Annons:
Etiketthälsa
Läst 12323 ggr
SaraC
2010-01-30 13:43

Hundens åldrande

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det mest negativa med att vara hundägare håller nog de flesta med om är att hundar åldras så mycket snabbare och lever så mycket kortare tid än oss människor. Den här artikeln handlar åldrande hos hundar och hur man kan hjälpa sin hund att hålla sig i så bra form som möjligt och åldras med den värdighet den förtjänar.

Nedsatt hörsel och syn är ett vanligt ålderstecken.

Nedsatt hörsel och syn är ett vanligt ålderstecken.

Ålderstecken och åldersrelaterade problem

Ålderstecken

Det första tecknet på att hunden börjar bli gammal brukar vara att den börjar bli grå runt nos och ögonbryn. Pälsen kan även växa sig längre och klorna växa snabbare. Ett andra tecken är djupare och längre sömn. Hunden kan bli mer lättskrämd vid plötslig väckning. Se till att både människor och andra husdjur lämnar hunden ifred när den sover. Låt hunden ha sin bädd på en lugn plats i hemmet.

Matsmältning och utfodring

Mat- och dryckesvanorna förändras. Hunden kanske får dålig aptit, svårigheter att äta eller ökad törst. En äldre hund kan också få matsmältningsproblem och få kräkningar, diarré och förstoppning. I takt med hundens åldrande minskar den ner på sin aktivitet och äldre hundar blir därför även lättare överviktiga. Se över och anpassa hundens kost efter åldrandet, be om hjälp om du är osäker på hur du ska gå tillväga.

Artrit och osteoartrit

Artrit och osteoartrit är vanligt hos äldre hundar. Ett tidigt tecken är stelhet när hunden försöker resa eller röra sig på morgonen. Vid mer extrema fall kan den ha problem att gå och/eller visa svaghet i bakbenen, hälta eller symptom på smärta. Om din hund drabbas, kontakta din veterinär. Exempel på behandlingar kan vara antiinflammatoriska medel, medicin som ökar produktionen av ledvätska eller homeopatiska och naturmedicinska preparat som t.ex. glukosamin eller örter.

Nedsatt funktion av urinblåsan

Hunden får nedsatt funktion av urinblåsan och måste ut oftare och kanske också på nätterna. Den kan även börja förlora kontrollen över blåsan och kissa inne. Förutom att se till att utöka hundens rastningsturer kan det vara smart att göra en specialbädd till hunden, så underlättar du både för din hund och för dig själv.

Låt hunden vara med och bestämma dosen aktivering och se till att du motionerar och tränar med måtta.

Låt hunden vara med och bestämma dosen aktivering och se till att du motionerar och tränar med måtta.

Syn och hörsel

Nedsatt hörsel och syn är ett vanligt ålderstecken. Du kanske märker att hunden inte lystrar till dig, skäller utan anledning/oftare/i ett högre tonläge än normalt, att ögonen ser blåa ut eller verkar vitt i mitten, att hunden inte vill gå ut om det är mörkt eller väldigt ljust eller att hunden börjar gå in i saker. Tänk på att hunden lättare råkar ut för olyckor när syn och hörsel försämras.

Senilitet

En hund kan precis som oss människor också bli senil. Tecken på det kan vara rastlöshet, ökat uppmärksamhetsbehov, desorientering och ökad användning av röstresurser. Det finns medicin för att behandla senilitet.

Ta hand om din gamle vän

  • Se till att erbjuda hunden välsmakande och lättsmält mat och tänk på att den ska innehålla färre kalorier och protein än tidigare och mer fibrer.
  • Du kanske måste lägga ner mer tid än förut på hundens pälsvård, eftersom den kan få svårare att sköta om sin päls på egen hand på grund av stelhet. Hundens päls blir även tunnare och huden mer ömtålig, så det kan vara bra att byta till mjukare pälsvårdsredskap.
  • För att ta hand om hundens stelare leder, se till att din vän får en mjuk och tjock bädd och lägg sköna filtar eller mattor på hundens favoritställen.
  • Håll hunden borta från fukt, stark sol och kraftig kyla.
  • Ge vovven en skön och avslappnande massage. Massage är bra för stela leder och hjälper hunden att uppnå bättre rörlighet.
  • Låt hunden vara med och bestämma dosen aktivering och se till att du motionerar och tränar med måtta. Hunden brukar oftast tala om själv när den vill träna eller vända hem igen under promenaden.
  • Att hålla hunden under större uppsikt där eventuella faror kan lura är viktigt. När hundens syn, hörsel och luktsinne försämras kan den bli desorienterad. Du kanske måste hålla hunden kopplad oftare och hämta in den istället för att vänta på att den kommer när du ropar om den är lös.

 Se till att din vän får en mjuk och tjock bädd och lägg sköna filtar eller mattor på hundens favoritställen. Foto: Xondah

Se till att din vän får en mjuk och tjock bädd och lägg sköna filtar eller mattor på hundens favoritställen. Foto: Xondah

Det tunga beslutet

Att ta beslutet om att låta en kär vän somna in är aldrig enkelt. Men det är tyvärr något varje hundägare måste göra. Även om man i en del fall slipper fatta det själv, genom att hunden plötsligt och snabbt somnar in. Men oftast blir det ingen naturlig väg, utan du tvingas att fatta beslutet om att avliva din hund.

Hur fattar man då detta tunga beslut? Ja, det finns så klart inget självklart svar på det. Varje hundägare får själv försöka avgöra. Det kan vara bra att rådgöra med sin veterinär och det är viktig att man tänker på hunden och vilken livskvalitet den har. Det är oerhört svårt att skiljas från sin vän, men du vill ju ändå inte hålla hunden vid liv enbart för din egen skull.

När beslutet väl är fattat kommer en svår period, först den sista tiden med din hund och sedan första tiden utan den trogna vännen som funnits vid din sida så länge. Även om det känns svårt, försök göra den sista tiden så bra som möjligt. Njut ordentligt av er tid tillsammans och gör de saker som ni båda älskar att göra tillsammans. Det här är ju det sista du ger tillbaka för alla fina minnen din hund gett dig.

Ett fridfullt slut

En del ägare orkar inte vara med när hunden somnar in och det är ingen som klandrar en för det. Men tänk över beslutet noggrant innan du bestämmer dig för att inte vara med. Din hund kommer ju oundvikligen att känna sig tryggare och lugnare om du är med och det är faktiskt väldigt fint och skönt att få vara med in i det sista, även om det så klart är jobbigt.

Njut ordentligt av er tid tillsammans och gör de saker som ni båda älskar att göra tillsammans. Det här är ju det sista du ger tillbaka för alla fina minnen din hund gett dig.

Njut ordentligt av er tid tillsammans och gör de saker som ni båda älskar att göra tillsammans. Det här är ju det sista du ger tillbaka för alla fina minnen din hund gett dig.

Du kan välja mellan att åka till veterinären, där det på många ställen finns särskilda rum som är lugna, har lite dämpad belysning och kanske tända ljus, eller att låta veterinären ge din hund på en annan plats. Om din hund älskar att åka bil och har sin plats där som trygg och skön kan det vara ett alternativ att ni åker till veterinären och denne kommer ut till bilen. Eller så kan veterinären besöka er hemma. Se över vilka alternativ som är möjliga med de olika veterinärerna runt omkring.

När en hund får somna in hos veterinären ligger eller sitter den ner medan veterinären injicerar en överdos av bedövningsmedel i venen på det högra frambenet. Hunden brukar oftast känna sig alldeles lugn, men är den orolig får den först ett lugnande medel. Oftast är hunden helt ovetande om vad som sker och somnar inom några sekunder. Efter högst några minuter slutar hunden att andas och kort därefter slutar även hjärtat att slå.

Ett alternativ är att låta en jägare avliva hunden med ett skott. En del tycker detta känns för magstarkt och då är det givetvis bättre att låta veterinären ge en spruta istället. Men andra tycker detta är det bästa alternativet. Hunden får vara i en miljö den trivs och mår bra och är glad i, den kanske strosar runt i skogsbrynet eller hemma på gården. Den är trygg och hinner aldrig reflektera över att något är på väg att hända.

Begravning eller kremering

Veterinären kan ge råd om hur du kan ta hand om den döda hunden. Man kan både kremera och begrava. Det finns särskilda djurkyrkogårdar där man kan låta begrava sin hund. Många väljer dock att ta med hunden hem och begrava den i trädgården, innan man gör detta bör man kontrollera vad som är tillåtet och inte där man bor.

Du kan kremera din hund och få en urna med aska att begrava, strö ut eller ha någonstans hemma. Eller så kan du begrava hunden på en djurkyrkogård eller hemma i trädgården. Foto: SaraC

Du kan kremera din hund och få en urna med aska att begrava, strö ut eller ha någonstans hemma. Eller så kan du begrava hunden på en djurkyrkogård eller hemma i trädgården. Foto: SaraC

Sorg

Många som aldrig själva haft hund eller andra husdjur har svårt att förstå sorgen man känner efter sin hund. Det är viktigt att komma ihåg att sorg är både naturligt och mänskligt, det är helt normalt att sörja sin hund så försök inte att dölja eller förtränga dina känslor. Det blir alltid lättare om du får stöd, kanske av familj, vänner, andra hundägare eller kanske på veterinärmottagningen. Har du barn så var ärlig. Förklara vad som ska hända/har hänt och varför. Se till att barnen förstår och att du finns där för dem i deras sorgearbete. Men känn inte att du måste dölja din egen sorg. Det är ju något helt naturligt att vara ledsen när något sådant här hänt.

Vad du än gör så anklaga aldrig dig själv för hundens död. Ha heller inte för bråttom att ersätta hunden med en ny, men ha samtidigt heller inte dåligt samvete å din gamla hunds vägnar, den dag du eventuellt gör det.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
Jonna75
2010-01-30 14:46
#1

Jättefin artikel Sara!

Det är dock jobbigt att läsa den sista delen då man mist en familjemedlem, blir en liten kort backflash av det som varit.

Jag coh en klasskompis har just valt att ta "Den äldre hunden" som specialarbete. Där kommer vi också ta upp lite om sjukdomar, aktivering mm som man ska tänka på. Så fick även lite idéer vad mer man kan ta upp

smurfan-13
2010-01-30 15:36
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Åh fixade inte att läsa klart. Har ju en "gamling" som bara är 6 år (i mars), men som jag inte tror kommer fixa en till vinter pga sina ledproblem. Han är inte en dag äldre än 1 år i knoppen, men kroppen gör ont och strejkar för honom. Men vi hoppas ta oss igenom det som är kvar av vintern och sen få en fantastisk sommar att minnas. <3

DesK
2010-01-30 17:31
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Vilken bra artikel, Sara!

Jo visst är det hemskt när dagen för det sista avskedet nalkas! Som ägare till våra kära hundar har vi skyldigheten att förstå när livet mer är en plåga än en glädje för våra älskade hundar. Kanske kan man säga att det är hundens rättighet att få ett värdigt avslut på sitt liv.
Själv har jag haft turen att 2 av mina käraste hundar fick ett långt liv och att de båda dog innan jag hann till veterinären med dem.
Nu har vi ju 2 gamlingar och jag vet att den sorgliga dagen kommer troligen alltför snart. Trots att båda är pigga och alerta ännu. Vi har därför börjat tala om att försöka hitta ny hund och även varit i kontakt med tänkbara ansvarsfulla uppfödare.
Smurfan jag håller alla tummar att ni tar er igenom resten av vintern och att ni får en härlig sommar tillsammans.

Bifogar en bild på min dobermann och mig.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

KitoBonito
2010-01-30 18:25
#4

Jättebra! Tycker det här är riktigt viktigt för människor att veta för det är sånt de flesta nog inte tänker på. "En gammal hund sköter sig själv" brukar det låta.

Tack!

SaraC
2010-02-01 18:25
#5

Jätteroligt att ni gillade den Glad

Jag har ju min "polisfarbror" på 11 år. Men han är, tack och lov, ännu pigg som en mört och hälsan själv. Däremot märks det att han behöver mer sömn.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Upp till toppen
Annons: