugning o.d.

grop.jpg

Att erbjuda sin hund berikning är oftast lättare än att aktivera den. Aktivering kräver nästan alltid att en människa är inblandad, tex. Lydnadsträning eller shaping.
Berikning är snarare att erbjuda hunden möjlighet att utföra ett högmotiverat beteende. Att låta den välja att utföra det, utan att uppmuntra den. Det är viktigt att det är ett naturligt beteende som får utlopp på ett naturlikt sätt, och att hunden har möjlighet att påverka sin situation.
Man kan försvåra berikningen efter en tid, genom att tex. göra det obekvämare för hunden att bädda. Halmen/filten ska bara läggas obekvämare, eller efter en tid kanske alldeles utanför kojan/bädden, dock inte gömmas. Det ska ta längre tid, inte kräva att hunden ska tänka mer. Antalet gånger beteendet får utlopp är viktigare än tiden det tar. Gå hellre tre kortare blodspår en ett jättelångt.

Vilka är hundens högmotiverade beteenden?

Ätbeteenden

Den vilda hunden söker sin föda, undersöker om något är ätbart eller inte, den sliter, gnager, tuggar och sväljer sin föda, och ibland gräver den ner en del att ha till senare.
De allra flesta hundar får sin mat serverad i en skål en eller två gånger om dagen. Det är oftast torrfoder, och samma sak varje dag. Visst mår hunden ofta bäst av att man inte byter foder varje dag, men det går att göra maten intressantare utan större problem för varken hund eller ägare.

Alla hundar behöver födosöksberikning. Detta kan enkelt ske genom att lägga mat eller godis i en qula, kub, kong, boxerboll eller liknande. Ett billigare alternativ är en Petflaska.
Enkelt är annars att strö ut mat att söka i olika miljöer, kanske tom i en vedhög.

vidar med kong.jpg

Man kan även göra isglass till hundarna. Frys in lite godis i en plastlåda med vatten, eller kanske god buljong. Ta ut den ur frysen och servera varma sommardagar.

En viktig punkt här, är att det ska finnas så mycket av maten, att det inte leder till konkurrens och stress om flera hundar delar födosökberikning.
De hundar som är lite petiga med maten, har ofta behov av att undersöka och sortera. Detta gör man lättast genom att variera innehållet i matskålen. Lägg utöver det vanliga fodret i något nytt varje dag, både något gott och något mindre gott. Allt behöver inte ens vara ätbart, utan en gaffel måste också undersökas och kanske flyttas på. Prova dig fram, kanske lite matrester, en äppelskrutt, lite sallad, ett helt kokt ägg osv. Det ska inte vara för mycket, max 10% av innehållet i skålen, och nya saker varje gång.

matskålar.jpg

Vidare kan man erbjuda sin hund frukt och grönsaker som "mellanmål", där det viktiga inte är att de äter, utan att de får undersöka. Frukt med både skal, kött och kärna är som ett kinderägg, 3 saker i 1! Tänk här på att glupska hundar som kan svälja stora bitar inte ska få hel ananas eller annat som kan fastna i tarmen.
Många hundar har även ett stort behov av att slita. Detta kan de få utlopp för om de får en kong med godis, en tross som man petar in lite små godisbitar i (lättast om man "vrider upp" dem lite, och vrider igen med godiset i flätan) eller genom att gömma godis i gamla strumpor. Om man tar en godis i en strumpa, stoppar den strumpan i en annan strumpa med en godis i, och gör en hel "stock" av flera strumpor, få även den envisaste terrier utlopp för sitt slitande. Gnagandet är lättast att tillfredställa. Ge din hund ben, både oxhudstugg, torkade grisöron, märgben o.d. Hundar som inte tål märgben kan få dem kokta, eller med märgen urgröpt.
Gamla tomma märgben kan "hottas upp", om man fyller dem igen med tex. korv, ost eller leverpastej.

tross.jpg

Hundar har olika stort behov av tuggande och sväljande. Vissa har liten aptit, andra stor. En hund med liten aptit bör man ge få små mål med energität mat. En hund med stor aptit bör istället få flera mål med mycket mat, och givetvis då med lägre energinivå. Man kan tex. fylla på den dagliga givan av hundmat med grovfoder, som tex. havrekross eller rårivna morötter.
Hundar som har ett riktigt stort behov av att äta kan man ge fri tillgång på popcorn. Viktigt är då att dessa popcorn är luftpoppade, dvs. helt utan fett och salt. Meningen är att det inte ska tillföra någon energi, utan bara att hunden ska få äta hur mycket den vill, och att den ska få möjligheten att äta NÄR den vill. Nypoppat är godast, så en glupsk hund bör få gamla popcorn för att dämpa aptiten en aning.

En annan sak att tänka på är att det rent näringsmässigt och ur magomvridningssynpunkt är bra med fasta mattider för hundar, men berikningsmässigt är det bättre att inte ha fasta tider.

Jaktbeteenden

Sedan kommer vi till Jaktberikningen. Alla hundar behöver jaktberikning. Det gäller bara att räkna ut vilken typ av berikning som passar din ras och den individuella hunden. Bäst är det nästan att försöka hitta jaktbeteenden hos sin hund, och sedan berika detta. Fundera om din ras är anpassad till jakt på storvilt (flera hundar som samarbetar), småvilt eller fågeljakt.
Jakt börjar med att bytet ska lokaliseras, därefter väljas ut, manövreras, fångas in, dödas och sedan ska bytet hanteras tex. försvara, bära, plocka och gömma.
Polarhundarna är nästan lättast att ge jaktberikning, då de har alla dessa beteenden kvar. Hos apporterande fågelhundar är bärandet viktigast, vallhundarna följer ofta hela kedjan i jakten, men stannar av innan greppandet och dödandet.
Har man en hund som används i praktisk jakt, anpassad efter rasens och individens anlag, så får troligen hunden utlopp för sina beteenden. Övriga hundar bör få jaktberikning för att må bra.
Det vi kan erbjuda hundarna via miljön för infångandet är tex. en kong eller petflaska. Terriers och vissa av de tuffare bruksraserna uppskattar en boomerball.
Till själva dödandet är de gamla hederliga pipleksaker enklast. Pipandet är viktigt, då det låter som ett döende djur. Att hunden sedan sliter den i bitar ökar bara berikningen.

Bild 145.jpg
Andra bra exempel på berikning här är trossen igen, en jutesäck med halm, boomerball och jaktsimulatorer (som hundkapp och lure-coursing).
För hanteringen av bytet är även här strumpstocken bra, samt grävlådan eller filtar att gömma bytet i. En strumpa med kottar kan ge ett härligt krasande som många hundar uppskattar. Tänk även här på att den glupska hunden kanske sväljer stora bitar som kan fastna i mage och tarm.
Jaktberikning vi människor kan ta del i är Blodspår (ger berikning på alla delar av jakten), fågelapportering, vallning och skydd.

Rörelsebeteenden

Vilda hundar rör sig mycket. De travar, galopperar, klättrar, hoppar, smyger, balanserar osv. Även här är olika rörelser olika viktigt för raser och individer. Polarhundarna har ofta stora behov av att trava, vinthundar av att galoppera, vallhundar av att smyga.
De flesta hundar får all sin rörelseberikning via sina ägare: De får gå på promenader.
Har de tur får de röra sig i olika terränger, som att gå på skogspromenader, klättra på stenar, balansera på stockar och röra sig i olika terränger. Drag, cykelträning, att få springa lös, kapplöpning, lure coursing, agility, vallning och lek är exempel på lämpliga rörelseberikningar.

spring.JPG
Vill man ge sin hund rörelseberikning via miljön, kan man inreda hundens miljö med bord och stockar i olika höjder och nivåer, cementrör att balansera på eller krypa igenom. Det finns många sätt att berika sin hundgård, det gäller bara att ha en gnutta fantasi.
Tänk på att det kan vara viktigt för hunden att ha tillgång till en berikning, även om den inte används.

Samarbetsbeteenden

För många hundar är det mycket viktigt att arbeta tillsammans med andra mot ett mål. Polarhundar, fågelhundar och vallhundar hör till de typer av hundar som behöver samarbetsberikning. All aktivitet där en annan hund eller människa medverkar är samarbetsberikning. För polarhundarna ger dragträningen således inte bara rörelseberikning, utan även samarbetsberikning och jaktberikning.djupsno.jpg

Vilobeteenden

Hundar som snurrar runt innan de lägger sig, krafsar och bäddar även om de ska lägga sig i en korg, eller gärna kryper in under saker när de ska sova har behov av Viloberikning. Detta ger man lättast genom att ge dem tillgång till halm eller filtar på sovplatserna. De som vill krypa under något bör få en koja, inomhus kan detta lösas med en bur täckt av en filt eller kanske ett bord som får en extra lång duk.
Man bör även fundera över hur mycket sömn hunden får.
Hundar som sover inomhus kanske inte somnar förrän den sista människan i hushållet lägger sig, och troligen vaknar de när den första går upp.
Hundar i hundgårdar bör ha insynsskydd så att de känner mer trygghet och kan välja att sova ostört. Vi luras ofta att tro att hundarna sover, när de i själva verket bara slöar. En hund behöver sova 12-18 timmar per dygn, beroende på ras och individ. Jämför detta med de 6-10 timmar vi människor behöver.

Kroppsvårdsbeteenden

Kroppsvårdsberikning är viktig för hundar som vill putsa sig själv eller andra. Vissa hundar putsar gärna både sig själv, andra hundar eller människor. Låt dem få utlopp för detta. Andra hundar har stora behov av sandbadande. Utomhus löser man det med tillgång till en sandlåda, inomhus, då detta är rent olämpligt, kan en grov hallmatta ge samma funktion.

Revirbeteenden

Vissa hundtyper, som gårdshundar och boskapsväktare har behov av revirberikning. Detta kan ges genom miljön i form av liggplats vid ingången och bra utsiktsplatser för bevakande. De behöver även få utlopp för underökande, och detta kan ske genom att man möblerar om lite, har radio eller Tv på, och erbjuder främmande föremål i en känd omgivning.
Lämpliga aktiviteter att göra tillsammans med sin ägare kan vara promenader, patrullstigar, bevakningsträning samt skydd.

Socialt samspel

Alla hundar har behov av att få leva i en familj, leka och lösa konflikter. Ingen människa kan någonsin helt ta andra hundars plats. Därför måste en ensamhund få tillgång till hundkompisar som den får träffa ofta. Social berikning är nödvändigt för den ensamma hundan!

puss.jpg
Det är mest naturligt för en hund att leva i ett parförhållande. Hunden gör i vilt tillstånd ett partnerval, nåja, tiken väljer, hanarna gör sitt bästa för att bli valda. Sedan lever dessa två tillsammans, parar sig, gräver en lya, bäddar den, föder valpar, vårdar och fostrar dem. Valparna stannar sedan oftast kvar och hjälper till med nästa kull, även om de så småningom drar vidare och söker sig en egen partner.
Våra hundar av idag får mycket sällan välja sin partner själva. Har de tur får de leva med en annan hund av motsatt kön, även om de mycket sällan får skaffa familj ihop. Vi människor styr över vilka som ska paras, och kan ibland tom tvinga tikar att para sig mot deras vilja, vilket faktiskt är ett lagbrott! De tikar som får valpar får sällan ha sin hane hos sig, och har inte heller hjälp av andra vuxna hundar att sköta valparna.
Dräktiga och skendräktiga tikar behöver få yngelvårdsberikning. Ge dem möjlighet att gräva lya genom att ge dem en koja, bur med filt eller ett lågt bord med en lång duk och massor av filtar att bädda med. Den skendräktiga tiken kan få ha mjukisdjur som valpar, då hon inte får några riktiga.
Även vuxna hanar kan ha behov av yngelvårdsberikning. Låt dem få träffa valpar att fostra och leka med. Om en uppfödare har både tiken och hanen hemma, mår hela familjen oftast bäst att få vara tillsammans under hela tiden från parningen till valparna säljs.

Så till sist några korta saker att tänka på angående berikning:

* Berikning ska vara naturtroget och ge ett för hunden väsentlig resultat.

* Berikning ska vara avpassad efter ras, kön, ålder och individ.

* Erbjud berikningen oregelbundet och med en bra avvägd balans.

* Variera berikningen och gör den mångsidig, för hunden valfri och tillräcklig. Det är inte meningen att berikningen ska leda till stress mellan individer, eller att den på något sätt ska kunna skada hunden.

Artikelförfattare: Elin Mattsson
Fotografer: Elin och Krister Mattsson

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
smurfan-13
2009-08-28 00:05
#3

Berikning är nog ett av de allra roligaste och intressantaste jag vet när det kommer till djur vi har i fångenskap. :) Bra med en artikel som tar upp det då jag tycker det oftast bara handlar om aktivering på hundsidan och berikning är egentligen så himla mkt viktigare tror jag.

Vattnadal
2009-08-28 00:50
#4

#3 Dessutom är berikning så enkelt. Erbjud hunden det, och den sköter det själv, om den behöver!

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

smurfan-13
2009-08-28 12:24
#5

#4 precis ;) Och sen kan man sitta och kika på dem i evigheter när de gör något som de uppenbarligen behöver och uppskattar :)

smurfan-13
2009-08-28 14:10
#6

Berikning av rovdjur

En bra länk från USAs Zoo-djurvårdare med tips om vad man kan berika rovdjur i djurpark med. Flera tips funkar även super på våra sällskapshundar. :)

Annons:
SaraC
2009-08-28 23:00
#7

Ja, det är riktigt intressant det här med berikning. Tack för att du berättar!

#6 Det lät spännande, ska kika där sen när jag har tid att läsa.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Manda29
2009-08-29 01:46
#8

Tack för en jättebra artikel!

Ricko
2009-08-29 22:36
#9

Bra artikel ;) SJälv sitter man ju och funderar över vilken sorts hundutbuildning man ska gå(s¨åklart har jag tänkt gå nåt med hundar sen 7 år tbx(sen jag var 5)

Här har man ju ett tips :D

// Mvh Emina - www.eminametovski.devote.se

Xondah
2009-08-31 00:13
#10

Bra artikel!^^

pippa__
2009-09-05 01:58
#11

MKT MKT bra artikel! Viktigt för alla hundägare tycker jag att veta =)

Akitamatte
2010-02-16 00:24
#12

Mycket intressant artikel :)

SaraC
2010-04-22 17:44
#13

Två frågor..

Alla hundar behöver jaktberikning, hur ger man det till en hund som inte intresserar sig för något av förslagen i artiklen? Har inte testat blodspår dock.

Vår gård var ganska uppgrävd förra sommaren och Eros hittade genast en favoritplats i skuggan där han kunde gräva grop och ligga i. Nu har vi byggt altan över hans plats och undrar om en barnpool/sandlåda med sand i kan vara något att erbjuda honom istället. Har man i vanlig sand bara eller? Skäms

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
Vattnadal
2010-04-22 18:04
#14

Testa blodspår, men gör det med det som berikning, dvs inte de klassiska viltspåren med droppflaska då. Jag ska planera in en helgkurs i sommar, för övrigt!Flört

Fundera i övrigt på vad din ras och hund jagar förl typ av vilt och hitta sen ett sätt att berika.

Små pipisar att döda brukar de flesta uppskatta, plychare med pip att döda och slita sönder älskas här. Har tyvärr inte råd att köpa lika många längre.

En kong, en tross med lite godis i, en strumpstock, en strumpa med tallkottar, kanske en toppengrej att elka med för er tillsammans? Köp något av kaninpäls, eller helt enkelt ett kaninskinn (hittar du billigt på leksands medeltidsmarknad sista helgen i maj), rulla ihop det till en korv, eller sy ihop den till en kanin, sätt sen fast ett hållbart snöre (jag har tunna hamparep på såna för att de ska hålla) och lek som man gör med en kat. Dra den ryckigt och spännande, så att Eros jaktinstinker väcks, sen får han jaga den, och ni kan gå över i motlek (dragkamp) för att leka tillsammans.

Vi har behållt sandlådan här hemma, för att de som inte bor i hundgård ska kunna gå ut och gräva lite när de vill. Vidar brukar få parasollet över sandlådan, så att det ska bli skugga där med.

Nu ska jag ha mys, Vidar och Vittra, samt Cora som hälsar på inne med oss, ska käka popcorn och titta på en film innan K kommer hem och det är dags för middag för hundar och folk!

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

SaraC
2010-04-22 21:06
#15

#14 Vad är det för skillnad på "klassiskt" blodspår och blodspår som berikning då? Behöver läsa på lite, är inte så insatt i blodspår överhuvudtaget.

Ja, alltså rasen används inte till någon jakt och Eros är noll intresserad av att jaga något. När det gäller leksaker och dylikt är han supertråkig och gillar ingenting annat än kongar och liknande som det kommer godis ur. Men är det någon jaktberikning att ge honom sådana? Obestämd 

Ska i alla fall testa att köpa lite kaninpäls och prova! Lyckas jag inte fresta honom så är jag säker på att katterna gärna ärver en sådan leksak Skrattande Sandlåda blir det också att fixa!

Det lät inte helt fel med mys, popcorn och film! Blev riktigt sugen på popcorn jag med nu ju.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Vattnadal
2010-04-22 22:05
#16

För att citera texten ovan: Jakt börjar med att bytet ska lokaliseras, därefter väljas ut, manövreras, fångas in, dödas och sedan ska bytet hanteras tex. försvara, bära, plocka och gömma.

Spetsar har ofta alla jaktbeteendena, dvs småvilt, storvilt och fågel. Huskyna är inte heller jaktavlade, men har massor av jakt i sig. Jappen har säkert massor bortavlat, men småviltsjakten borde finnas där. Kanske fågel oxå, är han intresserad av fåglar?

Småvilt kan du leka jakt med kaninskinnet, kanske bara ha små pipisar som han får leta upp, fånga och döda om du får igång hans lek med kanin. Kongen ger ju infångande, den rör sig roligt och sprider ut små mumsiga godbitar. En petflaska kan vara lika fiffig, inte i rörelse, men väl i pris. En sak att tänka på, är att om du har en plyschpipis och en strumpa med kottar, så erbjuder du honom den berikningen. Väljer han att inte använda dem är det ju för att han inte behöver.
Freja har stora behov av dödande, och då och då, med nån dag eller ett par veckors mellanrum slår hennes timer till. Då sliter hon sönder alla hundleksaker hon hittar. Tyvärr äter hon upp dem oxå, så hon spyr gärna upp strumpor od nån dag efter, om vi inte är med och passar. Vi har saker tillgängliga till timerns säger "döda" åt henne. Sen måste vi ju ändå ha massor av saker att bära som berikning åt vår golden…

Skillnaden på vanligt viltspår och blodspår som berikning är att man i blodspåret försöker göra det så "på riktigt" det bara går. Ingen lukt av människa på skankarna, aldrig använda en skank mer än en gång, inte droppa från flaska utan ha spåräggarstav osv.
Jag körde viltspår förr, och visst gillade Vidar det, tyckte att det var läskigt från början, men när jag sen lade blodspår som berikning såg jag STOR skillnad på hans beteende. Nu spårade han inte längre, han jagade på riktigt med mig!

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

smurfan-13
2010-04-22 22:25
#17

Jag ställer mig dock tveksam till att ALLA hunda behöver jaktberikas. Berikning skall anpassas efter individen och en individ som inte är intresserad av jaktberikning har antagligen redan sitt jaktbehov uppfyllt. För mig handlar berikning om att ge hunden möjlighet att utföra naturliga beteenden, OM den känner ett behov av det.

Visst skall man inte ge upp i sina försök baa för att hunden inte visat intresse de första gångerna. Men jag tror att många hundar som avlats för att inte ha kvar så mkt jakt, nog får sin jaktberikning i sin vardag utan att någon ser eller reflekterar över det.

Dock tycker jag att alla hundar skall få testa på blodspår innan man ger upp ;)

SaraC
2010-04-22 23:15
#18

#16 Ja, det mesta är nog borta ur jappen. Han är väldigt förtjust i smådjur som till exempel gnagare, tycker de är jättekul att titta på dem och "leka". Hade en barnleksak med en batteridriven vessla eller något som sitter på en boll och rullar runt på golvet och den tyckte han var spännande att jaga.

Måste försöka testa blodspår, har varit sugen på det länge nu. Behöver man något tillstånd för att lägga spår och av vem i så fall?

#17 Ja, det låter logiskt tycker jag. Erbjuda och sedan är det upp till hunden att välja om den behöver eller inte. Eros älskar ju att spåra, både lagda spår och att bara snosa runt på eget bevåg, så kanske det är den enda form av "jakt" han behöver?

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Vattnadal
2010-04-22 23:48
#19

Självklart ska berikning vara frivillig, det är ju det som är vitsen med berikning, hunden ska få välja själv.

Dock är jag oerhört skeptisk till att det finns hundar som är så sönderavlade att de inte har en gnutta jakt i sig alls.

Att gå ett personspår är att leta matte eller en människa, inte jakt. Att nosa i skogen eller en park efter fåglar och ekorrar är jakt. Att titta på fåglar kan vara jakt, att jaga en batteridriven leksak kan mycket väl vara äkta jaktberikning.

Blodspår måste du ha tillstånd av markägaren, och är det inte viltblod måste du ha tillstånd från JBV oxå. Blod kan man köpa i affären, skankar köper man eller tigger åt sig av jägare. Jag har flera frysar fulla nu, älgskankar,hjortklövar, rådjur, vildsvin, en kråka och en ekorre. Har köpeblod och älgblod. Viktigt är att inte ha grisblod, utan hellre nöt om man inte har viltblod.

Tänk på att inte ta i skanken, att försöka avge så lite lukt av dig som möjligt i spåret, valla av marken där spåret läggs innan, och kör uppsparket med skanken eller en sten, pinne ed från naturen, inte med foten, då blir det din lukt igen.

Testa blodspår innan du ger upp, annars kan han mycket väl vara nöjd av att få nosa efter vilda djur ute, även om han inte jagar dem.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

SaraC
2010-04-23 00:56
#20

#19 Han verkar nöjd med att bara leka jaktlekar med smådjur och leksaken, har aldrig tänkt på att det skulle vara att jaktberikning men det kanske det är.

Men ska försöka med blodspår ändå, vill gärna ha testat på det inför framtiden även om Eros inte gillar det. Vi har ju lite skog runt om i släkten, räcker det med att bara ha muntligt frågat markägaren? Kan jag lägga något annat en än skank första gången när jag bara testar om hon tycker det är kul? Tack för hjälpen!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
SaraC
2010-04-23 15:19
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#21

Idag när vi var ute på promenad hittade Eros ett väldigt, väldigt intressant spår som han följde. Lite längre fram började han nosa på något jag först trodde var en gren, men när jag kom närmare såg jag att det var en älgskånk. Haha, vad är oddsen för det? Sitter här och planerar blodspår och skånkar och så ramlar vi rakt över en nästa dag Tungan ute Fast jag tog inte den, såklart. Undrar om vi ramlade över ett gammalt spår någon lagt eller om skånken dragits dit av något vilt djur.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

smurfan-13
2010-04-23 16:13
#22

Bar gjort Eros! Som sagt, jag tror att han berikar sitt egna liv jag ;) Bara det att han inte jagar cyklister eller nåt annat som matte kan komma och störa sig på.

Vattnadal
2010-04-23 16:27
#23

Muntlig fråga räcker, och sen tillstånd att sprida ut blod då, från JBV.

Just en skank behöver det inte vara, det kan egentligen vara vilken del som helt av ett djur som är "skadat" och ska spåras upp. Du kan lägga med en fågel, en mus, en kanin, ett huvud, en hel kropp (om det är mindre djur) eller då klöv/ben/skank som är vanligast. Se bara till att djurdelen är från ett vilt djur och så ohanterad av människa det bara går.

Blod hittar du i frysdisken på mataffären, eller kan beställa hem. Spårläggarstaven är lätt, bara en pinne med en skumsvamp i änden, som du doppar i blodet och trycker i backen där du går. I toppen på den sätter du snöret som du fäster djurdelen i andra änden av, så att det släpas en liten bit bredvid dina egna spår.

Har hittills inte träffat någon hund (vuxen ska tilläggas, under ett år kan de tycka att det är för läskigt) som inte älskar det.

Hunden får en huvuduppgift, de får jaktberikning (om man lyckas tända hundne i jakt vill säga, så att de inte bara går personspår kryddat med blod) och det är både roligt och spännande!

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

SaraC
2010-04-25 14:46
#24

#22 Nej, nej, han sitter bara och morrar åt cyklister som har mage att cykla förbi hans gård Flört

#23 Får se vad vi kan skramla ihop då! Ska se om någon jägare som själv inte har hund kanske har lust att spara en skank eller om vi får försöka hitta något annat. Funderar för fullt Glad Tack så mycket för all hjälp! Ska bli roligt att testa.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Vattnadal
2010-04-26 00:58
#25

Annars är du varmt välkommen hit för att prova, egen mark att läga spår på, blod och diverse olika djur att lägga spår med, allt från ekorre och vildsvin till älg!

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

SaraC
2010-04-29 13:32
#26

#25 Tack så mycket för det! Kanske ska försöka få in en minisemester österut!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

smurfan-13
2010-05-04 00:38
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#27

här är dagens berikning för två av mina hundar

Annons:
smurfan-13
2010-05-04 00:39
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#28

luktar mums

smurfan-13
2010-05-04 00:39
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#29

fröken var lite mer försiktig o rullade sig tack o lov inte (hon duschades igår)

SaraC
2010-05-04 16:46
#30

Oj, vilket svin! Tungan ute Spårade hundarna upp den eller vad gjorde ni?

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

smurfan-13
2010-05-04 16:49
#31

#30 nja vi hittade det mest bara i skogen. Hundarna fick nys om dess doft och då gick vi och kikade. Sen fick de undersöka det innan vi gick hem. Funderar på att gå dit m mina andra två idag, men det hänger på om det börjar regna eller ej.

SaraC
2010-05-04 16:58
#32

#31 Jaha, men det var väl perfekt Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Vattnadal
2010-05-04 18:33
#33

Åh, men gå dit utan hundar först, gör ett släpspår och gå sen tillbaka med hundarna!

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

smurfan-13
2010-05-04 19:43
#34

#33 släpspår fixar naturen själv ;) Jag hittade det vid 14 tiden igår & när vi sen var där o fotade vid 20 var grisen redan flyttad. Så jag räknar med att den flyttats ytterligare nu under natten som varit ;)

Annons:
klubba
2010-08-27 22:20
#35

mkt  bra artikel,jag sysslar med aktiviteter för katter jag…

TeamVanity
2010-08-29 14:28
#36

Jättebra artikel!

wasp
2010-08-30 18:39
#37

Så det är det hon sysslar med när hon kryper in under soffan på dagarna… Alltid bra o veta :D

SaraC
2010-09-03 23:47
#38

#37 Vad gör hon under soffan då?

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

wasp
2010-09-04 00:24
#39

# 38 Sover Skrattande  Ibland kryper hon in under våra sängar oxå… Men bara på dagtid. På natten ligger hon i sin säng.

SaraC
2010-09-04 01:42
#40

#39 Jaha, ja, det lät ju mysigt Skrattande

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

SaraC
2010-09-04 01:50
#41

Jag måste säga att jag märkt hur min hund förändrats genom åren han bott hos mig.

Till en början kunde han krafsa lite där han skulle ligga, sedan gick det över till att han kunde rafsa ihop en hel matte (eller vad det nu var) till en enda stor knöl att lägga sig på. Förra året flyttade vi så att vi fick egen trädgård och husse grävde upp för att bygga altan, medan Eros glatt grävde tillbaka allting! Sedan grävde han nöjt under halva sommaren en mysig plats i jorden i skuggan, tills dumma husse och matte la igen det med trä Skrikandes Vi får skaffa en barnpool åt honom att gräva i istället nu. I år blev han ännu mer järv i grävandet. I våras grävde han glatt och klafsade ner sig i lerpölar (och det här är en hund som tidigare avskytt allt som har med vatten att göra) och när vi var på grillfest skulle han promt gräva en skön grop i blomrabatten Skäms (Han fick istället tillslut en lång trasmatta i en hög att riva runt i och det var också helt okej.)

Det finns fler beteenden som också förändrats och förstärkts, men nämner bara detta nu för att inte bli för långrandig. Tycker bara det är så faschinerande att se hur man kan uppmuntra, locka fram och stärka dessa naturliga beteenden hos en hund!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
pius314
2011-09-20 10:32
#42

Åh vilken bra artikel!

Men det här med att gräva ner mat till senare…

vår valp vill gräva ner sina märgben i trädgården och sen springer han och flyttar runt dem. Vi vill inte ha hela trädgården, gräsmattan och rabatterna uppgrävda såklart. Hur kan vi "styra honom" mot sandlådan (som vi har valt att ha kvar för att han tycker det är så kul/(berikande ;-)) att gräva… Några tips där?

  • Tillräckligt bra är perfekt! -
Vattnadal
2011-09-24 15:13
#43

Njae, kanske är svårt att få honom att bara gräva där ni vill… Där vi bodde tidigare hade vi en fin del av trädgården, med damm, fina växter od. Där hade vi ett staket runt, så att bara lugna sansade hundar under uppsikt fick vara med. Resten av tomten var tillåten för hundarna.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

[Forest]
2012-08-30 23:01
#44

Mycket bra artikel Glad

vallhund
2013-03-25 06:30
#45

Tidigare kunde man se massvis med bilder på olika slags berikning i hundgårdar/hägn på Kennel Chankos hemsida, tyvärr hittar jag dem inte längre.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Vattnadal
2013-04-02 16:12
#46

Här finns lite om hur deras hundar lever.

Och här har du en del foton på kul berikning i hundgårdarna.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

vallhund
2013-04-03 01:16
#47

Samma länk! Men tack, det är en bra inspirationskälla för de som har/skall bygga hundgård/hägn.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Vattnadal
2013-04-03 07:32
#48

Försöker igen då, med berikning i hägn och gårdar.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Annons:
vallhund
2013-04-07 14:48
#49

Tack!

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

[MikaelaR]
2014-07-16 02:57
#50

Bra artikel!

Taxelina1
2014-08-09 00:06
#51

#27 Vad hade hänt med vildsvins kultingen?

#48 Visst var det du som rekommenderade kokosnöt som leksak? Senast idag köpte jag ett par till våra hundar. Som jag sagt många gånger tidigare. Det är världens bästa leksak till hundar i hundgårdar. Dom går aldrig sönder och innehållet torkar, krymper och skrammlar spännande inuti när man leker med den😃

Hälsning från en stor djurvänCool

Vattnadal
2014-08-09 11:04
#52

Japp, vi brukar köpa kokosnötter, helkul tycker våra hundar!

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Upp till toppen
Annons: