Annons:
Etiketthundsport
Läst 5533 ggr
Yessica
2010-04-20 15:55

Agilityträning - Tunnlar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Del 3 av 4 om hinderinlärning. I den här delen tas det upp hur man tränar in tunnlarna på sin hund.

Olika tunnlar och former

Det finns korta, långa och platta tunnlar. Den platta tunneln är det först som en öppning till och så är det stängt så hunden måste lyfta upp "släpet" själv för att komma ut. Dom korta och långa tunnlarna är det hål "rakt igenom", hunden behöver "bara" springa igenom utan att lyfta något släp. Dessa tunnlar kan vara helt raka, lite böjda eller böjda mera som en makaron. Så det gäller att lära hunden alla möjliga sätt tunneln kan vara böjd åt. Ibland läggs tunneln under A-hinder eller balansbommen.

Dom vanliga runda tunnlarna har mått från 3m upp till 6m. Den platta tunnelns hårda del är 90cm och sen är släpet 2,5 - 3,5m. Diametern på tunnlarna är 60cm.

Inlärning

Om man har planerat att köra agility med sin hund kan man med fördel börja träna tunnlar när den är ung. Har man en stor hund tycker jag verkligen den ska få träna tunneln tidigt, då det blir jobbigare och lite läskigare om den ska försöka krypa in i tunneln första gången när den är stor. Men det går såklart att lära hunden tunnlarna ändå man får bara vara medveten om att dom då kan tycka det är läskigare än om dom skulle gjort det när dom var mindre.

Så, hur ska man då göra? Vi börjar med dom vanliga tunnlarna utan släp. Börja med den korta tunneln, den är inte lika lång som den långa och mindre läskig. Man behöver vara två personer, oavsett om hunden kan stanna kvar på kommando, lämna lydnaden åt sidan och låt hunden får göra rätt direkt. Medhjälparen stannar kvar med hunden på ena sidan tunneln medan du som förare går till öppningen och lockar på hunden. Undvik att lägga godis i tunneln som hunden ska krypa in och ta själv. Det är tråkigt för dom efteråt om det är någon godis kvar eller godislukt i tunneln. Medhjälparen håller hunden riktad mot tunneln och säger ingenting. När hunden börjar gå igenom berömmer den som lockar på hunden jättemycket och när hunden kommer ut ur tunneln också mycket beröm. Det här gör man om och om igen några gånger tills hunden själv drar mot tunneln. Då kan man starta samtidigt som hunden och springa bredvid när den är i tunneln. När hunden kan den korta tunneln gör man samma träning på den långa om det behövs. Det kanske går att bara visa hunden tunnelöppningen och springa bredvid själv även på den långa om den inte bryr sig vid den korta.

När hunden är säker på att ta tunneln rak kan man börja böja den lite i taget. Böj inte för mycket för då blir det mycket svårare för hunden. Tänk på att vara ganska tyst tills hunden kommit förbi mitten på tunneln när den är böjd, annars kan den vända där inne för att gå tillbaka och få belöning. Tro mig, även stora hundar har lyckats vända i tunneln. Haha!

rundtunnel.JPG
Foto: Cerrolyn, Ceasar ser ut att tycka tunneln är rolig och gör den fint.

Nu vidare till hur man tränar den platta tunneln, som är lite svårare, speciellt för dom minsta hundarna eftersom dom kanske inte alltid orkar trycka upp släpet. Här behövs det också en medhjälpare som håller i hunden på samma sätt som ovan med vanliga tunneln. Du som förare ska gå till slutet av platta tunneln och lyfta upp släpet så det ser ut som en vanlig tunnel för hunden. Några gånger får den bara gå igenom när det är helt öppet. Sen börjar man sänka ner öppningen lite när hunden är på väg ut. Tänk på att sänka ner den på hundens rygg, inte så den hamnar på länden. För det kan få hunden att bli extra vaksam om rumpan om man har en lite skygg hund. Då är det bättre att den får "glida" över ryggen där det är längre bit hunden känner av det. Om hunden inte bryr sig kan man börja sänka ner lite lite innan hunden hunnit enda fram, så den får trycka upp släpet lite själv. Sen sänker man mer och mer när man känner att hunden känns trygg. Man ska absolut inte skynda för fort då det istället kan bli en tunnelrädd hund, och det är jobbigt att träna bort. Men det går, det vet jag. Då är det bara att börja om igen - från noll. När hunden kan trycka upp släpet helt själv kan ni börja att gå samtidigt som vid tunneln. Så du skickar in hunden i tunneln alltså.

platttunnel.JPG
Foto: Cerrolyn, Ceasar klarar även platta tunneln fint.

Ett tips kan vara att döpa dom här två olika tunnlarna till olika saker så hunden vet om den ska behöva trycka ut sig eller bara springa.

Källor

Egna tankar och vad jag lärt mig, jag har även tagit hjälp av regelverket.
Regler

Ha en bra dag!

Medarbetare på tävlingshundar.ifokus
http://www.freewebs.com/sting-pippi

Annons:
SaraC
2010-04-22 15:32
#1

Jättebra!!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Upp till toppen
Annons: