Annons:
Etikettbeteende
Läst 7231 ggr
Vattnadal
10/8/10, 6:00 PM

Relationer - Del 1

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vikten av att ha en bra relation mellan människa och hund. Många pratar om hur viktigt det är att vara en flockledare och hävdar att hundarna måste hindras från att klättra i rang. Andra tycker att det viktigaste är att ha en bra relation mellan människa och hund. Jag hör till de sistnämnda. Många av mina tankar kanske även den allra hårdaste alfarullare till hundägare kan hålla med om, annat inte. Här kommer mina tankar om hur man kan få en bra relation mellan sig själv och sin hund.

Lugn och trygg

När man får hem sin hund, oavsett om det är en liten valp, en unghund, trygg vuxen eller besvärlig omplacering, bör man ta det lugnt. En tid behöver man bara landa tillsammans. Mellan sju och tolv veckors ålder är valpen i en socialiseringsfas och den tiden är det lättast för den att anpassa sig till ett nytt hem och de andra varelser den ska bo med, trots att den lämnar mamma och syskon. En omplaceringshund kan behöva mer än ett år innan den landat helt i sin nya livssituation.

037.JPG

Var för en relations skull redan från början klar över vilka regler du vill ha, och försök vara konsekvent med dem. Det är enklare att ha ett fåtal regler som man alltid håller på, än att ha massor som man är släpphänt med.

Jobba sedan med att belöna hunden när den gör vad du vill, istället för att bestraffa när den gör fel. Att klura ut vad man vill att hunden ska göra, tex. ligga lugnt på köksgolvet när man äter, och sedan belöna alla steg i rätt riktning, är enklare än att försöka avinlära ett felaktigt beteende.

Var lugn, trygg och initiativrik. Var helt enkelt en resurs för din hund. Ge den även goda vanor från början, så slipper du försöka avinlära felaktiga beteenden.

För att vara den trygga och lugna klippa din hund alltid kan lita på, finns några enkla sätt.

Ett vanligt fel man gör från början, är att när det knackar på dörren, larmar hunden och rusar skällande dit. Vi skäller på hunden och rusar efter. Detta tolkas oftast av hunden att vi hjälper till att larma, och att det verkligen är fara på färde.

När det kommer gäster, gå lugnt fram till dörren, be din hund sitta och stanna kvar, låt någon hålla den eller sätt den bakom kompostgaller. Släpp sedan in gästerna, hälsa lugnt och sansat på dem, ta gärna i hand eller kramas, så att hunden ser att du verkligen "kollat av" dem. Efter det släpps hunden fram att hälsa. Vill man ha en hund som är lugn vid besök, uppträd själv lugnt och vänta med att låta gäster och hund hälsa på varandra till hunden är lugn.

När ni är ute och möter människor och hundar kommer nästa chans för dig att vara en trygg resurs.

elin bakom jenny.jpg

Ett mycket vanligt fel, som ofta leder till hundar som gör utfall i kopplet mot mötande hundar och människor är följande: Du går med valpen och alla som vill får hälsa på den, för den är ju så söt. Främmande hundar hälsar också, då vissa hundar inte fungerar så bra med andra vuxna, tar deras ägare chansen att de ska få leka med någon där det borde fungera. Din hund lär sig snart det är dens uppgift att kolla av alla ni möter, om de är snälla eller inte. För många hundar är detta läskigt, och det leder till att de försöker skrämma bort alla mötande, för att slippa hälsa på dem.

För att istället göra rätt från början, gör du som följer.

Ingen får hälsa på valpen om inte den första kontakten går genom dig. Människor måste hälsa på dig först, gärna genom att ta i hand efter att ha bytt några ord. De allra flesta människor man möter tar detta på rätt sätt, om man bara förklarar vad man gör. Du måste se till att alla som sedan får hälsa på valpen, verkligen är snälla och hälsar på ett trevligt sätt. Dvs. sätta sig ner, titta bort (om det är en osäker valp) och låta hunden ta kontakt om den vill. Människor får absolut inte luta sig över hunden och stirra hotfullt.

När det gäller möten med andra hundar, hälsa först på hundföraren och gör dig säker på att hunden ni möter är frisk samt snäll och trevlig med andra hundar och valpar. Hälsa gärna själv på den främmande hunden, innan den får hälsa på din valp.

Det kan även vara bra att inte låta hunden hälsa på alla människor och hundar ni möter. Även om du alltid hälsar först, kan den bygga upp positiva eller negativa förväntningar som kan leda till stressyttringar. Ibland passerar ni bara, ibland hälsar du men inte hunden, ibland hälsar du, sen hunden och ni fortsätter promenaden, andra gånger hälsar du, sen får valpen leka med den mötande hunden. Förklara att ni tränar för de mötande, samt att de kan få hälsa nästa gång istället.

Om du tar första kontakten och tydligt visar att du bara släpper fram snälla varelser till hunden, blir du snabbt en trygg punkt och en bra resurs att ha med på promenader.

Blir hunden rädd för något kan du lugna den med hundens egna lugnande signaler. Trösta eller ömka aldrig en rädd hund, om du inte medvetet vill förstärka obehaget.

bild 025.jpg

Titta istället inte rakt på det skrämmande, gäspa, slicka dig om munnen och ha en avslappnad kroppshållning. Låt gärna hunden gå fram själv för att titta på det skrämmande, om det är något ofarligt. När de är i spökåldern kan en soptunna helt plötsligt bli ett livsfarligt monster! Se till att hunden på så egen tass som möjligt klarar av att nosa på föremålet. Gå sedan fram och tillbaka så att den hinner avreagera helt, innan ni fortsätter promenaden.

Minns att stirrande, tyngdpunkten framåt, leenden (visa tänder) och att gå rakt mot en hund är hotfulla beteenden.

Rusar en främmande hund fram, kliv in mellan er och skydda din hund. Ofta kan ett vrålande "Nej" stoppa den främmande hunden. Behövs det, lyft upp din hund eller sparka bort den främmande hunden. Visa din hund att du inte är rädd och att du reder ut alla situationer. Du är en trygg resurs!

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

  • Redigerat 9/23/20, 10:47 AM av Niklas
Annons:
SaraC
11/3/10, 11:07 AM
#1

Jättebra artikel med många bra tips! Ska bli kul att läsa fortsättningen.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Vattnadal
11/4/10, 12:38 AM
#2

Behöver bättre foton bara, tog bara några till den här, tror jag ska försöka byta ut dem oxå, kanske. Ska på hundträff på fredag, och hoppas kunna fota lite som jag behöver då!

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

SaraC
11/8/10, 5:29 PM
#3

#2 Hoppas du hittar i helgen, annars får du säga till så kanske någon av oss här på forumet har.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Vattnadal
12/10/10, 3:04 PM
#4

En sak som är vanligt att folk får problem med, är hundar som vaktar saker och matskålar. Detta har inget med rang att göra, utan är bara för att hudnen inte litar på oss. Den är rädd att vi ska ta av den maten, och morrar för att få oss att backa. Tyvärr reagerar många med att direkt ta av hunden saken, och visar då att den hade rätt. Troligen tar hunden i mer och mer för varje gång, till den kanske tillsist biter för att vakta sin mat.

Om vi istället börjar gå förbi, gäspa, titta bort och kastar ner några korvbitar i skålen, visar vi att vi inte är intresserade av maten, utan tom erbjuder något bättre.

Låt hunden få ha matskålen ifred, för vem gillar att någon annan petar och pysslar med ens tallrik. När det handlar om saker, ben od, så kan man träna in at byta saker. Ge hunden en måttligt intressant sak, en leksak, ett tråkigt oxhudstugg ed, och erbjud den en korvbit ed som byte. Det kan ju behövas att vi kan ta av dem farliga saker, så att träna in "tack", där hunden får något bättre i utbyte, kan vara toppen. Tänk bara på att inte träna och nöta så att hunden känner sig otrygg och börjar vakta sina saker för att vi alltid vill ta dem.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

SaraC
12/11/10, 9:02 PM
#5

#4 Tänker man bara på rätt sätt ser man även detta enkelt, om jag tänker rätt här?

Om jag ska ta min hund som exempel så kan han vakta resurser inför katterna och främmande personer (sådana som inte hör till familjen). Men har han lämnat något och anser sig inte längre intresserad av det struntar han helt i om någon av katterna eller någon person går i närheten av/rör hans saker som han nyss vakade över. Var det någon form av rang, status, att "det här är mitt och det ger du blanka fasiken i för du är under mig och ska inte få ha den här saken för då tror du väl att du är som mig" så skulle det ju behöva vakas över ständigt.

Och när jag och sambon precis träffats var han en främmande person och fick inte gå förbi Eros när han till exempel tuggade ett ben, utan att Eros hade stenkoll på honom och var beredd att säga ifrån om han kom för nära. Sedan gick det där över, nu är han lika avslappnad runt sambon som han är runt mig. Och sambon har inte gjort något annorlunda än vad han gjorde då, han har aldrig varit inblandad i någon träning eller liknande utan det sköter jag. Alltså, om man ska tro på detta med strikt rangordning så ansåg sig Eros först vara över husse i rang. Men nu anser han husse var över honom, trots att husse inte gjort något för att uppnå den platsen. Låter väldigt konstigt i mina öron och högst mer trovärdigt att Eros bara var osäker på husse i början men att han nu har förtroende för honom.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Vattnadal
12/13/10, 11:48 AM
#6

Precis Sara, resursförsvar handlar absolut inte om rang, utan om vem som vill ha en sak mest, och att enligt hundregler får man inte ta en sak någon annan redan har. Om Eros lämnat sitt ben, "har" han det inte, så då är det fram för alla. Vidar ser det på samma sätt med mat od här hemma. När vi lämnat det, är det fritt fram. Han vet att vi kan ha saker mer än hundar, dvs mat på bänken "har" vi, så länge vi är i samma rum, men när vi går är det fritt fram. Vi skulle kunna alfarulla honom, piska honom till bloder spårutade och sparka honom medvetslös, så skulle han ändå snart gå upp på bänken och förse sig. Vi får helt enkelt plocka undan efter oss.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Annons:
SaraC
12/13/10, 2:34 PM
#7

#6 Jag känner igen det där du beskriver med Vidar, när katten är borta dansar råttorna på bordet Flört

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Maja2
12/14/10, 6:56 PM
#8

Bra skrivet, och det mesta känns hur vettigt som helst :)

Själv köper jag inte riktigt det där med att man ska använda hundens egna lugnande signaler med att gäspa osv. Jag är helt övertygad om att hunden mycket väl vet att vi inte är hundar, och att vi har helt andra signaler. Jag är övertygad om att kroppsspråk och lukter spelar mycket större roll än ansiktsuttryck. Är vi rädda utsöndrar vi en viss lukt, är vi arga utsöndrar vi andra lukter. Är vi lugna utsöndrar vi ännu andra.

Jag tror åxå att hundar läser av oss bättre än vad vi tror själva. De har lärt sig VÅRA uttryck och jag tror inte alls att de blandar ihop det med hundars.

Vattnadal
12/14/10, 7:07 PM
#9

#8 Hur mycket hundarna lyssnar på dessa små signaler vi själva medvetat kan efterapa beror nog på hur signalkänsliga de är. En människa med tyngdpunkten framåt, stirrande blick och helt vänd mot Vittra (min huskyfierade goldentik) skäller hon på och vägrar gå fram för att hälsa på, även om jag hälsar först. Om de förstår vade jag säger, ändrar tyngdpunkt, tittar bort och gäspar, så går hon fram.

Nu är jag mest inne på urhundsgruppen, som ofta är känsligare på såna här signaler. Eftersom vi kör med detta på våra hundar, så fungerar det. En hund som inte umgås mycket med andra hundar och bara folk som pratar människa, är säkert mindre noga med såna här signaler.

Vi kan tex morra istället för att säga nej om vi äter och en hund är för närgången.

Själkvklart vet de att de är hundar och vi är människor.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

[Forest]
12/23/10, 11:02 AM
#10

ger denna en putt, bra skrivet o ska lusläsa den sen :)

detblir
12/24/10, 6:26 AM
#11

ANGÅENDE ATT TA HEM EN HUND, (VALP).  Samma sak!

Jag hör att du har rutin och vet vad du snackar om. Men även du kan ha missat några saker under dina år bland hundar, eller tolkar på ett annat sätt än C.M.  Angående att ta hem en ny hund, valp eller vuxen, så säger C.M ytterligare några saker, förutom att vara lugn och landa. Att vara en "lugn och självsäker" ledare är ett av C.M´s motto för att någonting i hans rehabiliteringstekniker överhuvudtaget ska funka! Han tillägger i alla fall följande;
Innan man t.e.x ska ta med valpen hem med bilen, så bör man gå en liten promenad med valpen. Gärna lite med koppel och utan.

Så presenterar ni er genom energi och kroppsspråk. Ni börjar att "synka er", så att säga. För att detta ska göra någon nytta så måste man så klart vara lugn och själv säker.. inte en massa "HALLÅ! KOM HIT GULLEPLUTT..OOO SÅ SÖT HAN EEEE och choa och skratta, utan vara försiktiga med vilken energi vi presenterar oss med för FÖRSTA gången! Därefter, lugnt och självklart med valpens egen vilja så mycket som möjligt, få in valpen i bilen. Prova att locka in hunden i bilen så att den självmant försöker ta sig in, och hjälp den sen med resten. På detta sätt är det större chans att valpen blir mindre rädd när ni kör.., han blev inte inlyft mot sin vilja i panik på detta sättet i alla fall. Utanför hus eller lägenhet. Samma sak.., gå en runda med och utan koppel lite för att valpen ska få sniffa rund lite, och eventuellt markera lite, känna sig lugn och och bli av med lite energi sammtidigt vilket håller hunden lugnare. Därefter presentera det nya hemmet, och alla rummen på samma sätt. I koppel om möjligt så att du "visar valpen runt", med en lugn och självsäker energi.

Upp till toppen
Annons: