Annons:
Etikettmedlemmarnas-raser
Läst 9450 ggr
SaraC
1/5/10, 8:07 PM

Podenco ibicenco [Medlemmarnas raser]

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vi tycker det är alldeles förträffligt bra att låta våra medlemmar beskriva "sina" raser, så vi får lära känna dem bättre. Den här gången är det Neko som presenterar oss för Podenco Ibicenco!

Carlos. Foto: KitoBonito

Carlos. Foto: KitoBonito

Vad har du för ras och vad fick dig att välja rasen?

Jag har en Podenco Ibicenco vid namn Carlos som är 2,5 år. Jag har alltid älskat vinthundarna och när jag läste om podencon som liknar vinthundarna kroppsligt blev jag förtjust i dem. Att de dessutom är väldigt lättlärda gjorde att jag fastnade ännu mer för dem, och vem kan motstå deras öron? ;)

Carlos. Foto: Neko

Carlos. Foto: Neko

Hur skulle du vilja beskriva din ras?

Det är en otroligt aktiv ras, som har behov utav att få använda hjärnan. De är väldigt vakna och reagerar på minsta lilla retning. I hemlandet Spanien används de till jakt på främst kanin, som de spårar upp, dödar och lämnar till ägaren.

Carlos. Foto: Neko

Carlos. Foto: Neko

Hur skulle du vilja beskriva din hund?

Carlos är en översocial levnadsglad kille som älskar allt och alla. Lär sig trix otroligt fort och älskar verkligen att träna.

Carlos. Foto: Neko

Carlos. Foto: Neko

Finns det för- och nackdelar med rasen?

Jag har träffat alldeles för få individer för att kunna säga för och nackdelar, men Carlos stora nackdel är att om han blir rädd för något så sitter det i LÄNGE! Han blev rädd för ett barn som ung, och det tog 1,5 år att träna bort. Han blev även rädd för en man, och det tog ett år innan någon okänd man fick hälsa på honom. Samt att han är något lättstressad och har "nerverna utanpå kroppen".

Carlos. Foto: Neko

Carlos. Foto: Neko

Hur aktiverar du din hund?

Jag aktiverar Carlos med att vi åker på en del utställningar, lure coursing, tränar viltspår, apportering, godissök samt en del trix med klicker.

Carlos. Foto: KitoBonito

Carlos. Foto: KitoBonito

Vem passar som ägare till din ras?

Podenco Ibicenco passar den som är relativt aktiv och vill göra något med sin hund. Samt har en stor portion humor och inte kräver stenhård lydnad, för de är ena riktiga clowner och gör ibland saker på sitt sätt och inte som matte eller husse tycker.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
SaraC
1/6/10, 1:25 AM
#1

Tack så mycket för den här intressanta beskrivningen. Alltid lika roligt att läsa om era raser!

Och vilken otroligt vacker kille Carlos är!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

smurfan-13
1/6/10, 1:18 PM
#2

Så himla vacker!!

Måste fråga, funkar han lös eller är viltintresset för stort?

KitoBonito
1/6/10, 1:40 PM
#3

Wonderful :) Jag minns när jag var så kär i den rasen.. Efter Kito har jag dock lärt mig att passa mig för de där starka raserna :P

Men åh vad det hade varit underbart om man bara orkade! Tänk energin och kompetensen :D

Tokryck
1/6/10, 5:25 PM
#4

Grymt vacker!!!

Synd att det sitter i så mycket om han blir skrämd för något. Hoppas det inte är rastypiskt.

LinaK
1/6/10, 9:36 PM
#5

Så vacker hund! Och rolig läsning.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

[Neko]
1/8/10, 12:47 AM
#6

#2 Viltintresset är enormt stort, så det är inhägnader som gäller. Han letar bara spår att följa när han är lös, även om han håller koll på mig (upp mot några hundra meter bort, så länge man kan se eller nosa sig till matte är det lugnt enligt Carlos).

Annons:
smurfan-13
1/12/10, 11:48 AM
#7

#6 det är det som jag ser som den stora nackdelen m dessa skönheter :( Har ju en podencoblandning som var viltren fram tills sin fyraårsdag. Innan dess gick det att kalla in honom om det skuttade harar eller rådjur en bit framför, men när han var fyra dök det upp ett rådjur bara ett 10-tal meter ifrån oss och han satte av efter. Var borta i tre timmar och efter det har det inte funkat att släppa honom alls. Så fort han fattar att han är lös stänger han av hörseln och letar upp ett spår att följa och driver upp rådjur. Så det är koppel här med, eller stor inhägnad.

Men drömmen om en Podeco Ibicenco är djupt etsad här trots viltintresset

Vattnadal
1/12/10, 12:01 PM
#8

De är vackra och härliga. Har en kompis med en podenco/husky. Kul blandning när det gäller jakt och egen vilja!Skrattande

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Xondah
1/13/10, 1:35 PM
#9

Intressant att läsa om en sådan här hund. :)

Enligt SKKs indelning tillhör väl denna ras grupp 9 vinthundar el? :O

LinaK
1/13/10, 2:03 PM
#10

#9 Rasgrupp 9 är sällskapshundar. Men denna ras tillhör rasgrupp 5 (spetsar & urhundar) Glad

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

SaraC
1/13/10, 2:17 PM
#11

#9 Den tillhör grupp 5 enligt skk:s indelning. Men det är ju en vinthund :) En vinthund av urhundstyp.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Xondah
1/13/10, 2:22 PM
#12

#10 Jag menade förstås grupp 10 inte 9. *virrig* :P

#11 Hm är du säker på de? Jag läste att den tillhör grupp 10 enligt skk här Länk

LinaK
1/13/10, 2:26 PM
#13

#12 Om du kollar denna länk så ser du att den tillhör grupp 5:
http://kennet.skk.se/skk/iframe.aspx?url=http://kennet.skk.se/rasinfo/rasergrupp.aspx

Hoppas länken fungerar nu då :P

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Annons:
SaraC
1/13/10, 2:42 PM
#14

#12 Yes, faktafel hos Vovve. Se Linas länk till SKK nedan Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Xondah
1/13/10, 9:04 PM
#15

#13 Tack för att du länka. :)

#14 Där ser man, då lärde man sig nått nytt. ;) Det är ju ganska lätt att tro att den tillhör grupp 10. Tungan ute

SaraC
1/13/10, 9:57 PM
#16

#15 Ja, det finns ju ett par vinthundar med. Jag vet faktiskt inte varför just de räknas hit och inte andra, borde väl vara på grund av att det är av urhundstyp men har ingen aning om det finns vinthundar ur vinthundsgruppen som också är det Tungan ute Men det finns ju en del vallhundar och jakthundar i den här gruppen också. Indelningen känns inte alltid logisk vid första anblick.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Xondah
1/13/10, 10:09 PM
#17

#16 Ja grupp 5 är välblandad! Kan kännas ologisk ibland, fast tänker man på gruppens namn urhundar och spetsar så blir de ju ganska logisk men tänker på vad de är för jobb hunden har så händer de att man blandar ihop. :P

SaraC
1/13/10, 10:53 PM
#18

#17 Ja, här finns något för alla! Flört Absolut, det finns andra raser i andra grupper jag tycker känns knasigt indelade, men det finns väl någon logik i det ändå!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

[Neko]
1/14/10, 11:36 AM
#19

De jagar på ett helt annat sätt än vinthundarna, så det kan vara bla därför de flyttade. Podenco Ibicenco jagar främst med nosen, hörseln och sist synen.

Ni kan läsa om de olika podenco-raserna här: http://podenco.se/

smurfan-13
1/14/10, 11:46 AM
#20

Podencos är inga vinthundar! Skulle vilja påstå att det är ganska så stor skillnad att äga en podenco eller en greyhound tex ;)

Annons:
smurfan-13
1/14/10, 11:50 AM
#21

#19 Carlos ligger ju som till salu på den sidan såg jag nu. Kan du inte ha kvar honom eller har du precis köpt honom?

Jag som inte vill ha någon valp i framtiden hade ju älskat en vuxen podenco-omplacering, men som det är nu blir det ingen till hund på många år :(

SaraC
1/14/10, 11:55 AM
#22

#19 Intressant, tack för länken.

#20 Blir bara lite nyfiken Glad Varför ligger de då med som vinthundar hos Svenska Vinthundklubben? Även om jag givetvis förstår skillnaden mellan dem och en greyhound Flört

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

smurfan-13
1/14/10, 2:39 PM
#23

#22 av samma anledning att svenska gerbilföreningen har degusar på sin sida? Min gissning skulle vara att det kanske inte fanns någon klubb för dem innan? Eller för att de har gemensamma intressen som tex kapp och lure coursing?

SaraC
1/14/10, 3:00 PM
#24

#23 Hihi, just det säger mig inte så mycket eftersom jag inte har en aning om vad en degus är (Eller, nu har jag eftersom jag googlade) Flört 

Men vore det inte mer logiskt att de gick under Spets-och urhundklubben som specialklubb i så fall, som exempelvis basenji eller Urcanis. Känns väldigt missvisande att de faktiskt står som vinthund hos Vinthundklubben om de inte är vinthundar. Tydligen har det ju till och med missuppfattats så "grovt" att Vovve anger dem höra till Grupp 10 Tungan ute

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

[Neko]
1/14/10, 11:47 PM
#25

Carlos har faktiskt flyttat idag då han inte klarade av att åka buss eller tåg längre sedan han blivit rädd, och det utvecklat sig mer och mer till den grad då det räckte att han gick på en buss för att börja skaka och flåsa kraftigt. och då jag fått jobb så att jag har 1,5h tåg och bussresa att åka till jobbet och lika mycket hem så kan ni tänka er själva hur stressad han var.

Podenco (och faraohund) får vara med i vinthundsklubben för att kunna vara med på vinthundsutställningar och lc. De behöver ju "vinthunds"cert för att bli svensk champion. Men några vinthundar är de ju som sagt inte. Lite knepigt och invecklat, och ärligt talat så har jag inte alla detaljer. Har inte orkat sätta mig in i det, men hon som har podenco-sidan har mer information om det.

Jag har faktiskt sagt till vovve för ungefär två år sedan att grupp 5 raserna de haft i grupp 10 flyttades ifrån den gruppen för MÅÅÅNGA år sedan. Och som ni märkt så har de fortfarande inte flyttat dem :P Tror jag ska skriva ett nytt mail men kanske inte vara fullt så snäll längre.. Ibland funkar det att bli riktigt förbannad och svära lite för att något ska hända ;) påpeka gärna det ni också så kanske de rättar till felen.

SaraC
1/14/10, 11:53 PM
#26

#25 Tack för ännu en förklaring Neko, nu tror jag att jag förstår saken liiite bättre Glad Ska mejla Vovve jag med nästa gång jag är där.

Jättetrist att höra att han flyttat. Men förstår att det var en totalt ohållbar situation för honom.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

smurfan-13
1/15/10, 1:04 PM
#27

#25 vad jobbigt och trist :( Hoppas han fått sig ett bra hem nu då, så han slipper läskiga bussresor.

Annons:
Xondah
1/21/10, 8:15 PM
#28

Vovve.net har ändrat nu iallafall såg ja. :)

SaraC
1/21/10, 8:32 PM
#29

#28 Nejmen grattis till dem! Jag mejlade dem, var det fler som gjorde det? Tungan ute

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

[Neko]
1/22/10, 12:45 AM
#30

Åh det var på tiden! Jag skrev ett arg mail där jag skällde rätt mycket över att de inte har ändrat fastän jag sagt till dem för över ett år sen, samt att det var MÅNGA år sedan urhundarna bytte grupp

Xondah
1/22/10, 12:52 AM
#31

#29 Jag hade tänkt att mejla, men så såg jag att dem ändrat! :)

Upp till toppen
Annons: