Annons:
Etiketthundsport
Läst 9657 ggr
Yessica
3/19/10, 6:40 PM

Agilityträning - Hopphinder, långhopp och däck

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Del 1 av 4 om hinderinlärning. I den här delen tas det upp hur man tränar in hopphinder, långhoppet och däcket på sin hund.

Hopphinder

När man börjar träna att hoppa hinder ska man ha på låg höjd. Även här finns det väl en mängd olika idéer för hur man kan göra. Målet är ju att få hunden att förstå att det är mellan hinderstöden den ska och över bommen, inget annat.

Hinderhöjder och oxerlängd

Höjderna är anpassade efter hundens storlek. Men vid inlärning SKA hindrena vara mycket lägre då det bara är onödigt att hoppa på höga höjder i början. Men även en van hund behöver inte alltid hoppa maxade hinder alltid. Det sliter bara i onödan på dom.

På tävling gäller alltså dessa höjder:
Smallhundar (upp till 34,99cm) 25-35 cm
Mediumhundar (35-42,99cm) 35-45 cm
Largehundar (från 43cm) 45-65 cm

Oxer är ett annat typ av hopphinder som består av två hopphinder nära varandra så det hoppas över samtidigt som ett längdhinder. Främre bommen ska vara 15-25cm lägre än den bakre bommen och maxlängderna är dessa:
Smallhundar max 30 cm
Mediumhundar max 40 cm
Largehundar max 55 cm

IMG_8341 002.jpg
Foto: Nina Nobeling, Sting på agilitytävling över hopphinder

Inlärning

Jag tänkte förklara hur man kan använda en matskål i samband med att träna in det här hindret. Man sätter hunden ganska nära hindret (eftersom det ska vara lågt) och har en medhjälpare vid hunden och ställer sig själv på andra sidan hindret med en matskål där det ligger en godis i. Medhjälparen håller i hunden och släpper när du lockar på den. Går den runt hindret eller går under får den ingen belöning. Då går man bara tillbaka och gör om. Men man ska ju göra det så lätt för hunden att den alltid lyckas. Ha därför inte så högt att den kan krypa under och sätt den inte för långt ifrån så den kan smita förbi. När hunden hoppar över som den ska får den belöningen.

När hunden förstått att den ska mellan stöden kan man öka avståndet till hindret så man verkligen är säker på att den är säker och inte bara för att det är så lätt att göra rätt. Sen utökar man även med att lägga till fler hinder efter varandra med matskål bakom så hunden får ett sug framåt mot nästa hinder. Här är det bra om medhjälparen står vid matskålen istället och tar upp den om hunden smiter förbi. Alternativt att man tränar hunden i att sitta kvar och att man sen kallar in hunden. Vilket är ganska viktigt att hunden kan för att kunna göra bra starter på tävling sen. En bra sak är också att ha en matskål efter några hinder och starta samtidigt som hunden och springa brevid. Vilket då blir träning inför tävling sen när man springer med sin hund. Tänk då på att vara på båda sidor.

Långhoppet

Samma träning gäller för långhoppet som för vanliga hopphinder. Men det kan vara något svårare för hunden att uppfatta hur den ska hoppa långhoppet, vissa fattar direkt. Hunden ska alltså hoppa från den lägre delen och mot den högre mellan pinnarna som är i hörnen. Dessa är till för att hjälpa hunden att rama in hindret lite, men skulle hunden riva dessa pinnar under tävling får den inga fel för det. När man tränar långhoppet börjar man med bara några få "plankor", beroende på sin hunds storlek. En stor hund kan börja med 3 delar som är ganska täta. När hunden blir säkrare och hoppar som den ska över långhoppet så kan man länga lite. Man ska även tänka på att när hunden ska hoppa långt så måste den ha lite fart, så man får öka avståndet till hindret för att hjälpa hunden så den hinner få upp farten och därmed öka chansen att lyckas.

Hinderlängd

På tävling är det dessa längder som gäller:
Smallhundar 40-50cm (2 delar)
Mediumhundar 70-90 (3-4 delar)
Largehundar 120-150 (4-5 delar)

Stinghopparlanghopp.jpg
Foto: Yessica Björkvall, Sting hoppar långhopp

Däcket

Det här hindret är antingen väldigt lätt eller svårt. Jag har varit med om bägge delar. Sting har aldrig sprungit vid sidan om, medan Pippi ofta smet mellan ram och däcket, det gick ju snabbare så. Men då blev det heller ingen belöning. Hunden ska alltså hoppa genom däcket som sitter fast i en ram.

Hinderhöjd

Som vanligt när man börjar träna ett nytt hinder börjar man på låg höjd. Däcket går ju tyvärr inte att sänka så mycket, eller det kanske går att lossa på några band lite så det blir lägre. Men då vet man inte heller när det är exakt rätt höjd, och det är svårt att få tillbaka det till mitten igen. Därför blir det så att small - och medium - hundarna får börja på sin tävlingshöjd medan large får lägre.

På tävling ska däckets innerdiameter vara 45-60cm och för small och medium ska det vara 55cm högt upp till däckets mitt (alltså varken i över - eller underkant), för large ska det vara 80cm till mitten.

Inlärning

Sätt däcket på small - och mediumhöjd oavsett storlek på hunden vid dom första träningarna. Sen sätter du hunden på ena sidan och går runt till andra. Kan du inte lämna hunden tar du hjälp av en medhjälpare istället för att tjaffsa om att sitta kvar. Sen lockar du genom däcket och belönar när hunden hoppar genom däcket. Springer hunden bredvid tar du tillbaka den till andra sidan. Utan att ge den belöningen såklart. Såhär är det bara att traggla vidare. Här är det väldigt viktigt att ta tillbaka hunden utan att den får smita mellan däck och ram på väg tillbaka annars får hunden det svårt att förstå. Har du en stor hund och hunden fattar på låg höjd höjer du upp däcket till largehöjd och börja träna om då. Då lär sig hunden att den måste hoppa upp sig. Ibland kan stora hundar vara för stora för att hoppa genom det låga däcket, dom kan slå i ryggen. Då är det bättre att träna på rätt höjd. Tänk även på att även om hunden förstog på låg höjd så blir det annorlunda när däcket höjs upp, vilket gör att ni kommer få backa i träningen. När hunden hoppar genom däcket när du är på ena sidan och kallar in kan ni träna på att komma med fart tillsammans, tänk då på att träna så att du som förare kan vara på båda sidorna.

Stinghoppardacket.jpg
Foto: Yessica Björkvall, Sting hoppar däcket

Källor

Egna tankar och vad jag lärt mig, jag har även tagit hjälp av regelverket.

Regler

Ha en bra dag!

Medarbetare på tävlingshundar.ifokus
http://www.freewebs.com/sting-pippi

Annons:
SaraC
3/20/10, 11:20 AM
#1

Kul! Jättebra beskrivet.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Jonna75
3/20/10, 2:48 PM
#2

Jätteintressant artikel! Jag har funderat lite på detta men har inte kommit längre, men nu har man fått svar på många frågor ang hinder mm Glad

Yessica
3/20/10, 3:59 PM
#3

Kul att det uppskattas. Glad

Ha en bra dag!

Medarbetare på tävlingshundar.ifokus
http://www.freewebs.com/sting-pippi

Upp till toppen
Annons: